15 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακούφιση και αντιδράσεις μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία

Η Δύση μας «πούλησε» λέει η αντιπολίτευση, θετικά σχόλια από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες
Σκεπτικισμό για την συμφωνία εξέφρασε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, από τους διπλωματικά χαμένους της αμερικανορωσικής συμφωνίας καθώς η Αγκυρα έχει ποντάρει όλα της τα χαρτιά στην συριακή αντιπολίτευση (EPA/MARTIAL TREZZINI)



Η συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για τα χημικά όπλα της Συρίας απομάκρυνε την στρατιωτική επέμβαση και έγινε δεκτή με ανακούφιση σε μεγάλο μέρος του κόσμου, όχι όμως απ' όλους.Η Γαλλία την χαιρέτισε ως «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός». Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που συζήτησε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη το Σάββατο, μεταβαίνει στο Ισραήλ για να ενημερώσει την εκεί ηγεσία και στη συνέχεια στο Παρίσι για να ενημερώσει τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Φαμπιούς δήλωσε ότι οι τριμερείς συνομιλίες την Δευτέρα στο Παρίσι θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή της συμφωνίας. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, που μίλησε τηλεφωνικά με τον Κέρι αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας το Σάββατο, πρόσθεσε ότι η Γαλλία - από τους κορυφαίους υπέρμαχους της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του Μπασάρ αλ-Ασαντ - θα διευκρινίσει την θέση της με βάση το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ που πήγαν στη Δαμασκό για να διερευνήσουν την χρήση των χημικών όπλων.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα δώσει συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, όπου αναμένεται να επανεπιβεβαιώσει την «αποφασιστικότητά του» κατά των χημικών όπλων. Όπως διέρρευσε στον γαλλικό Τύπο, ο Ολάντ θα καταδικάσει ακόμη μια φορά την χρήση χημικών και θα επαναλάβει την ανάγκη να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την χρήση τους στις 21 Αυγούστου στην ανατολική Δαμασκό.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία»
, θα πει τονίζοντας ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η Γαλλία στο ζήτημα επέτρεψε την εκκίνηση της διπλωματικής διαδικασίας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε σκεπτικισμό το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι ο Ασαντ κάνει παιχνίδια για να κερδίσει χρόνο ενώ συνεχίζει να διαπράττει θηριωδίες. Δήλωσε ότι η Τουρκία χαιρετίζει την πρωτοβουλία για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας αλλά πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους σύρους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η συριακή αντιπολίτευση - μεγάλος χαμένος από την αμερικανορωσική συμφωνία καθώς περίμενε με ανυπομονησία τους αμερικανούς πυραύλους για να σημειώσει πρόοδο στο πεδίο της μάχης - εκφράζει την δυσαρέσκειά της. Ο στρατιωτικός ηγέτης των σύρων ανταρτών, στρατηγός Σελίμ Ιντρίς, δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι οι αντάρτες θεωρούν την συμφωνία ως πλήγμα κατά του αγώνα τους να ανατρέψουν τον Ασαντ. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστούν για να διευκολύνουν το έργο των διεθνών επιθεωρητών που θα μεταβούν στη  Συρία. Κατηγόρησε τον Ασαντ ότι τις τελευταίες μέρες μεταφέρει το χημικό του οπλοστάσιο στον Λίβανο και στο Ιράκ.

Ενδεικτική του πόση δύσκολη θα είναι η εφαρμογή της αμερικανορωσικής συμφωνίας για τα χημικά είναι η δήλωση έτερου στρατιωτικού αξιωματούχου της (κατακερματισμένης) συριακής αντιπολίτευσης: «Ας πάει στο διάολο το σχέδιο Κέρι-Λαβρόφ. Το απορρίπτουμε και δεν θα προστατεύσουμε τους διεθνείς επιθεωρητές ούτε θα τους αφήσουμε να έρθουν στη Συρία», είπε ο Κασίμ Σαντεντίν.

Ενας από τους πολιτικούς ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης, ο Μπουρχάν Γκαλιούν, δήλωσε στον «Monde» στο Παρίσι ότι η συμφωνία «πουλάει τον συριακό λαό. Ελπίζαμε ότι θα υπήρχε κινητοποίηση κατά αυτού του πολέμου που διεξάγουν ο Ασαντ, η Ρωσία και το Ιράν. Όμως η Δύση θα συνεχίσει να παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια τον συριακό λαό που σφαγιάζεται». Ο Γκαλιούν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού, της κυριότερης πλατφόρμας της συριακής αντιπολίτευσης, κατηγορεί τις ΗΠΑ για «προδοσία, υποχώρηση και απουσία κάθε έννοιας ευθύνης».  

Το BBC χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την συμφωνία δεδομένης της κατάστασης όπου βρισκόμασταν μέχρι πριν από λίγες μέρες. Ο «Guardian» έγραψε ότι «η συμφωνία για την Συρία είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα αλλά οι βαθύτερες διαφορές (μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας) παραμένουν. Το κυριότερο αγκάθι είναι αν ο πρόεδρος Ασαντ πρέπει να φύγει για να τερματιστεί ο πόλεμος»