15 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ Σε ελεγχόμενη κρίση


Σε ελεγχόμενη κρίση μοιάζει να είναι η Τουρκία. Χρησιμοποιώντας αντίστοιχους χαρακτηρισμούς, αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει στη χώρα των πολλών προσώπων: συμμετέχει στην ομάδα G20 των αναπτυγμένων του κόσμου, είναι η μετριοπαθής μουσουλμανική χώρα-παράδειγμα στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα είναι η χώρα που είδε την προσπάθεια της Κωνσταντινούπολης να διεκδικεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ΟΑ) του 2020. Ωστόσο στις 7 Σεπτεμβρίου 2013 την είδε να αποτυγχάνει για πέμπτη φορά να πείσει τους Αθανάτους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να την επιλέξουν (στην τελευταία ψηφοφορία έλαβε 36 ψήφους έναντι 60 του Τόκιο).
Το τι διείδαν οι Αθάνατοι κι αρνήθηκαν τους ΟΑ στην Κωνσταντινούπολη (η πόλη διεκδικεί τη διοργάνωση όχι η χώρα) το γνωρίζουν οι ίδιοι. Πολλοί, ωστόσο, εκτιμούν πως η ΔΟΕ στάθηκε πέραν των προβλημάτων υποδομής και στα πολιτικά ζητήματα της Αγκυρας.

Δηλαδή στο άλυτο Κουρδικό, που στις 11 Σεπτεμβρίου «είδε» τους Κούρδους αντάρτες να αναστέλλουν τη συμφωνημένη διαδικασία αποχώρησής τους από τη χώρα ως αντίδραση στην καθυστέρηση της κυβέρνησης να νομοθετήσει σχετικά και να αναγνωρίσει δικαιώματα στην κουρδική κοινότητα. Ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως θα προβούν σε νέες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν είναι δεδομένο πως τα αιτήματα των Κούρδων θα εισακουστούν.

Αναλυτές αναδεικνύουν το κίνημα που ξεκίνησε με τις διαμαρτυρίες του καλοκαιριού στην Πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Εκτοτε, οι διαμαρτυρίες της νεολαίας και ουσιαστικά της αντιπολίτευσης ενάντια στη φιλοϊσλαμική κυβέρνηση δε σταμάτησαν. Με κάθε αφορμή, όπως η τελευταία που ξεκίνησε κατά της κατασκευής δρόμου, ο οποίος θα περάσει μέσα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής στην Αγκυρα, οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους. Χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, όπως η Αντιόχεια όπου σκοτώθηκε ένας 22χρονος διαδηλωτής (συνολικά 6 έχουν σκοτωθεί σε αντίστοιχα επεισόδια). Αντιπαραθέσεις ακολούθησαν τις επόμενες μέρες ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις.

Διχασμένη χώρα
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η χώρα είναι διχασμένη κυρίως στον τρόπο με τον οποίο κυβερνά το Κόμμα Δικαιοσύνης κι Ανάπτυξης κι ο Ερντογάν. Αφενός υπάρχουν όσοι συμφωνούν με αυτόν κι αφετέρου όσοι υποστηρίζουν πως κυβερνά αυταρχικά χωρίς καμιά διάθεση συμβιβασμού. Αναφέρεται πως ο Ερντογάν χρειάστηκε να δηλώσει μεσοβδόμαδα πως δεν επεμβαίνει στον τρόπο ζωής των Τούρκων με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς στην πώληση αλκοόλ – η οποία ισχύει από τις 9 Σεπτεμβρίου 2013. Είπε πως η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ευθύνεται για πολλά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και πως, ούτως ή άλλως, αντίστοιχοι περιορισμοί ισχύουν στη Δύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι όποιοι προβληματισμοί γεννιούνται από τη συριακή κρίση που έχει μεταφέρει στην Τουρκία το ένα τέταρτο των προσφύγων. Προστίθεται η βαθιά διαμάχη μεταξύ των θεματοφυλάκων του κοσμικού κεμαλικού κράτους και της φιλοϊσλαμικής κυβέρνησης. Βάσει των δικών που εξελίσσονται πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια οι άλλοτε εκπρόσωποι του βαθέος κράτους – δικαστές, στρατιωτικοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι- όχι μόνο οδηγούνται στη σιωπή ή το περιθώριο, αλλά τιμωρούνται. Ετσι αυξάνεται η δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης κι αμφισβητείται το αν ο Ερντογάν διατηρεί την ισχύ που είχε για να προβεί σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις έγκαιρα, ώστε να διεκδικήσει τον Αύγουστο του 2014 την προεδρία στις πρώτες εκλογές στις οποίες θα εκλεγεί ο αρχηγός του κράτους απευθείας από το λαό. Το 2014, πάντως, είναι χρονιά εκλογών, καθώς την άνοιξη θα εκλεγούν κυβερνήτες και δημοτικοί άρχοντες.

Η Χάλκη
Ο Μπουλέντ Αριντς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε σύμφωνα με την «Τέρκις Ντέιλι Νιουζ» πως θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις προτού ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Παράλληλα, τόνισε πως το θέμα αυτό δε συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο εκδημοκρατισμού που αναμένεται να ανακοινωθεί. «Θα προβούμε στα αναγκαία μέτρα [για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης], όταν πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες τοπικές και διεθνείς προϋποθέσεις», είπε ο Αριντς σχετικά με το καθεστώς της σχολής που παραμένει μακροχρόνιο προς διευθέτηση ζήτημα. Υπενθυμίζεται πως ο Αριντς στις 5 Μαρτίου 2013 ανέφερε πως η Χάλκη θα πρέπει να ξανανοίξει για να διδάξει κληρικούς της ορθόδοξης κοινότητας λέγοντας πως «οι μειονότητες έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς». Η Σχολή της Χάλκης έκλεισε το 1971 βάσει νόμου που απαγόρευε τους ιδιωτικούς θεσμούς ανώτατης εκπαίδευσης.
http://www.agelioforos.gr/