Λευκωσία: Η διάρρηξη των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία έχει αποκτήσει βάθος και η επανασυγκόλλησή τους δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση. Το μήνυμα αυτό το έχει περάσει σε διάφορα επίπεδα το Τελ Αβίβ τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τη Λευκωσία. Αυτή είναι και η εντύπωση που αποκόμισε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά τις πρόσφατες επαφές του στο Ισραήλ και συζήτησε το θέμα τούτο, την περασμένη Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα.


Καθίσταται σαφές, από τα όσα λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι, πως δεν προτίθενται να εμπιστευτούν τις εξαγωγές του φυσικού αερίου τους μέσω Τουρκίας. Οι Ισραηλινοί παρουσιάζονται έντονοι στο θέμα αυτό και θεωρούν πως η πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί προβλήματα στην περιοχή και διευρύνει το χάσμα μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Άγκυρας.Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προτίθενται να συνδιαβουλευθούν και προς τούτο θα συγκροτηθεί μια κοινή επιτροπή με εκπροσώπους και των τριών χωρών.Η ιδέα συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Σαμαρά, την έθεσαν οι Ισραηλινοί και τώρα μένει ουσιαστικά η συγκρότηση της επιτροπής αυτής.

Αυτή την εβδομάδα θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ ο υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη, πλην όμως, εκ των πραγμάτων θα συζητηθεί και το θέμα αυτό.Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, στην επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα συζητηθούν όλες οι επιλογές που προσφέρονται για μεταφορά του φυσικού αερίου και θα αποφασισθεί η πιο συμφέρουσα και ασφαλώς εκείνη που εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους των εμπλεκομένων.Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές πως η Άγκυρα δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου με την ίδια να είναι εκτός διαδικασίας.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος