13 Οκτωβρίου 2013

Η Κύπρος ένα βήμα πιο κοντά στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ-ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛ. ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροπολογία της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένης Θεοχάρους φέρνει την Κύπρο ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Η τροπολογία, η οποία εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσφέρει στήριξη στα κράτη που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στον Συνεταιρισμό. Η τροπολογία κατατέθηκε στην έκθεση του Προέδρου της Επιτροπής Έλμαρ Μπροκ και έχει ενσωματωθεί στο κείμενο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια.

Θέση της Ευρωβουλής
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της κ. Θεοχάρους, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστά τη θέση του Σώματος επί της σχετικής με το θέμα ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Με την τροπολογία Θεοχάρους ανοίγει ο δρόμος για την Κυπριακή Δημοκρατία να υποβάλει αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ», τονίζεται στην ανακοίνωση. Κι αυτό διότι, με τη συμβιβαστική τροπολογία αρ. 33, το Κοινοβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει τις δεσμεύσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από επιπρόσθετα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων που γίνονται για να καταστεί κάποιο κράτος της ΕΕ μέλος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ, με στόχο να απαλειφθούν τα εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εργαλείο στα χέρια μας
Η Κύπρια ευρωβουλευτής θεωρεί πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια της Κυβέρνησης έτσι, ώστε να περιληφθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παράγραφος με την οποία θα υποστηρίζεται η αίτηση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Συνεταιρισμό.Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντλεί στήριξη από δύο ευρωπαϊκά όργανα και, όταν υποβάλει την αίτησή της, θα μπορεί αυτή να παρουσιάζεται ως θέση της ΕΕ. Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η κ. Θεοχάρους, με την ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ θα τερματιστούν οι ισχυρισμοί περί του ότι το άλυτο κυπριακό πρόβλημα προκαλεί εμπόδια στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δεδομένου, λοιπόν, πως δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί οι διαδικασίες της αίτησης, η τροπολογία αυτή μπορεί να πυροδοτήσει τις εξελίξεις, αφού διευκολύνονται τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης.Τις πιο πάνω εκτιμήσεις της ευρωβουλευτού του, υιοθετεί και ο ΔΗΣΥ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, διατυπώνει εκ νέου τη θέση ότι η τροπολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από την Κυβέρνηση, ενώ συγχαίρει την κ. Θεοχάρους για την έγκριση της τροπολογίας της από την Επιτροπή Εξωτερικών.