10 Σεπτεμβρίου 2013

Η Αθήνα λέει «όχι» στο Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας Ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε σχετικά τον Μάθιου Νίμιτς

Η Αθήνα λέει «όχι» στο Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας
Αθανασόπουλος Αλ. ΆγγελοςΤο μήνυμα ότι η Αθήνα δεν αποδέχεται ως βάση για διαπραγμάτευση την πρόταση του περασμένου Απριλίου για «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» μετέφερε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στον Μάθιου Νίμιτς ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ωστόσο, παραμένει έτοιμη να συμβάλει ενεργά στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο μία λύση που θα εμπεδώσει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα ανοίξει τον δρόμο για την ευρωατλαντική ενδωμάτωση των Σκοπίων.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είχε τετ-α-τετ συνάντηση άνω της μίας ώρας με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων. Σε αυτή επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συζητήσει επί ιδεών που, πρώτον, δεν περιλαμβάνουν επιθετικό προσδιορισμό επί του γεωγραφικού όρου «Μακεδονία» και, δεύτερον, δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του erga omnes.

Τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τη δυσκολία εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αναγνώρισε στις δηλώσεις του και ο κ. Νίμιτς. «Πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση» παραδέχθηκε, λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος του παρουσίασε αναλυτικά, όχι όμως γραπτώς, τις ελληνικές θέσεις επί της προτάσεώς του.

Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι το γεγονός ότι ο κ. Νίμιτς αποφάσισε τον περασμένο Απρίλιο να καταθέσει ένα πακέτο ιδεών στους διαπραγματευτές της Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) που δεν καλύπτει το βασικότερο αίτημα της Αθήνας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτά είχαν διατυπωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, που είχε μεταβεί αυτοπροσώπως στο υπουργείο Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον κ. Νίμιτς, όταν ο τελευταίος είχε επισκεφθεί ξανά την Αθήνα.

Ο Μάθιου Νίμιτς δεν εμφανίστηκε πάντως αντίθετος στο ενδεχόμενο ενός πολιτικού διαλόγου σε πολύ υψηλό επίπεδο μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στον «κατάλληλο χρόνο και χώρο». Πρόκειται για μία θέση που υποστηρίζει ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και την οποία παρουσίασε αναλυτικά στην πρόσφατη επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά. Ο έλληνας Πρωθυπουργός την απέρριψε κατηγορηματικά, επιμένοντας στη συνέχιση των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και για αυτό ακριβώς ο κ. Νίμιτς σημείωσε στις δηλώσεις του ότι «κάθε ηγέτης, σύμφωνα με την εμπειρία μου, χειρίζεται διαφορετικά αυτά τα ζητήματα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Νίμιτς για τις συνομιλίες που είχε τόσο με τον ηγέτη του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, που είναι κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών της σκοπιανής κυβέρνησης Νίκολα Πόποσκι. Παράλληλα, τόνισε προς τον απεσταλμένο του ΟΗΕ ότι η οποιαδήποτε λύση πρέπει να ειδωθεί εντός του ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι η Αθήνα είναι έτοιμη, εφόσον βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, να προσφέρει και οικονομική βοήθεια στη χειμαζόμενη σκοπιανή οικονομία. Ο κ. Νίμιτς μεταβαίνει την Τρίτη στην πΓΔΜ για συνομιλίες με τη σκοπιανή ηγεσία.