11 Σεπτεμβρίου 2013

Τα Δυτικά Βαλκάνια εντείνουν τη συνεργασία στην ασφάλεια

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/images/2013/09/10/MIKIphoto.jpg
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της περιφερειακής ασφάλειας και στις διαδικασίες ενσωμάτωσης στην ΕΕ, συμπέραναν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο του ΝΑΤΟ για την περιφερειακή ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο διενεργήθηκε πρόσφατα στη Στρούγκα, ωστόσο συμφώνησαν να προωθήσουν περιφερειακές πρωτοβουλίες για συνεργασία, διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες στην άμυνα και στην ασφάλεια.

Έχει επιτευχθεί ιδιαίτερη πρόοδος στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, εσωτερικά στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), και στην ενσωμάτωση της πΓΔΜ στην ΕΕ, δήλωσε ο Μάθιου Ρόντες, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών Ειρήνης George C. Marshall, στους SETimes."Το πιο σημαντικό, σε ό,τι αφορά στις ανησυχίες για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, είναι ότι υπέγραψαν συμφωνία πλαισίου η οποία έθεσε τα θεμέλια για ειρηνική καθημερινή και τακτική επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών. Αποτελεί την υψηλότερη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ασφάλεια", δήλωσε ο Ρόντες.

"Στην περιοχή αυτή έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, και επίσης με την Αδριατική Χάρτα στην οποία η πΓΔΜ είναι ένας από τους ιδρυτές. Σημειώσαμε πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ αστυνομίας και της αποστολής των ενόπλων δυνάμεων ISAF στο Αφγανιστάν", δήλωσε ο Ρόντες.

Ο Στογιάν Σλαβέβσκι, καθηγητής στη σχολή ασφάλειας στα Σκόπια, δήλωσε στους SETimes πως η περιφερειακή ασφάλεια έχει βελτιωθεί σημαντικά από τα προηγούμενα χρόνια.
"Η περιοχή, αργά αλλά σίγουρα, γίνεται σταθερή και ασφαλής, και περιλαμβάνεται στις Ευρωατλαντικές διαδικασίες, και αυτό αποτελεί σημαντική πρόοδο η οποία πρέπει να μας κάνει χαρούμενους, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα για το που πρέπει να επικεντρωθούν ΝΑΤΟ και ΕΕ", δήλωσε ο Σλαβέβσκι.

"Χώρες στην περιοχή είναι πλέον πιο πρόθυμες να συνεργαστούν, και γίνονται εισηγητές τέτοιου είδους συνεργασιών. Αμέτρητες περιφερειακές πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά στην άμυνα και στην ασφάλεια έχουν ήδη φέρει θετικά αποτελέσματα", δήλωσε ο Σλαβέβσκι.

Ο Μεχμεντίν Ταχίροβιτς, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων στο τμήμα εξωτερικών υποθέσεων Μαυροβουνίου, ανέφερε ότι η ασφάλεια στα Βαλκάνια συνέβαλε σε αύξηση του αριθμού περιφερειακών πρωτοβουλιών για συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

"Όλες οι χώρες στην περιοχή επιθυμούν να συμβάλουν στη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας. Πρόκειται για το μέλλον των Βαλκανίων, και ΝΑΤΟ και ΕΕ πρέπει να ηγηθούν την περιφερειακή συνεργασία για κάποιο καιρό. Η επίλυση της κρίσης μέσω κοινών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων είναι κάτι που έχει εκληφθεί ως πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Ταχίροβιτς στουςSETimes.

Ο Ζόραν Ντράγκισιτς, καθηγητής στη σχολή ασφάλειας στο Βελιγράδι, συμφωνεί πως η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων κινείται προς θετική κατεύθυνση."Η πρόσφατη συνεργασία και η ενσωμάτωση των Βαλκανίων πήγε μακριά, όπως επιλύοντας ζητήματα μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και ξεκινώντας σχετικές διαπραγματεύσεις, ή η κατάσταση στη Β-Ε, η οποία πριν από αρκετά χρόνια ήταν επικίνδυνη και τώρα έχει σταθεροποιηθεί", δήλωσε ο Ντράγκισιτς.Ωστόσο, προειδοποίησε, τα Βαλκάνια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφαλείας και απαιτείται προσοχή από όλες τις πλευρές.

"Ο αγώνας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ο πολιτικός εξτρεμισμός και οι ριζοσπαστικές δομές είναι θεμελιώδεις για το σύνολο των Βαλκανίων ώστε να επιτευχθεί ασφάλεια και σταθερότητα μακροπρόθεσμα. ΕΕ και ΝΑΤΟ αποτελούν την καλύτερη λύση για όλα τα προβλήματα και τους κινδύνους ασφαλείας", δήλωσε ο Ντράγκισιτς.Η Ανκίτσα Τόμιτς, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων George Marshall στο Σεράγεβο, δήλωσε πως τα Βαλκάνια μπορούν να καυχιούνται για συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες προάγουν τη συνεργασία στην περιφερειακή ασφάλεια.

"Η αστυνομία της Β-Ε έχει εξαιρετική συνεργασία με όλες τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ειδικά με Σερβία, Κροατία και πΓΔΜ. Συμμετέχουν σε κοινές δράσεις για να μειώσουν την παράνομη διακίνηση [ανθρώπων] και το οργανωμένο έγκλημα. Έχουμε περιφερειακό νομικό πλαίσιο το οποίο παρέχει μοντέρνα μέτρα στη μείωση όλων των τύπων εγκλήματος", δήλωσε ο Τόμιτς.

Ο Άλμπερτ Πρενκάι, διευθυντής της διπλωματικής ακαδημίας στην Πρίστινα, αναφέρει πως το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί εισηγητή σε περιφερειακές πρωτοβουλίες, όπως κοινή εκπαίδευση δυνάμεων ασφαλείας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και του στρατού της πΓΔΜ."Είχαμε επίσης κοινές δράσεις με Αλβανούς. Αναμένουμε να συνεχιστούν στο μέλλον με άλλες περιφερειακές χώρες και τη Σερβία", δήλωσε ο Πρενκάι.Τι άλλες βελτιώσεις ασφαλείας μπορούν να επιτευχθούν στην περιοχή; Πείτε μας στα σχόλια.Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.