11 Σεπτεμβρίου 2013

Εξτρεμιστές και μετριοπαθείς συζητούν το ρόλο του Ισλάμ στο Κοσσυφοπέδιο

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/images/2013/09/10/LINDAphoto1.jpg
Ο Μουφτής Ναΐμ Τερνάβα (δεξιά, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) ηγείται της Ισλαμικής Κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου τα τελευταία 10 χρόνια. [AFP]
Οι εκλογές του Νοεμβρίου, από τις οποίες θα προκύψει η ηγεσία της Ισλαμικής Κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου (BIK), φαίνεται πως θα καταλήξουν να είναι μια επιλογή μεταξύ ενός κληρικού εξτρεμιστή που επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία και ενός μετριοπαθούς λόγιου, στον οποίο επιτέθηκαν επειδή εξέφρασε μετριοπαθείς απόψεις.
Ο Μουφτής Ναΐμ Τερνάβα, ο οποίος ηγήθηκε μιας ενέργειας για τροποποίηση του καταστατικού της κοινότητας τον προηγούμενο μήνα, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για μια τρίτη πενταετή θητεία, τίθεται υπό αμφισβήτηση από τον Τζαμπίρ Χαμίτι, ο οποίος ήταν πρόεδρος της BIK μέχρι τις 20 Αυγούστου, οπότε και ξαφνικά αποπέμφθηκε από το σώμα, το οποίο ενέκρινε την υποψηφιότητα του Τερνάβα για μια τρίτη θητεία.Η αποπομπή του Χαμίτι έγινε με την αιτιολογία ότι αποχώρησε από μια συνάντηση, αλλά η μαρτυρία αυτή αμφισβητείται. Είχε εκφράσει την αντίθεσή του με την προσπάθεια αλλαγής του καταστατικού από τον Τερνάβα.

"Αυτοί οι εξτρεμιστές (Ουαχάμπι) ή οι λεγόμενοι Σαλάφι, έχουν έλθει από άλλες χώρες, διαθέτουν σημαντική χρηματοδότηση και με τον χώρο που τους έδωσαν οι ηγέτες του BIK, έχουν βρει χώρο για να διεισδύσουν στην κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου μέσω διαφόρων ατόμων και οργανώσεων, αποκτώντας τον έλεγχο διαφόρων τζαμιών και θέσεων εργασίας στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου μέσω του κρυφού συνασπισμού, ο οποίος είναι πλέον εμφανής, μεταξύ του Ναΐμ Τερνάβα και της φατρίας του και αυτών των εξτρεμιστικών ομάδων", είπε ο Οσμάν Μούσλιου, ένας μετριοπαθής ιμάμης στο Ντρένας, στους SETimes.

Εκτιμάται ότι το 90 τοις εκατό του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου ακολουθεί το Ισλάμ.
Ο Χαμίτι, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια ​​από πέντε μασκοφόρους άνδρες στο σπίτι του το 2008 επειδή υποστηρίζει το ήπιο παραδοσιακό Ισλάμ, ήταν επίσης ένας από τους επτά μετριοπαθείς λόγιους που πρόσφατα αποπέμφθηκαν από τη Σχολή Ισλαμικών Σπουδών στην Πρίστινα. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις 9 Αυγούστου, λέγοντας ότι θα ακολουθούσε διαφανείς διαδικασίες και θα είχε ένα σαφές και σταθερό όραμα.

"Πρώτα απ' όλα, θα προσπαθήσω να διασφαλίσω το νομικό καθεστώς της BIC, καθώς σήμερα είναι μια οργάνωση-φάντασμα και οι εργαζόμενοι σε αυτή δεν είναι εγγεγραμμένοι σε κανένα μητρώο", δήλωσε ο Χαμίτι στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει συνεκτικές γέφυρες με την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης και των οικονομικών της. Ο Χαμίτι είπε ότι είναι προτιμότερο να γίνεται η χρηματοδότηση των θρησκευτικών κοινοτήτων από το κράτος, ώστε να μπορεί να ελέγχει τα εισοδήματά τους.

Ο Τερνάβα δεν έχει κάνει δηλώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Ο σύμβουλός του, ο Βεντάτ Σαχίτι, δήλωσε στους SETimes ότι η συζήτηση πιθανών υποψηφίων για τη θέση του μουφτή είναι πρόωρη."Επισήμως, μέχρι τώρα, κανείς δεν είναι υποψήφιος, εκτός αν κάποιος μπορεί να εκφράσει τη βούλησή του, αλλά αυτό δεν τον καθιστά απαραίτητα υποψήφιο, εάν δεν έχει προταθεί από τα φόρουμ και τα θεσμικά όργανα της BIK", είπε ο Σαχίτι στους SETimes.

Το Συμβούλιο του Κοσσυφοπέδιο για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών εξέδωσε δήλωση διαμαρτυρίας στην οποία αναφέρει ότι ο Χαμίτι και οι υποστηρικτές ήταν θύματα απειλών και βίας."Η έλλειψη δράσης, η μη αποστασιοποίηση από τις απειλές και τις διαλέξεις ορισμένων ιμάμηδων που δεν έχουν μεγάλη σχέση με τη θρησκεία, η BIK δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως υπέρτατη αρχή σε θέματα θρησκείας στο Κοσσυφοπέδιο και φαίνεται ότι διαμορφώνεται ως πολιτικό κόμμα που έχει ως μοναδικό σκοπό την απόκτηση και διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο και για όσο το δυνατό περισσότερο", ανέφερε το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.

Μια άλλη ισλαμική οργάνωση, το Ισλαμικό Κίνημα για να Ενωθούμε (LISBA), δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στον Χαμίτι να ηγηθεί της ισλαμικής κοινότητας."Διαβεβαιώνουμε τους Μουσουλμάνους πιστούς του Κοσσυφοπεδίου και τον λόγιο Τζαμπίρ Χαμίτι ότι είναι εντελώς απαράδεκτο και πως (εμείς) δεν θα (του) επιτρέψουμε, ανεξάρτητα από το τίμημα, να ηγηθεί της Ισλαμικής Κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου ως το μοναδικό ισλαμικό θεσμικό όργανο του Κοσσυφοπεδίου...", ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Οι συζητήσεις σχετικά με την BIK και τον ρόλο της έχουν ξεπεράσει τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου. Ο ηγέτης της Ισλαμικής Κοινότητας για το Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και της Μεντβέντια, ο Νετζμεντίν εφ. Σακίπι, κατηγόρησε τον Τερνάβα και τους υποστηρικτές του ότι παρεμβαίνουν σε θρησκευτικές οργανώσεις της κοιλάδας του Πρέσεβο.

"Η BIK, αντί να εργάζεται για την εκλογική διαδικασία και την αλλαγή του νομικού της καθεστώτος, ώστε να είναι σύμφωνο με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενεργεί παράνομα, παρεμβαίνοντας στη θρησκευτική οργάνωση της κοιλάδας του Πρέσεβο, χωρίς να αποσύρει τους αντιπροσώπους της, τους οποίους συχνά παρακινεί ώστε να δημιουργούν αναστάτωση και προκαλούν εκφοβισμό τόσο σε αυτή την περιοχή όσο και πέραν αυτής", δήλωσε ο Σακίπι στην ειδησεογραφική πύλη του Πρέσεβο Jehona Islame.
photo
Μουσουλμάνοι στην Πρίστινα διαμαρτύρονται το 2011. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η Ισλαμική Κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου είναι ολοένα και πιο ενεργή στην πολιτική. [AFP]

Ορισμένοι αναλυτές ενθάρρυναν την BIK να αναλάβει έναν ρόλο που θα προωθεί την ειρήνη και την ανεκτικότητα."Σε αυτές τις αξίες πιστεύει ο λαός του Κοσσυφοπεδίου και η φιλοσοφία του έργου αυτού του σημαντικού θρησκευτικού θεσμικού οργάνου του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να βασίζεται σε αυτές τις αξίες. Μόνο αυτή η φιλοσοφία διασφαλίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο και ο λαός του θα συνεχίσουν να πορεύονται στο δρόμο της ανοικοδόμησης και της ανάπτυξης", είπε ο Βαλόν Μουρτεζάι, καθηγητής διεθνών διαπραγματεύσεων στη Σχόλη Διοίκησης Επιχειρήσεων IESEG School of Management στο Παρίσι, στους SETimes.Ο Ραμαντάν Ιλάζι, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ειρήνη του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στους SETimes ότι η Ισλαμική Κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου γίνεται ολοένα και περισσότερο ενεργή στα πολιτικά δρώμενα.


"Αναλαμβάνει ένα ρόλο που δεν της ανήκει, καταστρέφοντας τις πιο πολύτιμες αξίες της κοινωνίας του Κοσσυφοπεδίου, την θρησκευτική ανοχή", είπε ο Ιλάζι, προσθέτοντας ότι η BIK "προσπαθεί να εκτοπίσει τη νομιμοφροσύνη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου από την εθνική ταυτότητα και να την καταστήσει συνώνυμη της θρησκευτικής ταυτότητας".Ο Μουσλιού είπε ότι υπάρχουν ιμάμηδες μέσα στην BIK που ενδιαφέρονται να διορθώσουν την κατάσταση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν εγκριθεί ο νόμος περί θρησκειών στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου.

"Διανύουμε μια εποχή στην οποία χρειαζόμαστε μια διαφανή ηγεσία, η οποία θα έχει σαφείς μακροπρόθεσμους στόχους", είπε ο Μουσλιού. "Αλλά και πάλι θέλω να τονίσω ότι παρά τα εξτρεμιστικά κινήματα που δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο, το μεγαλύτερο μέρος των ιμάμηδων και των πιστών του Κοσσυφοπεδίου παραμένουν πιστοί στην ισλαμική διδασκαλία και την κουλτούρα που έχουμε κληρονομήσει εδώ και πολλούς αιώνες τώρα".
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.