10 Σεπτεμβρίου 2013

Μήνυμα ρώσου πρέσβη για ΑΟΖ

http://www.politis-news.com/polpictures/rusambas.jpg
Stockwatch.comΣτη Μόσχα παρακολουθούν προσεκτικά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην κυπριακή οικονομία, δήλωσε σήμερα ο νέος πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Stanislav V. Osadchiy, αφήνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα του επιθυμεί συμμετοχή στις προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας. Ο κ. Osadchiy μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο κατά την οποία επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον πρόεδρο της δημοκρατίας Νίκο Αναστασιαδη. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Osadchiy ανέφερε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του «σε δύσκολες για τη χώρα σας συνθήκες. Η Κύπρος, ένα από τα μεγάλα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, δέχθηκε ένα άκρως οδυνηρό πλήγμα».

Σημείωσε ότι «στη Μόσχα παρακολουθούν προσεκτικά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην κυπριακή οικονομία», τονίζοντας, παράλληλα, ότι «στις συνθήκες των οικονομικών δυσκολιών που επιδεινώθηκαν, είναι σημαντικό να μην χαθεί το κεφάλαιο της ρωσοκυπριακής συνεργασίας που συσσωρεύτηκε επί δεκαετίες, και να μην αφεθεί να μειωθεί η δυναμική των διμερών μας σχέσεων».

«Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των ρώσων επιχειρηματιών προς την Κύπρο», συμπλήρωσε.

«Θέλω να πιστεύω», συνέχισε, «ότι συμπληρωματική ώθηση στη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα δώσουν οι προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «δεν αποδυναμώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Ρωσία για τη διευθέτηση του κυπριακού. Στηρίζουμε με συνέπεια την κυπριακή δημοκρατία στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση του κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφάλειας του ΟΗΕ. Ευελπιστούμε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων που επαναρχίζουν το φθινόπωρο φέτος θα στεφθούν με επιτυχία», ανέφερε.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο πρόεδρος της δημοκρατίας είπε ότι η άφιξή του στην Κύπρο πραγματοποιείται «σε ένα σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Δεν μπορώ να μην εκφράσω», επεσήμανε, « την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη μου για τη συνεχή επίδειξη εμπιστοσύνης και δέσμευσης προς την Κύπρο από ένα πολύ μεγάλο αριθμό ρώσων φίλων και σταθερών επενδυτών, γεγονός που αποδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ Ρώσων και κυπρίων σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς για τη χώρα».

Ταυτόχρονα, είπε, « η συνεχώς αυξανόμενη ροή ρώσων τουριστών υψηλού επιπέδου στο νησί αποτελεί μια καλοδεχούμενη τάση που είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε περαιτέρω».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «ότι η φιλία μας αντικατοπτρίζεται στο πλαίσιο της ΕΕ με τη σταθερή φωνή της Κύπρου για υποστήριξη της ενεργού προώθησης των στρατηγικών σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας, σε μια αμοιβαία επωφελή βάση. Προς το σκοπό αυτό», πρόσθεσε, «τονίζουμε ότι ο στόχος της επίτευξης ενός καθεστώτος απαλλαγμένου από θεωρήσεις διαβατηρίων μεταξύ της ρωσικής ομοσπονδίας και της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα».

«Η Ρωσία είναι ένας πολύτιμος φίλος για την Κύπρο. Η Ρωσία έχει αποδείξει την πολύτιμη βοήθειά της στις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό, βασισμένης στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τον καταστατικό χάρτη των ηνωμένων εθνών και τα σχετικά ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας και της γενικής συνέλευσης των ηνωμένων εθνών», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι «βρισκόμαστε τώρα στην προπαρασκευαστική φάση για την επανέναρξη το φθινόπωρο των διαπραγματεύσεων για τη λύση του κυπριακού, ένα πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησής μου. Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα των ηνωμένων εθνών στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του με σκοπό μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση παραμένουν ο πρωταρχικός μας στόχος», σημείωσε.

«Οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε, «πρέπει να είναι σωστά και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζουν ότι οι πιο πάνω στόχοι είναι κοινοί για όλους και ότι η επιλεγείσα διαδικασία θα αποδώσει καρπούς. Η στη βάση αρχών και πολύ αποφασιστική υποστήριξη της ρωσικής ομοσπονδίας στην κυπριακή δημοκρατία είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της επιθυμητής κατάληξης αυτής της διαδικασίας», είπε.

«Είμαι πεπεισμένος», είπε ο πρόεδρος, « ότι η επίσκεψή μου στη Ρωσία, που αναμένεται να γίνει τους πρώτους μήνες του 2014, μετά από πρόσκληση του προέδρου Πούτιν, παρέχει μια εξαίρετη ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους συγκεκριμένης περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεών μας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού».

Επιπλέον, πρόσθεσε, «προσβλέπω σε μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων σε διεθνή και άλλα θέματα σχετικά με την κοινή ευρωασιατική γειτονία μας με σκοπό τον περαιτέρω συντονισμό της πολιτικής συνεργασίας μας».

Καλωσορίζοντάς σας στην Κύπρο, παρακάλεσε το ρώσο πρέσβη να διαβιβάσει στον πρόεδρο Vladimir Putin, καθώς και στον φίλο λαό της ρωσικής ομοσπονδίας, «τους θερμότερους χαιρετισμούς μου και μήνυμα αληθινής φιλίας και αλληλεγγύης».