10 Σεπτεμβρίου 2013

Μανιάτης: Άριστη η συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ

http://www.newmoney.gr/sites/default/files/styles/full-width/public/eyath_5.jpg
Η άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, σε επιστημονικό επίπεδο, σε ζητήματα διαχείρισης υδατικών πόρων, ενέργειας και σε αντίστοιχες διαθέσιμες τεχνολογίες επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη και τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα, Άριε Μέκελ, με αφορμή το 2ο επιστημονικό εργαστήριο για τη διαχείριση υδατικών πόρων που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΚΑ.«Με γρήγορα βήματα προχωρούμε στην υλοποίηση μιας συνεργασίας που επιτρέπει την ενότητα ανθρώπινων, επιστημονικών και επιχειρηματικών δυνάμεων, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, εκφράζοντας τη χαρά του για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Ήδη, βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο κ. Μανιάτης, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια κορύφωσης της συνεργασίας στο ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.Ειδικότερα, ο υπουργός έκανε λόγο για τη σημασία αντιμετώπισης του νερού ως τον σημαντικότερο παράγοντα αειφορίας, περιβαλλοντικού ισοζυγίου και διατήρησης της ισορροπίας της φύσης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «σπουδαίο γεωπολιτικό παράγοντα, όπου η ορθολογική του αξιοποίηση φέρνει ειρήνη και ευημερία στους λαούς».

Καταλήγοντας, ο κ. Μανιάτης ζήτησε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων την ένωση δυνάμεων έτσι ώστε το νερό να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την αγροτική ανάπτυξη, με την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί στο Ισραήλ.Ο κ. Μέκελ, μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών, τόνισε ότι βρίσκονται ιστορικά στο καλύτερο επίπεδο, καθώς -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- «δεν υπήρξε ποτέ ξανά τόσο στενή συνεργασία σε τόσους πολλούς τομείς».

Απόδειξη αυτής της συνεργασίας, είπε ο κ. Μέκελ, αποτελεί το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στις 8 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ, ο οποίος θα συνοδεύεται από κλιμάκιο υπουργών, καθώς επίσης και από πολυπληθή ομάδα επιχειρηματιών, προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών.
Τέλος, ο πρεσβευτής του Ισραήλ αναφέρθηκε στις προηγμένες μεθόδους αφαλάτωσης, ενώ επιβεβαίωσε και το ενδιαφέρον της χώρας του για συμμετοχή στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε όλους τους κομβικούς τομείς και ιδιαίτερα στην αειφορική ανάπτυξη, έκανε λόγο ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ του διαθέσιμου νερού και της συνολικής ζήτησης, στην παραγωγή πόσιμου νερού από αφαλάτωση, καθώς επίσης και στην ορθολογική και ευφυή διαχείριση του πόρου. Παράλληλα, χαιρέτισε και αυτός τις άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Για τις δράσεις της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων σε σχέση με τα σχέδια διαχείρισης, την αντιμετώπιση πλημμυρών, τη δημιουργία εθνικού μητρώου υδρογεωτρήσεων και την επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων, μίλησε ο ειδικός γραμματέας Κωνσταντίνος Τριάντης. Αναφέρθηκε, επίσης στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας για την παραγωγή ύδατος από την αφαλάτωση, ιδιαίτερα για την υδροδότηση των δώδεκα άνυδρων νησιών στα οποία γίνεται μεταφορά νερού με πλοία.

«Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, πόλεμος για το νερό»
Κεντρικός ομιλητής του εργαστηρίου ήταν ο διεθνούς φήμης καθηγητής Οφέρ Νταχάν του Ινστιτούτου Zuckerberg, για την υδρολογική έρευνα του πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Νέγκεβ, από το τμήμα περιβαλλοντικής υδρολογίας και μικροβιολογίας. «Το νερό, στη Μέση Ανατολή, είναι σπάνιο προϊόν και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Νταχάν, εξηγώντας αναλυτικά τις καινοτομίες, τις βέλτιστες πρακτικές και την τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, σε όλους του τομείς. «Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πόλεμος για το νερό, όπως πολλοί υποστηρίζουν» εκτίμησε ο καθηγητής, καθώς, όπως είπε, «πρόκειται να υπάρξουν οι απαιτούμενες συνεργασίες για την αξιοποίηση του πόρου».

Ο κ. Νταχάν, μάλιστα, ανέφερε ότι η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων στην παραγωγή του Ισραήλ, από το 1965 έως το 2010, έχει συμβάλει στον εννεαπλασιασμό της αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, καθώς το 68% των ποσοτήτων επαναχρησιμοποιείται. Προϋπόθεση αποτελούν, σύμφωνα πάντα με τον κ. Νταχάν, οι αξιόπιστες υποδομές και η σύνδεση των υδατικών πόρων, υπέργειων και υπόγειων για την καλύτερη διαχείρισή τους. «Δεν πίνουμε απλά το νερό, παράγουμε οικονομία με το νερό» είπε.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στις 8 Αυγούστου του 2013 υπογράφηκε τριμερές μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδατικών πόρων. Ενώ, η στενή συνεργασία των δύο πλευρών μπήκε σε νέες βάσεις το 2012, με την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ του υπουργείου περιβαλλοντικής προστασίας του Ισραήλ και του ΥΠΕΚΑ, το οποίο, μάλιστα, κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Πηγή: AMΠE