10 Σεπτεμβρίου 2013

Στήθος με στήθος οι δύο συμμαχίες στη Γερμανία

http://nationalinterest.org/files/imagecache/resize-340/images/doktorin_cc_9613.jpg
Η ομολογουμένως θετική εμφάνιση του Πέερ Στάινμπρουκ, του σοσιαλδημοκράτη (SPD) υποψηφίου για την καγκελαρία, στην τηλεοπτική μονομαχία του με την απερχόμενη καγκελάριο Μέρκελ φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς.Οι δύο συμμαχίες (αφ' ενός ο κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με τους Φιλελευθέρους (FDP) και αφ' ετέρου του SPD με τους Πράσινους και την Αριστερά, βρίσκονται πλέον ακριβώς στο ίδιο ποσοστό, 45%.Στη δημοσκόπηση της Emnid για την εφημερίδα «Bild am Sonntag», το CDU παίρνει 40%, μία μονάδα παραπάνω από την περασμένη Κυριακή, ενώ το FDP χάνει μία μονάδα και περιορίζεται στο 5%. Από την άλλη πλευρά, το SPD κέρδισε δύο μονάδες και έφθασε στο 25%, οι Πράσινοι παρέμειναν στο 11% και η Αριστερά περιορίστηκε στο 9%, χάνοντας μία μονάδα.

Μέχρι τώρα το προβάδισμα της κυβερνητικής συμμαχίας ήταν δεδομένο, αν και με μικρή διαφορά, που τους τελευταίους μήνες περιοριζόταν το πολύ σε τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Δεδομένου μάλιστα του χαμηλού ποσοστού του FDP (το 5% αποτελεί και το εκλογικό κατώφλι για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή), η υπεροχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ενδεχομένως να μη μεταφραστεί και σε έλεγχο της κυβέρνησης. Το FDP έχει χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της δύναμής του από τις εκλογές του 2009, στις οποίες είχε πάρει 14,6%.

50% η Μέρκελ
Ιδιαιτέρως εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της αποδοχής που πετυχαίνει ο Π. Στάινμπρουκ, στο ερώτημα «ποιον θα επιλέγατε για καγκελάριο, αν η εκλογή γινόταν κατ' ευθείαν από τους ψηφοφόρους». Ο υποψήφιος του SPD κέρδισε την περασμένη εβδομάδα 7 μονάδες και έφθασε στο 35%, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ έχασε 2 μονάδες και «περιορίστηκε» στο 50%. Στη δημοσκόπηση δεν έχει όμως καταγραφεί η ενδεχόμενη αντίδραση των ψηφοφόρων στην είδηση της περασμένης Παρασκευής, ότι ο Π. Στάινμπρουκ έλαβε εκβιαστική επιστολή με την οποία του ζητούσαν να παραιτηθεί από υποψήφιος για να μην αποκαλυφθεί ότι πριν από 14 χρόνια απασχολούσε αδήλωτη Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό που βρισκόταν παρανόμως στη χώρα.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος στην κυβερνητική εξίσωση λέγεται όμως «Εναλλακτική (λύση) για τη Γερμανία» (AfD), το νεόκοπο κόμμα που έχει ως βασικό του στόχο τη διάλυση του ευρώ. Στη χθεσινή δημοσκόπηση παραμένει στο 3% που είχε και την περασμένη εβδομάδα, αλλά σε άλλη έρευνα της περασμένης εβδομάδας είχε μετρηθεί στο 4%. Ολοι οι αναλυτές εκτιμούν όμως ότι η πραγματική του δύναμη στην κάλπη θα είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς οι υποστηρικτές του αποφεύγουν συστηματικά να απαντούν σε δημοσκοπήσεις. Η ενίσχυσή του μέχρι τώρα συμπίπτει με τις απώλειες του FDP, το οποίο κινδυνεύει πλέον να μείνει εκτός Βουλής. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικών διαπραγματεύσεων με το AfD για το σχηματισμό κυβέρνησης.