10 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΣΕΡΙΦΗΣ ΤΗΣ ΦΑΜΙΛΙΑΣ Μάχερ αλ Ασαντ: Είναι αυτός ο σφαγέας της Δαμασκού;

Μάχερ αλ Ασαντ: Είναι αυτός ο σφαγέας της Δαμασκού; O πιο επικίνδυνος Ασαντ δεν είναι ο Μπασάρ, αλλά ο μικρότερος αδερφός του Μάχερ, υποστηρίζουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που καθώς το συριακό θρίλερ κλιμακώνεται αναζητούν τον ...υπέρτατο κακό του καθεστώτος.

«Ο Μάχερ σε σφάζει στο γόνατο. Η ευθύνη της διατήρησης του καθεστώτος είναι δική του δουλειά, επισημαίνει σε σχετικό του δημοσίευμα το CNN, φιλοξενώντας τη γνώμη ενός ειδικού (Joshua Landis) από το πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα αλλά και του πρώβην πρέσβη των ΗΠΑ στη Δαμασκό.

Ο ρόλος του κακού είναι ένας ρόλος που ξεκάθαρα τον απολαμβάνει. Τόσο που όσοι τον γνωρίζουν, τον περιγράφουν ως έναν mafia wanna – be ελληνιστί έναν θά-θελα-νά-μαι-μαφιόζος τύπο που αρέσκεται να πουλάει αυτό το στυλ κρυμμένος πίσω από σκούρα γυαλιά, σκούρα κοστούμια και με τα μαλλιά του χτενισμένα προς τα πίσω κάτω από παχύ ζελέ.

«Θεωρεί πως είναι ο σερίφης της φαμίλιας», προσθέτει από την πλευρά του ο Τεντ Καντούφ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Συρία.Επισήμως, ο Μάχερ είναι υπεύθυνος για δύο από τα πλέον επίλεκτα στρατιωτικά σώματα της Συρίας: Την Προεδρική Φρουρά και την 4η Μεραρχία Τεθωρακισμένων.
Ομως ο Μάχερ αλ Ασαντ είναι επίσης ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Σαμπίμπα, ενός «τάγματος» εθνοφυλάκων, όπου την πλειονότητα διατηρούν Αλαουίτες Μουσουλμάνοι, σέχτα στην οποία και η οικογένεια Ασαντ ανήκει.Εκτός από βασικό εργαλείο στη μάχη κατά των αντικαθεστωτικών, η Σαμπίμπα χρεώνεται και με σφαγές κατά αμάχων.«Ο Μάχερ είναι πάντα στην πρώτη γραμμή κάθε βάναυσης επιχείρησης», λέει ο Landis.

Σκιώδης όσο και βίαιος, ο Μάχερ αλ Ασαντ σπανίως εμφανίζεται δημοσίως. Και αποφεύγει ακόμη και να μιλάει στο τηλέφωνο.Ελάχιστες είναι και οι φωτογραφίες του. Οι περισσότερες τραβηγμένες το 2.000 από την κηδεία του πατέρα του Χαφέζ αλ Ασαντ.Η αχλύς του μυστηρίου που τον περιβάλλει μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αγωνία του να κρατηθεί ζωντανός. Είναι άλλωστε ο τελευταίος επιζών αδελφός του Μπασάρ.Ακόμη και για την πραγματική κατάσταση της υγείας του, οι πληροφορίες συγκεχυμένες είναι.Πολλοί τον θέλουν τραυματία, ίσως και με ένα πόδι λιγότερο, χαμένο κατά τη διάρκεια επίθεσης που είχε δεχθεί η συριακή εθνοφρουρά το 2012.Εκτοτε, ουδείς τον έχει δει δημοσίως.

Τον σκοτεινό του θρύλο συμπληρώνει η εξής ιστορία:Οταν η Μπούρσα, η αδελφή του Μάχερ, θέλησε να παντρευτεί έναν τύπο που είχε ήδη παιδιά από προηγούμενο γάμο του, ολόκληρη η οικογένεια σκανδαλίστηκε.Ηταν όμως ο Μάχερ που πυροβόλησε στο στομάχι τον επίδοξο γαμπρό του πάνω στον καυγά.Η ιστορία –ευρέως διαδεδομένη αλλά μηδέποτε επιβεβαιωμένη- θεωρείται ενδεικτική του χαρακτήρα του:Παρορμητικός, βίαιος, κτηνώδης.Ολοι βλέπουν τον Ασαντ ως τον ισχυρό άντρα πίσω από το θρόνο, αυτόν που μπορεί να κάνει τη βρώμικη δουλειά, λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

Ο Μάχερ διατηρεί πάντως και πιο εγκόσμια ενδιαφέροντα, πέραν του να αποτελεί δεκανίκι της εξουσίας του αδελφού του, εκτιμά ο αμερικανός πρώην πρέσβης.Σε συναντήσεις του με Αραβες αξιωματούχους, ο Μάχερ συχνά περιγράφεται ως ήσυχος και αδιάφορος περί τα πολιτικά.
«Ο,τι και να του πουν, αδιαφορεί. Η γλώσσα του λύνεται μόνο όταν η συζήτηση στραφεί σε κουτσομπολιά για τραγουδίστριες και γυναίκες ηθοποιούς, για το ποιος κοιμάται με ποια. Αυτά είναι το στοιχείο του».

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνιστά μειονέκτημα για τον Μπασάρ αλ Ασαντ, που δείχνει να θεωρεί την οικογενειακή πίστη υπέρτατη αξία στην πολιτική.Γι΄αυτό άλλωστε έχει σπείρει συγγενείς του σε θέσεις-κλειδιά του καθεστώτος αποπειρώβμενος έτσι να το μονώσει από κάθε απειλή πραξικοπήματος.Ο Μπασάρ έχει μάλλον βρει την ιδανική οικογένεια για να πετύχει τους στόχους του.
«Ο Μάχερ θεωρεί τον εαυτό του τον προστάτη του καθεστώτος. Και είναι στ΄αλήθεια ένας πολύ - πολύ κακός τύπος», καταλήγει ο πρώην πρέσβης
Πηγή: CNN