10 Σεπτεμβρίου 2013

Έκλεψαν έγγραφα της Μαύρου

Στο θέμα ενεπλάκη και η ΚΥΠ, η οποία διεξάγει ενδελεχείς έρευνες
Στην κατοχή των υπόπτων, ενός Ελληνοπόντιου και ενός Γεωργιανού, βρέθηκαν κυβερνητικά έγγραφα και προτάσεις κομμάτων για το Εθνικό Συμβούλιο
Μυστήριο και σωρεία ερωτημάτων προκαλεί η υπόθεση κατασκοπίας σε βάρος της πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Ελένης Μαύρου, που διερευνούν οι διωκτικές Αρχές, μετά τη σύλληψη ενός Ελληνοπόντιου και ενός Γεωργιανού, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν κυβερνητικά έγγραφα. Όπως μετέδωσε χθες το «Μέγα», όλα ξεκίνησαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν μέλη της ΜΜΑΔ ανέκοψαν για έλεγχο στην Παλιά Λευκωσία, όχημα, στο οποίο επέβαιναν οι δυο ομογενείς, 19 και 33 ετών, και το οποίο κυκλοφορούσε χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο 33χρονος είχε στην κατοχή του πλαστή ελληνική ταυτότητα, ενώ το όνομά του είναι στη λίστα με τους παράνομους μετανάστες. Δεδομένα, τα οποία κίνησαν τις υποψίες των αστυνομικών.

Η έρευνα
Σύμφωνα με το «Μέγα», ακολούθησε έρευνα στο όχημα, κατά την οποία εντοπίστηκαν κυβερνητικά έγγραφα, καθώς και δυο δεσμίδες εγγράφων που αφορούσαν προτάσεις κομμάτων για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου. Η αποκάλυψη αυτή σήμανε συναγερμό στην ηγεσία της Αστυνομίας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Τμήμα, όπου ανακρίθηκαν. Στην κατάθεσή του, ο 33χρονος ύποπτος ανέφερε: «Παραδέχομαι ότι αγόρασα από άλλο πρόσωπο την πλαστή ταυτότητα. Την τσάντα με τα χαρτιά την είχαμε βρει σε χωράφι κοντά στον αστυνομικό σταθμό Λυκαβηττού και την έπιασα γιατί είμαι πογιατζής και θα τα χρησιμοποιούσα για τη δουλειά μου».


Υπό οκταήμερη κράτηση
Ο 19χρονος και ο 33χρονος οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ως ύποπτοι για τα αδικήματα της κατασκοπίας, επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, κλοπής και πλαστογραφίας.
Οι δυο ύποπτοι θα παραμείνουν υπό κράτηση για οκτώ ημέρες.

Υποψίες για τουρκικό δάκτυλο
Πάντως, το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, με την Αστυνομία να διερευνά την υπόθεση με κάθε μυστικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνες διεξάγει και η ΚΥΠ, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο πίσω από την κατασκοπία σε βάρος της Ελένης Μαύρου να βρίσκονται Τούρκοι. Υποψίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι ιδιοκτήτης του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι δυο ύποπτοι είναι Τούρκος και διαμένει μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές.

Έγγραφα για… ανακύκλωση
Μετά τις συλλήψεις, την πύλη του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας πέρασε η πρώην Υπουργός Εσωτερικών, η οποία προέβη σε κατάθεση. Η Ελένη Μαύρου αναγνώρισε αρκετά από τα κυβερνητικά έγγραφα. Ανέφερε ότι τα τοποθέτησε δίπλα από τον κάδο απορριμμάτων, με σκοπό να πάνε για ανακύκλωση. Σε ό,τι αφορά τις άλλες δυο δεσμίδες εγγράφων που βρέθηκαν και αφορούσαν το Εθνικό Συμβούλιο, η κ. Μαύρου υποστήριξε ότι δεν ήταν για καταστροφή και ότι δεν τα έβαλε μαζί με τα αλλά. Εξηγήσεις στους ανακριτές κλήθηκε να δώσει και η οικιακή βοηθός της κ. Μαύρου. Σε κατάθεσή της, η οικιακή βοηθός ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε πέταξε οτιδήποτε χωρίς τη συγκατάθεση της πρώην Υπουργού.

Φυλακίστηκαν και στο παρελθόν

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ, εξάλλου, είναι και το γεγονός, ότι τόσο ο 33χρονος συλληφθείς όσο και ο Τούρκος ιδιοκτήτης του οχήματος, στο παρελθόν καταδικάστηκαν σε φυλάκιση οκτώ μηνών για αδικήματα πλαστογραφίας. Οι δυο ύποπτοι αναμένεται να περάσουν από εξαντλητική ανάκριση, ενώ εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν και αλλά πρόσωπα, προκείμενου η Αστυνομία να βρει την άκρη του νήματος. http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/574430