10 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΑΕΡΙΟ Και η Κύπρος προσεγγίζει το Κάιρο για την ΑΟΖ

Και η Κύπρος προσεγγίζει το Κάιρο για την ΑΟΖ
Στις προσπάθειες Κύπρου και Αιγύπου να εξερευνηθούν και να γίνουν εκμεταλλεύσιμα τα αποθέματα των υδρογονανθράκων που κρύβει η νοτιοανατολική Μεσόγειος εντός των ΑΟΖ των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, λίγες ημέρες τις αντίστοιχες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου από το Κάιρο.Οπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, οι προσπάθειες Κύπρου και Αιγύπτου να εξερευνήσουν και να εκμεταλλευθούν τα αποθέματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στις ΑΟΖ τους έχουν διανοίξει νέες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτό ήταν το περιεχόμενο των δηλώσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων της νέας Πρέσβειρας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Heba Salaheldin Elmarassi.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε ενεργειακά ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υδρογονανθράκων, θα έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών και των δύο χωρών, προστατεύοντας έτσι την ειρήνη και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία αυτή, πρόσθεσε, θα μπορούσε επίσης να δράσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερεια ...

Συμφωνία για το «ξεπάγωμα» των συνομιλιών καθορισμού της ΑΟΖ
Την περασμένη Πέμπτη, σημαντικό βήμα για να ξεπαγώσει η διαδικασία για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας έγινε στο Κάιρο, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ευ. Βενιζέλος και Ναμπίλ Φαχμί συμφώνησαν να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες και να συσταθεί και επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών που είχαν ξεκινήσει πριν από σχεδόν δέκα χρόνια είχαν διακοπεί μετά τις παρεμβάσεις της Τουρκίας προς το Κάιρο, με τις οποίες ουσιαστικά ζητούσε να μη ληφθεί υπόψη η επήρεια του Καστελόριζου, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα αποκτούσε θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο η Τουρκία, υφαρπάζοντας ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο υπολογισμός της επήρειας του Καστελόριζου δημιουργεί ένα τριεθνές σημείο συνάντησης (Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου) και περιορίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα στη γραμμή που ενώνει την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Χωρίς φυσικά να προδιαγράφεται το αποτέλεσμα, είναι θετική η τοποθέτηση του Αιγύπτιου υπουργού με την οποία δεσμεύθηκε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η επισήμανσή του ότι «δεν ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες ενοχληθούν». Αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η βάση των συνομιλιών θα είναι η Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (το οποίο δεν αποδέχεται η Τουρκία), επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες δεν «συνιστούν εχθρική προδιάθεση για άλλη χώρα».
Πάντως στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχει στενότατες σχέσεις με τον Τ. Ερντογάν όχι μόνο είχαν διακοπεί οι ελληνο-αιγυπτιακές συνομιλίες, αλλά το Κάιρο είχε ξεκινήσει συνομιλίες με την Αγκυρα στέλνοντας το μήνυμα ότι ασπάζεται τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το Καστελόριζο.

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο Α. Μανσούρ, τον πρωθυπουργό Χ. Ελ Μπεμπλαουί, τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Ν. Ελ Αράμπι και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β'.

Η Αγκυρα, πάντως, σε μια πρώτη αντίδραση έστειλε χθες το ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa και τα δύο συνοδευτικά σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με τη NAVTEX 541/13 θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες μέχρι τις 18 Νοεμβρίου σε περιοχές που προς το παρόν πάντως βρίσκονται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά και σε περιοχές ελεγχόμενες από το ψευδοκράτος... http://www.ethnos.g