18 Αυγούστου 2013

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ... ΡΗΓΜΑΤΑ Ακροβασίες από την Ουάσιγκτον

Οπαδοί του Μόρσι μεταφέρουν τραυματισμένους διαδηλωτές για τις πρώτες βοήθειες μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία στο Κάιρο
Πέρα από τις σημαντικότατες κοινωνικοπολιτικές και ανθρωπιστικές της διαστάσεις, η εμφυλιοπολεμική κατάσταση στην οποία έχει πλέον περιέλθει η Αίγυπτος φέρνει στο φως και άλλα... γεωπολιτικά ρήγματα..Συγκεκριμένα, μέσα από τις ταραχώδεις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναδεικνύονται δύο στοιχεία, εξόχως ανησυχητικά και τα δύο: η φθίνουσα επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και η βαθιά κρίση στις σχέσεις Καΐρου - Ουάσιγκτον, μια κρίση η οποία εγκυμονεί ευρύτερους διεθνείς κλυδωνισμούς καθότι μιλάμε ουσιαστικά για τις σχέσεις ανάμεσα στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της υφηλίου (ΗΠΑ) και τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του αραβικού κόσμου (Αίγυπτο). Μάλιστα, η γεωπολιτική αξία της Αιγύπτου πολλαπλασιάζεται εάν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως αυτή αποτελεί στήριγμα του Ισραήλ και θεματοφύλακα του Σουέζ.


«Στους δρόμους του Καΐρου βλέπει πλέον κανείς τα συντρίμμια της αιγυπτιακής δημοκρατίας αλλά και της αμερικανικής πολιτικής, της αμερικανικής υπόληψης και αξιοπιστίας», σημειώνει εμφατικά σε ανάλυσή του το BBC.

Από την πτώση του Μουμπάρακ το 2011 και μετά, οι ΗΠΑ ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί, καθώς από τη μία προσπαθούν να συμβιβαστούν με τις πολιτικές ανακατατάξεις (Αραβική Ανοιξη, εκλογική άνοδος του πολιτικού Ισλάμ), ενώ από την άλλη θέλουν να διατηρήσουν τα παγιωμένα εδώ και δεκαετίες συμφέροντά τους στην περιοχή (συμφέροντα άρρηκτα συνυφασμένα με τον αιγυπτιακό στρατό). Είναι αλήθεια πως μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί έχουν αποτύχει σε όλα όσα επιχείρησαν στο αιγυπτιακό μέτωπο.

Οι οδομαχίες ξεκίνησαν από νωρίς χθες το πρωί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Η αιματοχυσία προκαλεί σοβαρούς γεωπολιτικούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής
Οι οδομαχίες ξεκίνησαν από νωρίς χθες το πρωί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Η αιματοχυσία προκαλεί σοβαρούς γεωπολιτικούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής
Αρχικά, πριν από το πραξικόπημα του Ιουλίου, είχαν ζητήσει από τον ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό με όσους αντιπολιτευόμενους διαμαρτύρονταν εναντίον του, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από τον στρατό να μην ανατρέψει με τη βία τον Μόρσι, αλλά κι αυτό το αίτημά τους απορρίφθηκε.Ακολούθως, από την ανατροπή του Μόρσι και μετά, ο Μπιλ Μπερνς (υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) ταξίδεψε δύο φορές στο Κάιρο με αποστολή να φέρει πιο κοντά τα δύο αντιμαχόμενο στρατόπεδα (τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τον στρατό). Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χάγκελ, λέγεται πως είχε καθημερινές τηλεφωνικές επαφές με τον Αιγύπτιο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Σίσι. Κρίνοντας από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, κι αυτοί απέτυχαν παταγωδώς.

«Ρουκέτες» από Σίσι
Ενδεικτικό του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, είναι το γεγονός πως ο ίδιος ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε προ ημερών στρέψει τα φραστικά πυρά του ενάντια στην κυβέρνηση Ομπάμα.Ακροβασίες από την Ουάσιγκτον«Εγκαταλείψατε τους Αιγυπτίους. Στρέψατε την πλάτη σας στους Αιγυπτίους και δεν θα το ξεχάσουν αυτό», είχε δηλώσει ο Σίσι απευθυνόμενος στην αμερικανική κυβέρνηση μέσα από τις σελίδες της «Washington Post». Τα σχόλια που έκαναν κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές (ΜακΚέιν κ.ά.) υπέρ του Μόρσι λέγεται πως εξόργισαν ακόμη περισσότερο τον Αιγύπτιο στρατηγό, ο οποίος μάλιστα φέρεται να τα βρόντηξε και να έφυγε από συνάντηση που είχε με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους στο Κάιρο.

Ο Λευκός Οίκος έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να τα πάει καλά με όλους στην Αίγυπτο, αλλά τελικά, πλέον έχει βρεθεί να μην τα πηγαίνει καλά με κανέναν. Οι κοσμικοί κατηγορούν την Ουάσιγκτον πως στήριξε το Μόρσι. Οι Ισλαμιστές από την άλλη την κατηγορούν πως στήριξε τον αιγυπτιακό στρατό (στον οποίο υπενθυμίζεται πως οι Αμερικανοί συνεχίζουν να δίνουν οικονομική βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολ. ετησίως). Το αναγνώρισε άλλωστε απερίφραστα και ο ίδιος ο Ομπάμα την περασμένη Πέμπτη. «Εχουμε κατηγορηθεί και από τις δύο πλευρές», παραδέχθηκε χαρακτηριστικά. «Αλλά δεν είμαστε με κανέναν», πρόσθεσε.

Ουάσιγκτον
Μετέωρη μεταξύ πολιτικού Ισλάμ και στρατηγών
Οι Αμερικανοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια κρίση στην οποία δυσκολεύονται να επιλέξουν στρατόπεδο. Το πολιτικό ισλάμ δεν το εμπιστεύονται ούτε έχουν μάθει να συνεργάζονται μαζί του. Ο σύμμαχός τους, ο αιγυπτιακός στρατός, από την άλλη, τους εκθέτει με τις... δικτατορικές πρακτικές του.

Ωστόσο, ακόμη και μετά το λουτρό αίματος, η Ουάσιγκτον δυσκολεύεται να εγκαταλείψει τους στρατηγούς. Εάν διαρρήξουν τους δεσμούς τους με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, οι Αμερικανοί φοβούνται πως θα υπονομεύσουν την ασφάλεια του Ισραήλ (ο αιγυπτιακός στρατός στεκόταν εδώ και δεκαετίες ως σύμμαχος στο πλευρό του Τελ Αβίβ).

Επιπλέον, φοβούνται πως θα αφήσουν στην περιοχή ένα κενό γεωπολιτικής επιρροής το οποίο θα επιχειρήσουν να καλύψουν άλλοι (η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ενισχύσει το τελευταίο διάστημα τους δεσμούς τους με τους στρατηγούς στην Αίγυπτο, υποσχέθηκαν μάλιστα στη νέα μεταβατική κυβέρνηση οικονομική βοήθεια ύψους 12 δισ. δολ.).
Τρίτον, οι Αμερικανοί φοβούνται πως θα χάσουν την προνομιακή πρόσβαση που έχουν στο Σουέζ. Μέσα σε όλα αυτά ωστόσο, ένα άλλο πρόβλημα πλέον για τις ΗΠΑ είναι το γεγονός πως με τη σκληρή στάση του ο αιγυπτιακός στρατός είναι σίγουρο πως θα ενισχύσει την ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση (τρομοκρατία, Αλ Κάιντα κ.ά.).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

[ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ]
ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΑΑΡΟΝΟΒΙΤΣ
Ανάλυση του συγγραφέα και δημοσιογράφου στην εφημερίδα «The Times»
Ο «αραβικός χειμώνας»...
«Τα νέα από την Αίγυπτο αρχικά άρχισαν να φτάνουν σταγόνα σταγόνα και αργότερα έφταναν με ορμή μέχρι που δημιούργησαν μια γνώριμη κόκκινη λίμνη. Ετσι πεθαίνει η ελπίδα. Χτυπημένη μέχρι θανάτου από τη βλακεία των Αδελφών Μουσουλμάνων και τη βαναυσότητα του Στρατού. Κανείς εντέλει δεν μπορούσε να κάνει τους συμβιβασμούς που απαιτεί μια δημοκρατία από τους ηγέτες της και τους πρωταγωνιστές της. Κάπως έτσι μετατρέπεται η άνοιξη σε χειμώνα. Αν και πρέπει να τονιστεί, για το ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη, ότι στο Κάιρο άοπλοι διαδηλωτές δέχθηκαν τα πυρά στρατιωτών με πολυβόλα.

Τώρα μόνο τρία πράγματα μπορεί να συμβούν. Ο Στρατός να ξαναπάρει την αυταρχική του εξουσία και σε βάθος χρόνου να διαλύσει την αναπόφευκτη αντίδραση με βασανιστήρια και φυλακίσεις. Κάτι τέτοιο απλά θα συντηρήσει τη βία και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί κάποια μέρα ένας πεφωτισμένος στρατηγός για να παραδώσει την εξουσία πίσω στους πολίτες. Το άλλο ενδεχόμενο, και το χειρότερο απ' όλα, είναι οι Ισλαμιστές της Αιγύπτου να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μόνο η βία λειτουργεί στη χώρα και να βρουν τα μέσα να ξεκινήσουν αντάρτικο παρόμοιο με αυτό από το οποίο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αλγερία τη δεκαετία του 1990. Αυτή η μάχη μάλλον όμως δεν θα μείνει εντός των συνόρων, θα είναι μια καταστροφή όχι μόνο για τους Αιγύπτιους, αλλά για όλους μας. Το τρίτο ενδεχόμενο είναι η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει. Προς το παρόν, έχει περιοριστεί να εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη βία και να προτείνει στον κόσμο να δώσει μια ευκαιρία στην ειρήνη.

Ομως, υπάρχουν πολλοί μοχλοί που οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μπορούν να τραβήξουν για να ασκήσουν πίεση στον Στρατό να δεχθεί την επαναφορά του Μόρσι και να ξεκινήσει ένας διάλογος. Η κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να αναλάβει να μιλήσει με την ηγεσία της Αδελφότητας για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα.Εάν ο «αραβικός χειμώνας» έχει ξεκινήσει στο Κάιρο, τότε όλοι θα αρχίσουμε τρέμουμε». http://www.ethnos.gr/