18 Αυγούστου 2013

Οι 3 δράσεις της κυβέρνησης για ν’ αποφύγει το σκόπελο του Σεπτεμβρίου-Πληθαίνουν έξω οι φωνές για νέο κούρεμα


ypourgiko1

Άξονα τριών δράσεων έχει αποφασίσει το Μαξίμου για να αποφύγει το σκόπελο του Σεπτεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις ζυμώσεις στο εξωτερικό για το ελληνικό πρόβλημα. Στοιχηματίζει η Bild με το Σόιμπλε ότι μετά τις εκλογές η ΕΕ θα προχωρήσει σε νέο κούρεμα, ενώ υποστηρίζει ότι ήδη η Μέρκελ έχει στείλει ανάλογο μήνυμα στην Ελλάδα.


Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί πλέον να παρακολουθεί με προσοχή αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία τις ζυμώσεις σε διεθνές επίπεδο για το ενδεχόμενο νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους, στο εσωτερικό όμως προετοιμάζεται για δύο μέτωπα.

Το ένα έχει να κάνει με την επιτάχυνση των μεταρρυθμιστικών αλλαγών και την ολοκλήρωση της επίτευξης των στόχων πριν από την επόμενη αξιολόγηση της τρόικα, ώστε εν συνεχεία να υπάρξει με τους πιστωτές διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους. Στο πλαίσιο αυτό δε εντάσεται και το μήνυμα του πρωθυπουργού προς όλους:“Η πολιτική μας είναι δεδομένη. Δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Προχωρούμε μπροστά κι όποιος αντέξει”. Χαρακτηριστικό δε αυτής της ιεράρχησης το γεγονός ότι πρώτοι στην ατζέντα του Πρωθυπουργού για σύσκεψη μετά το Δεκαπενταύγουστο είναι οι υπουργοί που εμπλέκονται στη διαδικασία της κινητικότητας, δηλαδή οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Μιχελάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Άδωνις Γεωργιάδης.

Και το άλλο με την προετοιμασία ώστε να ξεπεραστούν με τους μικρότερους δυνατούς κλυδωνισμούς οι πιέσεις που αναμένονται με την εφαρμογή των μέτρων σε κοινωνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, το επιτελείο του Πρωθυπουργού έχει αποφασίσει να αποφύγει αυτή τη φορά να υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, για την οποία εκτιμά ότι θα επιχειρήσει να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις στους δρόμους και τις πλατείες, ώστε να οξύνει και να πολώσει το πολιτικό κλίμα παράλληλα με την κοινωνική ένταση, και έτσι να αυξήσει την πίεση στις Κ.Ο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός της ΔΕΘ λοιπόν, ο σχεδιασμός του Μαξίμου για την κρίσιμη περίοδο του Σεπτεμβρίου, που περιλαμβάνει και τις Γερμανικές εκλογές, έχει τρεις άξονες δράσεις:
- Το κλείσιμο και μάλιστα εμπρόθεσμα αυτή τη φορά, όλων των μετώπων, που παραμένουν ανοιχτά, με την τρόικα
- Η συνέχεια και η ενίσχυση της νέας στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, με τα νέα ταξείδια Σαμαρά-Βενιζέλου, το επόμενο δίμηνο
- Η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας με την μεγαλύτερη δυνατή μείωση των κλυδωνισμών στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Έντονη είναι η αίσθηση πλέον τόσο εντός των τειχών, όσο και στο διεθνή χώρο, ότι ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους βρίσκεται προ των πυλών. Μάλιστα η κυβέρνηση εξετάζει πολύ προσεκτικά τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που μπορεί να συνεπάγεται ένα νέο haircut, όπως για παράδειγμα τη σύναψη ενός νέου Μνημονίου, που θα σημαίνει επιβολή νέων μέτρων

Η εντύπωση που δημιουργήθηκε και μετά την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και την ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου Ομπάμα προς αυτή την εξέλιξη, ενισχύεται καθημερινά από δημοσιεύματα του διεθνή αλλά και του ευρωπαικού τύπου και κυρίως του Γερμανικού. Μάλιστα πολλές φορές υπάρχουν και δηλώσεις αξιωματούχων του εξωτερικού που υποστηρίζουν αυτήν την λύση.

Το αγκαθι στην όλη υπόθεση φαίνεται πως βρίσκεται πλέον στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου που φρανάρουν προς το παρόν οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα.Όπως μάλιστα δημοσιεύει και η Bild στη σαββατιάτικη έκδοση της “μετά τις γερμανικές εκλογές έρχεται νέο κούρεμα για το ελληνικό χρέος” και υποστηρίζει ότι η “γερμανική κυβέρνηση αποσιωπά το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται και νέο πακέτο βοήθειας”.Κατά την Bild μάλιστα, που δε διστάζει να προκαλέσει και σε στοίχημα το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα απομειωθεί ξανά το ελληνικό χρέος, η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει το σχετικό μήνυμα στην Αθήνα, ζητά ωστόσο ηρεμία ως τις εκλογές.

Μάλιστα η εφημερίδα επιχειρεί να καταρρίψει τη ρητορική της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, αλλά και του υποψήφιου καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, κατά της προοπτικής νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια λέξη την οποία στο Βερολίνο κανείς δεν θέλει να βάλει στο στόμα του, το κούρεμα, αλλά η Bild είναι σίγουρη ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές».Η εφημερίδα επικαλείται ακόμη εκτιμήσεις κορυφαίων οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι θεωρούν βέβαιη την παροχή νέας βοήθειας, όπως της Bundesbank και του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, ενώ τονίζει ότι ούτε οι Γερμανοί ψηφοφόροι πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ