18 Αυγούστου 2013

Λογικές Αποκλεισμού παράγουν Αποτελμάτωση

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRcDkReGNPojpqKsarfV5ex8Eskx68VWfI_XB6gLabFxaL5gbsegw
Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση οτι οι πολιτικές διεργασίες στο Ελληνικό πολιτικό σκηνικό αφορούν μόνο τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ , τον λεγόμενο και κεντροαριστερό όπου εκεί ερίζουν για τον ηγεμονικό ρόλο στις εξελίξεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ Πολύ σωστά επισημαίνεται οτι αυτό δεν αποτελεί απόρροια ωρίμανσης των συνθηκών αλλά αναγκαιότητα η οποία και εκπορεύεται απο το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης της ΔΗΜΑΡ σε μεγαλύτερο βαθμό. Υποθέσεις εργασίας μπορούν να υπάρξουν πολλές, απο τα πλέον πιθανά είναι να συνεχίσει το κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. με την σκληροπυρηνική δεξιά να θέτει υπο αμφισβήτηση την Ηγετική ομάδα της Ν.Δ. και τις επιλογές της υιοθετώντας παράλληλα πολιτική ατζέντα παραπλήσια του νεοναζιστικού μορφώματος της Χ.Α..
Το πολιτικό κλίμα θα είναι πολωτικό με την εναλλαγή των διλημμάτων απο Τσίπρας-Σαμαράς, σε Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο, Ευρώ-Νέο Εθνικό Νόμισμα , διανθισμένα απο κατηγορίες για υποταγή σε ξένα κέντρα, παπανδρεισμό, λαικισμό, φιλοακροδεξιά στάση, παραβατική συμπεριφορά και ότι άλλο προσφέρουν οι τοποθετήσεις στελεχών των δύο κομμάτων στην αντίπαλη προπαγάνδα Δεν είναι βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα αρκεστεί στις δάφνες που του παρέχει η σημερινή συγκυβέρνηση.Μην ξεχνάμε το παπανδρεικό παρελθόν το οποίο στοιχειώνει το κόμμα αυτό έχει αφήσει ως παρακαταθήκη τον απόλυτο έλεγχο του κράτους κατά συνέπεια δεν βλέπω πιθανόν να αρκεστούν σε ότι με πολύ κόπο τους παραχωρείται.Παρά το γεγονός ότι το πολιτικό ακροατήριο είναι γερασμένο δύναται να συσπειρώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν έχουν παραιτηθεί απο τό όραμα της αποκατάστασής του παλαιού ένδοξου χτές.

 Η εξέταση της Ιδεολογικής διαπάλης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα του πανίσχυρου πολιτικού ενστίκτου που διαθέτει κάθε ιστορικό μόρφωμα. Κατά συνέπεια τα παιχνίδια των ισορροπιών είναι πολύπλοκο ζήτημα όμως υποταγμένο στο ισχυρό κίνητρο της αναρρίχησης στην εξουσία

Σε ότι αφορά την ΔΗΜΑΡ το να λειτουργήσει ως τρίτος πόλος δεν είναι κάτι εύκολο ούτε πολύ δύσκολο. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όμως απελπιστικά και ως συνήθως οι όποιες κινήσεις παραμένουν σε ηγετικό επίπεδο, δεν διαπερνούν την κοινωνία, δεν διαχέονται σε αυτήν. Το να φτάσει σε επίπεδο κοινωνίας ο οποίος σχεδιασμός απαιτεί να γίνει στην βάση μεθοδικής σκέψης, συστηματικής δράσης, απαλλαγμένος απο τα όποια εξατομικευμένα χαρακτηριστικά , υπακούοντας στην βασική αναγκαιότητα της σύνθεσης ιδεών. Μια τέτοια ενέργεια δύναται να ξεπεράσει τον σκόπελο των προσώπων γιατί απλά δεν θα υποταχθεί σε μικροκομματικές λογικές ενώ παράλληλα θα μπορεί να απομονώσει πρόσωπα που ηθικά έχουν καταδικαστεί απο την Ελληνική κοινωνία ως πολιτικά απολιθώματα.

Η Συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς αναφορικά με τα κίνητρα της ΔΗΜΑΡ όμως προσέφερε σημαντική και πολύτιμη εμπειρία. Η Αναγκαιότητα να πλαισιωθούν πρόσωπά πολιτικά αναγνωρισμένα με μια νέα φουρνιά στελεχών είναι πραγματική και ιστορικά αναγκαία Παράλληλα η αναγκαιότητα δημόσιο διαλόγου όπου θα συμμετέχουν και πρόσωπα που οι πολιτικές τους θέσεις βρίσκονται στον ιδεολογικοπολιτικό αντίποδα θα μπολιάσει την ήδη υπάρχουσα πολιτική πρόταση με νέα στοιχεία, επαυξάνοντας την κοινωνική αναγνωρισιμότητα της Δεν μαχόμαστε για καλύτερες πολιτικές διαχείρισης ή καλύτερες πολιτικές επικοινωνίας μαχόμαστε για να μπορέσει να υπάρξει μια καλύτερη προσέγγιση της διαμόρφωσης του πλαισίου για την πραγμάτωση της Εθνικής στρατηγικής.

Μια Εθνική στρατηγική στην βάση της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης και κοινωνικής συνοχής η οποία και θα διασφαλίζει το συλλογικό ζητούμενο, τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, το οποίο θα υπερβαίνει και τους μνημονιακούς παραλογισμούς αλλά και τις ελληνικές αγκυλώσεις/υστερήσεις. Αυτό δεν μπορεί να πραγματωθεί ως σήμερα έχει η κατάσταση .

Το διαδίκτυο προσφέρει τον αναγκαίο και κατάλληλο τόπο για να αλλάξει άρδην το σκηνικό. Χωρίς να παραγνωρίζεται η σημαντική συμβολή των ήδη φιλικά προσκείμενων χώρων, απαιτείται ένας νέος χώρος όπου θα συγκεντρώνεται καθημερινά οτι καλύτερο μπορεί να κατατεθεί από όσους το επιθυμούν , όπου θα συγκεντρώνονται άρθρα σημαντικών αρθρογράφων και δημοσιογράφων. Το ζητούμενο σε αυτό το επίπεδο επικοινωνίας λαού και πολιτικού κόμματος είναι ο διάλογος να αποτελέσει ευρύτερη πολιτική διαδικασία , να εμπλουτιστεί το υπάρχον ιδεολογικό υπόβαθρο, να συγκεντρωθούν οι καλύτεροι, να απομακρυνθεί ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα και να καταπολεμηθεί εν τη γενέσει μια από τις παιδικές ασθένειες και της Αριστεράς , ο συνωστισμός στο να αποκτηθεί μια καλύτερη θέση στον κομματικό μηχανισμό.

Χώρος και χρόνος για μοναχικές πορείες δεν υπάρχει. Πρέπει πάση θυσία με κάθε τρόπο με κάθε μέσο με κάθε κόστος να ευρεθεί ο κοινός τόπος συνάντησης, η συνισταμένη ο κοινός παρανομαστής. Μέσα από μια γόνιμη αντιπαράθεση η πολιτική διαπάλη θα λάβει χαρακτηριστικά από την βάση πρός την κορυφή τούτο αποτελεί κομβικής σημασίας παράμετρο για την ενδυνάμωση των λαϊκών ερεισμάτων και την ταυτόχρονη αναγκαία μεταρρυθμιστική εξέλιξη. Αναγκαία λόγω του ότι στην Ελληνική κοινωνία υπό το βάρος μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης- η οποία και έλαβε εκρηκτικό χαρακτήρα λόγω της εφαρμογής των μνημονίων- προκλήθηκαν τεκτονικές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα της. Όταν δεν έχεις δικό σου σχέδιο σύρεσαι στα σχέδια άλλων ως λαθρεπιβάτης και καλείσαι να παλέψεις και να επιτύχεις σε κάτι που δεν πιστεύεις.Απο την άλλη υπάρχουν τα αίτια, οι αφορμές και οι συνέπειες μιας πολύμορφης και πολυεπίπεδης κρίσης της Ελληνικής κοινωνίας.

Στο όνομα ποιας λογικής μπορεί ο οιοσδήποτε να εξαιρεθεί από τον όποιο ρόλο διαχρονικά στην διαμόρφωση της; Αν λοιπόν η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί να βρεθεί σε θέση ισχύος και να καταστεί ο πολιτικός φορέας που θα παράγει εξελίξεις δεν πρέπει απλά να εξαγγείλει το πλαίσιο της Εθνικής στρατηγικής, το Εθνικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση, αλλά να του δώσει περιεχόμενο, νόημα και να το πραγματώσει όπου αυτό είναι δυνατόν. Στην προσπάθεια αυτή η όλη λειτουργία θα πρέπει να γίνει με όρους σύνθεσης και όχι αφαίρεσης , όσοι κουβαλούν αμαρτωλό πολιτικό παρελθόν ταυτιζόμενοι με ότι σαθρό πολιτικά παρήγαγε ο τόπος μας να είστε σίγουροι πως σε ένα δρόμο αντοχής υψηλών απαιτήσεων ως αυτός θα εκτραπούν από μόνοι τους και θα πάψουν να αποτελούν συστατικό στοιχείο της.Οχι λοιπόν στους αποκλεισμούς και όχι επίσης σε τυχάρπαστες μυωπικές, στρεβλές πολιτικές αντιλήψεις που εξαντλούνται στην αναρρίχηση και κατάληψη μιας θέσης στον κομματικό μηχανισμό.