18 Αυγούστου 2013

Γιατί ο B. Obama διστάζει να διακόψει τη βοήθεια προς την Αίγυπτο

http://cdn.timesofisrael.com/uploads/2013/07/Mideast-Egypt_Horo-301-635x357.jpg
Ορισμένοι αμερικανοί νομικοί καλούν την κυβέρνηση Ομπάμα να διακόψει τη  βοήθεια προς την Αίγυπτο στον απόηχο της θανατηφόρας καταστολής του στρατού εναντίον των διαδηλωτών. Αλλά η επιπλοκή στις σχέσεις με το Κάιρο δεν είναι απλή υπόθεση και θα μπορούσε κοστίσει τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Αίγυπτο. Όπως μεταδίδει το Reuters, η ειδική χρηματοδοτική ρύθμιση για το Κάιρο θα μπορούσε να φορτώσει στους αμερικανούς φορολογούμενους το λογασριασμό δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αφορούν στον στρατιωτικό εξοπλισμό της Αιγύπτου, που της έχει ήδη πιστωθεί, καθώς και σε εταιρείες όπως η Lockheed Martin και η General Dynamics που προμηθεύουν με  στρατιωτικό υλικό την Αίγυπτο και θα επηρεαστούν από τυχόν περιορισμούς σε αυτού του τύπου ενισχύσεις. Ο πρόεδρος B. Obama δήλωσε την Πέμπτη ότι η προγραμματισμένη συνεργασία με το Κάιρο δεν μπορεί να συνεχιστεί και ανακοίνωσε την ακύρωση προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων με την Αίγυπτο τον επόμενο μήνα.

Οικονομική βοήθεια και όπλα
Από το 1979, όταν η Αίγυπτος υπέγραψε τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης -μετά το Ισραήλ- από τις ΗΠΑ διμερούς εξωτερικής βοήθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου. Από το 1948 έως το 2011, η αμερικανική βοήθεια στο Κάιρο ανήλθε σε $71.6 δισ. Τον τελευταίο καιρό, η ενίσχυση από τις ΗΠΑ είναι περί το $1.55 δισ. ετησίως. Περίπου $1,3 δισ. είναι στρατιωτική βοήθεια, η οποία επιστρέφει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις στρατιωτικές παραγγελίες, όπως άρματα μάχης και αεροπλάνα.
"Το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο δεσμεύεται από την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, που παρέχει τις πλατφόρμες, τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά στην Αίγυπτο", δήλωσε ο Jeffrey Martini, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή στο think tank RAND Corporation. "Έτσι, από καθαρώς οικονομικής άποψης, ο αιγυπτιακός στρατός θα δεχθεί ένα χτύπημα αφού θα έχουν λιγότερα χρήματα για προμήθειες, αλλά και στις ΗΠΑ οι αμυντικές εταιρείες θα χάσουν έναν πελάτη," σημείωσε ο κ. Martini.

Αυτή την εβδομάδα υπήρξαν εκκλήσεις από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος στις ΗΠΑ προς τον B. Obama για να εφαρμόσει έναν αμερικανικό νόμο, κατά τον οποίο διακόπτεται η βοήθεια σε περίπτωση που έχει λάβει χώρα στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Obama είπε ότι δεν έχει καθοριστεί εάν οι ενέργειες του στρατού στο Κάιρο, για την αποχώρηση του προέδρου Mohamed Morsi, συνιστούν πραξικόπημα. "Ενώ ο πρόεδρος Obama καταδικάζει τη βία στην Αίγυπτο, η κυβέρνησή του συνεχίζει να στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων, ως βοήθεια, πληρώνοντας για αυτό", δήλωσε ο γερουσιαστής Paul Rand, ένας Ρεπουμπλικάνος που συνδέεται με το συντηρητικό κίνημα Tea Party.

Ποιος πληρώνει το λογαριαμό;
Αλλά και οι αμερικανοί φορολογούμενοι θα μπορούσαν να ζημιωθούν, αν η στρόφιγγα της βοήθειας κλείσει. Μια ειδική ρύθμιση -γνωστή ως χρηματοδότηση των ταμειακών ροών- επιτρέπει στην Αίγυπτο και το Ισραήλ να κάνουν τις αγορές όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με τη μελλοντική βοήθεια, που έχουν λαμβάνειν και να πληρώνουν με την πάροδο του χρόνου, όπως συμβαίνει με μια… πιστωτική κάρτα. Το Πεντάγωνο αποφεύγει να αναφερθεί σε ποιο ύψος φτάνουν τα ποσά για το διακανονισμό της  χρηματοδότησης των ταμειακών ροών της Αιγύπτου, αλλά οι αναλυτές λένε ότι είναι τουλάχιστον $2 δισεκατομμύρια. "Έτσι, η Αίγυπτος έχει χρησιμοποιήσει την πιστωτική της κάρτα πρόσφατα για να αγοράσει μια επιπλέον μοίρα αεροσκαφών F-16 και μια επιπλέον παρτίδα αρμάτων  M1A1" δήλωσε ο Robert Springborg, καθηγητής στον τομέα της εθνικής ασφάλειας στη Σχολή του, φημισμένου στους στρατιωτικούς κύκλους, Monterey.

"Αν ξαφνικά λέγαμε ότι διακόπτεται η αποστολή αυτών των F-16 ή των Μ1Α1, τότε τίθεται το ερώτημα: Τι πρόκειται να συμβεί με αυτούς. Εάν καμία άλλη λύση δεν μπορεί να βρεθεί, τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορεί να εναχθεί από τις κατασκευάστριες εταιρείες... Τα εκτιμώμενα ανεξόφλητα ποσά είναι κάπου μεταξύ 2,3 δισ. και 3,5 δισ. δολαρίων", είπε ο κ. Springborg, που πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος έχει συμβάσεις μέχρι το 2017.

Μια διάταξη σε αυτόματο πιλότο
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Patrick Leahy, ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής της Γερουσίας για την εξωτερική βοήθεια, έχει εδώ και καιρό επικριτική στάση για τη  χρηματοδότηση των ταμειακών ροών. "Η διάταξη αυτή, η οποία ήταν σε αυτόματο πιλότο επί δεκαετίες, μας έχει φέρει σε μια κατάσταση όπου έχουμε υποθηκευμένους τους εαυτούς μας και το μέλλον για εξοπλισμό που δεν χρειάζεται απαραιτήτως, για ένα στρατό που δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος και αυτό μας στοιχίζει τεράστια χρηματικά ποσά», ανέφερε ο ίδιος σε δήλωσή του προς το Reuters.

Η διακοπή της στρατιωτικής βοήθεια προς την Αίγυπτο θα ωθήσει κάποιες εταιρείες αμυντικού υλικού των ΗΠΑ να αναζητήσουν αλλού πελάτες, σημείωσε ο Joel Johnson, αναλυτής στο Teal Group της Βιρτζίνια. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις στο Οχάιο, όπου General Dynamics Corp κατασκευάζει τα κιτ για την αναβάθμιση 125 αρμάτων M1A1 της Αιγύπτου.

Ο Joel Johnson πρόσθεσε πως η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας θα χτυπήσει μικρούς και μεσαίου μεγέθους προμηθευτές, που λειτουργούν ως δορυφορικές επιχειρήσεις-κατασκευαστές τμημάτων των αρμάτων και που συχνά είναι πιο ευάλωτοι από τους κύριους προμηθευτές. Ένας αξιωματούχος της βιομηχανίας είπε πως περίπου 500 προμηθευτές θα μπορούσε να έχουν πρόβλημα.

Τα εργοστάσια στο Οχάιο βασίζονται σε ξένες παραγγελίες και δευτερευόντως σε μικρότερες συμβάσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές οι γραμμές παραγωγής. Και αυτό δεδομένου των σχεδίων του αμερικανικού Στρατού για διακοπή των παραγγελιών βαρέων οχημάτων εδάφους.

Η ανακοίνωση του B. Obama την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώνουν  κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο ήταν η πρώτη σημαντική κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις για τους στρατιωτικούς της Αιγύπτου μετά την ανατροπή του Morsi. Προηγουμένως, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μια απόφαση να σταματήσει την παράδοση στην Αίγυπτο μια τετράδα «made in USA» μαχητικών F-16.

Η Lockheed Martin έχει σύμβαση για την προμήθεια 20 F-16 στην Αίγυπτο.  Εκπρόσωπος της εταιρείας, ο Ken Ross, δήλωσε ότι 14 από αυτά έχουν παραδοθεί, εκ των οποίων επτά φέτος.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1854870\


Πηγή:www.capital.gr