23 Νοεμβρίου 2015

Το «πάρε δώσε» Τουρκίας και Ε.Ε. για το μεταναστευτικό Τι ζητά η Άγκυρα και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες με φόντο τη Σύνοδο

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201511/224869/images/det_erdoganMerkel1414.jpgΤουρκία και Ε.Ε. επιχειρούν να έρθουν σε συμφωνία για την κοινή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Αυτή τη στιγμή έχουν έρθει στο προσκήνιο σημεία σύγκλισης, ωστόσο εξακολουθούν να παρατηρούνται προβλήματα, κάτι το οποίο υπογραμμίζει ο σημερινός τουρκικός Τύπος.Συγκεκριμένα, η «Χιουρριγιέτ» επισημαίνει ότι οι δύο πλευρές προσπαθούν να ξεπεράσουν τα κωλύματα σχετικά με το κοινό σχέδιο δράσης και να φθάσουν σε μία συμφωνία για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των προσφύγων. Κατά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκαν οι ενδείξεις για πιθανά προβλήματα ενόψει της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου.

Το σημείο στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: Εξασφαλίστηκε συμφωνία σε σημαντικό βαθμό εντός της Ε.Ε. σχετικά με το ποσό των 3 δισ. ευρώ, που προβλέπεται να δοθεί ως οικονομική στήριξη στην Τουρκία, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Από την πλευρά της, η Τουρκία δεν βρήκε επαρκές το συγκεκριμένο ποσό στήριξης και διαφωνεί με την καταβολή του σε χρονικό ορίζοντα διετίας. Επίσης, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, προκειμένου να επισπεύσει τις συνομιλίες, κάτι που δεν ικανοποίησε την Τουρκία. Σχετικά με τα κεφάλαια, η Άγκυρα επιθυμεί έναν απτό και δεσμευτικό τρόπο προσέγγισης, ενώ οι Βρυξέλλες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο αίτημα για άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων, πλην του κεφαλαίου 17 («Οικονομική και Νομισματική Πολιτική»), που θα ανοίξει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 15 Δεκεμβρίου.

Ακόμη, η Ε.Ε. επιθυμεί ένα απτό χρονοδιάγραμμα από την Τουρκία, σχετικά με τη διασφάλιση συμμετοχής των προσφύγων στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση της κατάστασής τους και την αύξηση των συνοριακών ελέγχων.Όσον αφορά στην Τουρκία, δεν επιθυμεί να δεσμευτεί με ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, πριν λάβει τις αναγκαίες εγγυήσεις, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν έχει φτάσει ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο το θέμα της απαλλαγής το 2016 όλων των Τούρκων πολιτών από την έκδοση βίζας, όπως ισχύει σήμερα. Ο σημερινός τουρκικός Τύπος αναφέρει ακόμη ότι την άποψη των Τούρκων αξιωματούχων ότι «δεν προτίθενται να κάνουν τη Σύνοδο απλά για να την κάνουν» συμμερίζεται και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk. Ο κ. Tusk, από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπέρ μιας συνόδου που δεν θα πραγματοποιηθεί απλά για το θεαθήναι, αλλά θα δώσει απτά αποτελέσματα και θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης. Υπό αυτή την άποψη είναι κρίσιμης σημασίας η απόφαση που καλείται να λάβει άμεσα ο ίδιος, σχετικά με το αν θα διοργανωθεί η σύνοδος.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=224869