23 Δεκεμβρίου 2014

Σοκ για Noble και Delek - Τις αναγκάζουν να πουλήσουν το Λεβιάθαν ή το Ταμάρ

Η αρχή ανταγωνισμού του Ισραήλ διεμήνυσε στους δικηγόρους της Delek και της Noble Energy ότι θα χρειαστεί να πουλήσουν τα μερίδιά τους σε ένα εκ των δύο κοιτασμάτων που διαχειρίζονται (Ταμάρ και Λεβιάθαν), προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.
Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της αρχής ανταγωνισμού, Ντέιβιντ Γκίλο, τόνισε ότι αναθεωρείται προηγούμενη απόφαση και πλέον θεωρείται ότι οι δύο εταιρείες συνιστούν μονοπώλιο, καθώς ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας.Η είδηση προκάλεσε ανησυχία στο Ισραήλ και εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει σημαντικά την ανάπτυξη και λειτουργία του Λεβιάθαν, καθώς τώρα οι δύο πετρελαϊκές θα πρέπει να βρουν νέους συνεργάτες και να μειώσουν τα μερίδιά τους, πράγμα διόλου εύκολο. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη προσπάθεια είχαν κάνει και πέρυσι ώστε να προσελκύσουν την Woodside Petroleum της Αυστραλίας, αλλά κατέληξε σε φιάσκο καθώς η συμφωνία απέτυχε κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

Ακόμη μια πτυχή που θα δυσκολέψει ιδιαίτερα την ανάπτυξη του Λεβιάθαν είναι ότι η αμερικανική Noble Energy ενδέχεται να παραπέμψει την ισραηλινή κυβέρνηση σε διαιτησία. Ο διευθυντής της Noble για το Ισραήλ, Μπίνι Ζόμερ, δήλωσε σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις:
«Επί 16 χρόνια, η Noble επένδυσε στην έρευνα και ανάπτυξη των ορυκτών πόρων του Ισραήλ. Μέχρι σήμερα, έχουμε επενδύσει από κοινού με τους εταίρους μας 6 δις. δολάρια. Οι επενδύσεις αυτές συνεισφέρουν στην ισραηλινή οικονομία και το περιβάλλον και ταυτόχρονα προσφέρουν στο Ισραήλ ενεργειακή ανεξαρτησία, καθώς και μια ευκαιρία για περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα.

Η είσοδος της Noble Energy στις άδειες, οι οποίες μετεξελίχθηκαν στο Λεβιάθαν, έγινε με την πλήρη γνώση και έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης και υπόκειται στον πετρελαϊκό νόμο και τους υπόλοιπους νόμους. Οι επιφυλάξεις της αρχής ανταγωνισμού για την είσοδο της Noble σε αυτές τις άδειες, αφότου ανακηρύχθηκαν ανακαλύψεις, στερούνταν νομικής βάσης όταν πρωτοδιατυπώθηκαν και παραμένουν και σήμερα άνευ νομικής βάσης.

Σε μια προσπάθεια ικανοποίησης των αρχών, η Noble και η εταίρος της συμφώνησαν να αποχωρήσουν από τα κοιτάσματα Τανίν και Καρίς, τα οποία αποκτήθηκαν νόμιμα. Η συμφωνία αυτή ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιων και εξαντλητικών διαπραγματεύσεων και επί της ουσίας επέτρεψε την επιτάχυνση των επενδύσεων στο Ισραήλ.Η απόφαση των αρχών να ακυρώσουν την παραπάνω συμφωνία ρίχνει σκιά στο μέλλον του πετρελαϊκού κλάδου και επηρεάζει την συνέχεια των επενδύσεων της Noble σε αυτή τη χώρα».

Σημειώνεται ότι τα κοιτάσματα Τανίν και Καρίς περιέχουν αποθέματα αερίου 58 δις. κ.μ., ενώ το Ταμάρ και το Λεβιάθαν άνω των 900 δις. κ.μ. Ως εκ τούτου, η ισραηλινή κυβέρνηση επιλέγει να προστατεύσει τον ανταγωνισμό, έστω και αν αυτό πλήξει την φήμη της στον διεθνή πετρελαϊκό κλάδο.
http://energypress.gr/news/Sok-gia-Noble-kai-Delek-Tis-anagkazoyn-na-poylhsoyn-to-Lebiathan-h-to-Tamar