23 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Πρόκληση για casus belli από τον Τούρκο ναύαρχο

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, υιοθετεί τις θεωρίες που έχει υποστηρίξει στο βιβλίο του περί «Στρατηγικού Βάθους» ο ίδιος ο Αχμέτ ΝταβούτογλουΥιοθετώντας τις θεωρίες που έχει υποστηρίξει στο βιβλίο του περί «Στρατηγικού Βάθους» ο ίδιος ο Α. Νταβούτογλου, ο Τούρκος ναύαρχος σε συνέντευξή του στην Τζουμχουριέτ υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Τουρκίας στηρίζεται στο εξωτερικό εμπόριο του 1 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2023, που εξαρτάται από τη δυνατότητά της να εξασφαλίσει τη ροή του εμπορίου στις «γύρω θάλασσες».

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, υιοθετεί τις θεωρίες που έχει υποστηρίξει στο βιβλίο του περί «Στρατηγικού Βάθους» ο ίδιος ο Αχμέτ ΝταβούτογλουΟ ναύαρχος Μποστάνογλου εξήγησε ότι για να διασφαλισθεί αυτή η ροή, η Τουρκία οφείλει να στηρίζει την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995 που όριζε ως casus belli την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ., ώστε, όπως είπε, να διατηρηθεί στο Αιγαίο η «ισορροπία» που δημιουργήθηκε από τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Για την ΑΟΖ
Σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές Αθήνας - Αγκυρας, και μάλιστα στην πρόσφατη επίσκεψη Νταβούτογλου στην Ελλάδα διατυπώθηκαν εικασίες για ενδείξεις προόδου, ο ναύαρχος Μποστάνογλου ζήτησε να υπάρξουν συμφωνίες ΑΟΖ που θα καθορίζουν τους τομείς αρμοδιότητας της Τουρκίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ώστε να διατηρούνται οι «ισχύοντες τομείς ανοικτής θάλασσας».Ουσιαστικά ο Τούρκος ναύαρχος ζητά η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών να γίνει με γνώμονα τον περιορισμό του εύρους των ελληνικών ζωνών προς όφελος των «διεθνών υδάτων», τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο τουρκικός εμπορικός και πολεμικός στόλος.

Αχμέτ Νταβούτογλου
Αχμέτ Νταβούτογλου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Τούρκου ναυάρχου και για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου διακήρυξε ότι η Τουρκία θα προασπίσει τα συμφέροντά της στις θαλάσσιες περιοχές από τα «προβλήματα» που προκύπτουν στην Κύπρο και στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική.
Στέλνοντας μήνυμα και στην Αθήνα, ο ναύαρχος Μποστάνογλου δήλωσε ότι η «επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή όλων των χωρών και στο πλαίσιο της αρχής της ευθυδικίας», αμφισβητώντας έτσι τόσο το δικαίωμα της Ελλάδας να οριοθετήσει στις θαλάσσιες ζώνες της με την Αίγυπτο και την Κύπρο, αλλά και την επήρεια του Καστελόριζου στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (προκειμένου να εξυπηρετηθεί η υποτιθέμενη «ευθυδικία»).
Σε ό,τι αφορά τις έρευνες της Λευκωσίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Τούρκος ναύαρχος δήλωσε ότι από το 2003 (σ.σ.: όταν υπογράφτηκε η πρώτη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου), η «ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβλέπει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου”», πρωτοβουλίες που, όπως υποστήριξε, επηρέασαν αρνητικά τις συνομιλίες και αυξάνουν την ανησυχία για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νίκος Μελέτης