23 Δεκεμβρίου 2014

"Μην πετάτε πέτρες σε γυάλινο σπίτι»

Την ώρα που βρίσκονται πολύ κοντά στην αν κατάληψη της πόλης Σιντζάρ και στον απόηχο του απεγκλωβισμού  των Γεζιντί στο όρος Σιντζάρ,  οι Κούρδοι άδραξαν την ευκαιρία να ξετυλίξουν μια ακόμα αρετή τους , αυτής του φατριασμού και της διχόνοιας.  Η ανακατάληψη της πόλης Σιντζάρ απο τους Πεσμεργκά (Κουρδικές ενοπλες δυνάμεις του Νοτίου Κουρδιστάν) έγινε βάσει σχεδίου το οποίο είχαν εκπονήσει ιθύνοντες του Δημοκρατικού Κόμματος  του Κουρδιστάν (KDP). Παρά την σύμπραξη των Λαϊκών Δυνάμεων (YPG) του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD)  και του Κόμματος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) επικοινωνιακά το KDP προσπάθησε να οικειοποιηθεί στον απόλυτο βαθμό την επιτυχία αυτή σε βάρος της συμμετοχής των άλλων δύο κουρδικών σχηματισμών.
Οι λόγοι που επέβαλλαν την στάση αυτή του Κόμματος του Προέδρου Μασούντ Μπαρζανί  είναι το γεγονός πως παραδοσιακά οι κάτοικοι της πόλης αυτής διάκεινται φιλικά προς το KDP και επίσης το γεγονός πως οι Πεσμεργκά όχι άδικα κατηγορήθηκαν για το γεγονός πως  απέναντι στην προέλαση των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ δεν αντέταξαν καμιά άμυνα. Έπρεπε λοιπόν με κάθε τρόπο να αποκατασταθεί το κύρος τόσο του KDP όσο και των Πεσμεργκά το οποίο είχε δεχθεί σοβαρό πλήγμα.

Το ότι το Κόμμα του Προέδρου Μασούντ Μπαρζανί συμπεριφέρεται ως  ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης των περιοχών αυτών προκαλεί προστριβές. Δεν είναι οι πρώτη φορά που τα κουρδικά κόμματα ακολουθούν την πρακτική του να αποτινάζουν κάθε ευθύνη για την όποια αποτυχία , ενώ παράλληλα πασχίζουν να οικειοποιηθούν την όποια επιτυχία , ούτε  είναι και η πρώτη φορά στην χιλιόχρονη ιστορία τους που δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικές είναι οι επιτυχίες τους στον γεωπολιτικό χάρτη και σπεύδουν να τις περιορίσουν στα στενά κομματικά πλαίσια.