23 Δεκεμβρίου 2014

Νέα διαδικασία στην επίλυση του κουρδικού

Νέα διαδικασία στην επίλυση του κουρδικού
Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών Σιρρί Σουρεγιά Οντέρ που παίρνει μέρος στην αποστολή που επισκέπτεται τον ηγέτη της "τρομοκρατικής" οργάνωσης PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν στο νησί Ιμραλί όπου και κρατείται, ανακοίνωσε πως ξεκίνησε νέα διαδικασία που θα προχωρήσει με διαδοχικές συνομιλίες.
Ο κος Οντέρ και η κα Περβίν Μπουλντάν που παίρνουν μέρος στην αποστολή του Ιμραλί, απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων έπειτα από τη συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν. Κληθείς να απαντήσει σε μια ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα, ο βουλευτής Οντέρ είπε «η προσέγγιση μας ως αρχή είναι να πραγματοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Με μεγάλη πιθανότητα θα ξεκινήσει μια διαδικασία έντονων συνομιλιών. Αυτό δε σημαίνει πως λύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά σημαίνει πως επιτεύχθηκε συμβιβασμός για τον τρόπο που θα προχωρήσει η διαδικασία λύσης, κρατώντας ανοιχτά πάντα τους διαύλους διαλόγου. Είμαστε αποφασισμένοι να συναντηθούμε με όλους που μπορούν να συμβάλλουν στη διαδικασία. Για να πούμε πιο ξεκάθαρα, είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό».


«Υπήρξαν διάφορα προβλήματα και ευαίσθητες στιγμές. Πίσω από αυτά κρύβονται ποικίλες αιτίες. Όμως η σημαντικότερη αιτία μάλλον είναι ότι στη δικιά μας πολιτική ιστορία δεν υπήρξε παρόμοια προηγούμενη διαδικασία» είπε ο κος Οντέρ.

Απαντώντας στο ερώτημα πως θα λειτουργήσει το χρονοδιάγραμμα, είπε «Χρονοδιάγραμμα για μας είναι η συντομότερη δυνατή προθεσμία… Από εδώ και στο εξής δεν θα ακούτε συγκεκριμένες ημερομηνίες , όπως 1η, 3η, ή 6η του μηνός. Η προσέγγιση μας ως αρχή είναι να κάνουμε σήμερα, τα όσα πρέπει να γίνουν αύριο και μέσα σε ένα μήνα αυτά που θα γίνουν σε τρεις μήνες. Μαζί είδαμε ότι όσο παρατείνεται η διαδικασία, τόσο αυξάνονται και οι παρεξηγήσεις και οι ταλαιπωρίες. Θα ξεκινήσει μια έντονη διαδικασία συνομιλιών και εργασιών».

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα αφοπλισμού, είπε τα εξής «παρατηρήσαμε πως η συζήτηση παρόμοιων κεφαλαίων μέσω των ΜΜΕ βλάπτει τη διαδικασία. Θα σας ενημερώσουμε για το θέμα αυτό μετά από συγκεκριμένη ωρίμανση. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως κρύβουμε κάτι από τον τύπο. Αντιθέτως, διανύοντας μια συγκεκριμένη απόσταση, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκό πεδίο σε αυτούς που θα συζητήσουν το θέμα, ανεξάρτητα από τις εμπλεκόμενες πλευρές».
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΤRT Επίσημο Οργανο Προπαγάνδας του Τουρκικού Κράτους