23 Δεκεμβρίου 2014

Ρωσική πρωτοβουλία για το Συριακό

Πρωτοβουλία διπλωματικής επίλυσης του συριακού προβλήματος αναλαμβάνει η Μόσχα, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιανουαρίου 2015 στη ρωσική πρωτεύουσα ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, της κυβέρνησης, Αμερικανών και Ρώσων. Η πρωτοβουλία αποτελεί προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών που κατέρρευσαν τον περασμένο Φεβρουάριο στη Γενεύη.Στο τραπέζι οι Ρώσοι βάζουν μια πρόταση που προάγει την πολιτική λύση και τον συμβιβασμό, αλλά ζητούν από την Ουάσιγκτον και την αντιπολίτευση να μην επιμείνουν ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας, να φύγει ο Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία.

Σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την έναρξη ενός διαύλου επικοινωνίας για συντονισμό Ουάσιγκτον Δαμασκού, ο Λαβρόφ πρότεινε στους Αμερικανούς να αρχίσουν συνομιλίες με τη Συρία για το θέμα της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε προ τριημέρου ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθεί να «δαιμονοποιεί» τον Ασαντ και να αρνείται κάθε επαφή με την κυβέρνηση της Συρίας. Ωστόσο, στον Λευκό Οίκο φαίνεται πως μετακινούνται σε μια άποψη ότι η συριακή σύγκρουση έχει διολισθήσει σε έναν εμφύλιο πόλεμο, από μια λαϊκή εξέγερση κατά ενός δικτατορικού καθεστώτος, θέση που διευκολύνει κάποιου τύπου μελλοντικές επαφές. Οι Αμερικανοί δείχνουν να συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο Ασαντ πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία, αλλά αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και να μην αποτελεί εμπόδιο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ φιλοξενούν πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να σκέφτονται -αν και προς το παρόν απορρίπτουν- τη ρωσική πρόταση, ενώ υπογραμμίζουν ότι στην πρόσφατη σύνοδο των χωρών του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ και Μπαχρέιν), υπάρχει ρητά στο τελικό ανακοινωθέν μνεία για πολιτική λύση στη Συρία, με διατήρηση της ανεξαρτησίας της και των συνόρων της ως ενιαίο κράτος, λείπει όμως το αίτημα για παραίτηση του Ασαντ ως προαπαιτούμενο.

Συνομιλίες τόσο με την κυβέρνηση (στη Δαμασκό) όσο και με τη συριακή αντιπολίτευση (στον Λίβανο και την Τουρκία) είχε και ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Ρώσοι και Σύροι έκαναν άνοιγμα στα Ηνωμένα Εθνη και στην πρωτοβουλία του ειδικού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, σύμφωνα με την οποία μπορούν να συναφθούν τοπικές εκεχειρίες μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και της ένοπλης αντιπολίτευσης, πλην των τζιχαντιστικών οργανώσεων, ως πρώτο βήμα για μια κατάπαυση του πυρός. Ο πρόεδρος Ασαντ δήλωσε ότι η πρόταση του ΟΗΕ αξίζει να διερευνηθεί.

Ο Μιστούρα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει νέα ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης στη χώρα καθώς, όπως εξήγησε, τα μέτρα εφαρμογής εκεχειρίας μπορούν να επιτύχουν κυρίως λόγω της κοινής απειλής που συνιστούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.Η Δαμασκός επίσης θα ήταν διατεθειμένη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων αμάχων. Ο ΟΗΕ προτείνει να αρχίσουν οι τοπικές εκεχειρίες από το Χαλέπι, ως πρότυπο για μια σειρά άλλες πόλεις της Συρίας.

Θετικά βλέπει τη ρωσική πρωτοβουλία και η Τεχεράνη, που έχει από καιρό δηλώσει πως στηρίζει τον συριακό λαό, αλλά δεν έχει καμία εμμονή με την παραμονή του Μπασάρ αλ Ασαντ στην εξουσία, καθώς αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος ο συριακός λαός.