23 Δεκεμβρίου 2014

Η Σερβία και η Τουρκία ενισχύουν τους στρατιωτικούς δεσμούς λόγω των απειλών του ISIL

photo
Καθώς η Σερβία και η Τουρκία αντιμετωπίζουν εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές απειλές από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), έχει καταστεί πιο εμφανής η ανάγκη για πιο στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας.Ο Αλεξάνταρ Ράντιτς, στρατιωτικός αναλυτής της Ευρωατλαντικής Πρωτοβουλίας στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι η συνεργασία με την Τουρκία σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών είναι επιτακτική ανάγκη για τη Σερβία."Αυτή τη στιγμή Τουρκία θα μπορεί να εντοπίσει άτομα από τα Βαλκάνια, τα οποία βρίσκονται στη Συρία και να συλλέξει πληροφορίες γι' αυτά. Αυτό το είδος της συνεργασίας είναι σημαντικό, διότι οι Σέρβοι πολίτες έχουν εύκολη πρόσβαση στην Τουρκία, δεδομένου ότι το καθεστώς βίζα είναι πολύ φιλελεύθερο. Από την Τουρκία, είναι εύκολη η πρόσβαση στη Συρία. Γι' αυτό είναι αναγκαίο να θεσπιστεί η συνεργασία με την Τουρκία σε επίπεδο πληροφοριών-ενημέρωσης, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας", δήλωσε ο Ράντιτς.

Ο Σάσα Μπραντάσεβιτς, καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας στο Βελιγράδι, ανέφερε ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι επωφελής όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στις δυτικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ από το ISIL θέτουν νέες προκλήσεις για τις δύο χώρες στον τομέα της ασφάλειας. "Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση των Μουσουλμάνων των Βαλκανίων, καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών και των δύο χωρών στο ISIL, και οι δύο χώρες απειλούνται από την ιδέα ότι οι [εν λόγω πολίτες] επιστρέφουν ως βετεράνοι πολέμου. Γι' αυτό θα πρέπει να οικοδομήσουμε ισχυρότερους στρατιωτικούς δεσμούς", είπε ο Μπραντάσεβιτς στουςSETimes.

Η Τουρκία και η Σερβία συνεργάζονται στον τομέα της άμυνας για πολλά χρόνια, με έμφαση στις κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις, στη συμμετοχή σε ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων και στη στρατιωτική εκπαίδευση. Ο Ράντιτς δήλωσε ότι η συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής παραγωγής καθώς η συμμετοχή Σέρβων εμπειρογνωμόνων σε αυτές τις διαδικασίες είναι επίσης ωφέλιμες."Μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία η Σερβία έχει την ευκαιρία να εισχωρήσει σε κάποιες άλλες αγορές όπου η Τουρκία είναι ήδη παρούσα", είπε ο Ράντιτς στουςSETimes.

"Η τωρινή σχέση οδήγησε στη μεγαλύτερη μεμονωμένη εισφορά που κάποια χώρα έχει υποσχεθεί στη Σερβία. Η Τουρκία πρόσφερε 10 εκατομμύρια ευρώ για να συνδράμει στην ανοικοδόμηση του αεροδρομίου του Λαντιέβσκι. Οι τρέχουσες εργασίες ανακατασκευής διεξάγονται για στρατιωτικούς σκοπούς", πρόσθεσε.Οι καλές σχέσεις με την Τουρκία θα μπορέσουν επίσης να φέρουν τη Σερβία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ράντιτς. Η Τουρκία είναι ένα από τα ισχυρότερα μέλη της Συμμαχίας λόγω των στρατιωτικών της δυνατοτήτων και της γεωγραφικής της θέσης.Οι δύο χώρες συμμετείχαν πρόσφατα σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για Ειρήνη". Τον περασμένο μήνα οι μονάδες ειδικών δυνάμεων της Σερβίας συμμετείχαν από κοινού με την Άγκυρα στην ετήσια στρατιωτική άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων των Βαλκανικών Χωρών.