23 Δεκεμβρίου 2014

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΚΑΤΑΡ - ΤΟΥΡΚΙΑ Κινήσεις και δηλώσεις για αναθέρμανση σχέσεων...

http://www.syrianews.cc/wp-content/uploads/blogger/-hF3JiDIPrfM/UUd-3bhXqMI/AAAAAAAAP88/A6nMw7dWUxg/s1600/erdugan%2Bcartoon-728970.jpg
ΚΑΪΡΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--Σε κινήσεις και δηλώσεις με απώτερο στόχο την αποκατάσταση των σχέσεών τους με την κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι προχωρούν τα τελευταία 24ωρα ανώτεροι αξιωματούχοι σε Τουρκία και Κατάρ, δύο από τις χώρες που στήριξαν ποικιλοτρόπως τον Αιγύπτιο ισλαμιστή ανατραπέντα πρώην Πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι.Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, για παράδειγμα, δήλωσε στις 22/12 στο αραβόφωνο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο καθώς ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει ως «φυσιολογική» την κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι. «Πρέπει γρήγορα να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο σε υγιές έδαφος», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος ίσως να πρέπει να είναι εκείνη που θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα «που εμείς θα το ενθαρρύνουμε».

Ο Αρίντς απέφυγε να αναφερθεί στην αιγυπτιακή κυβέρνηση με παλιότερους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούσαν άλλοι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι για την κυβέρνηση Σίσι, όπως «οι πραξικοπηματίες στο Κάιρο», τονίζοντας εντούτοις ότι η Αγκυρα «εξακολουθεί να μην αποδέχεται την απομάκρυνση ενός εκλεγμένου προσώπου από την κυβέρνηση με πραξικόπημα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «υπάρχει ένα πραγματικό κράτος το οποίο ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει ως φυσιολογικό» και ως εκ τούτου η Τουρκία θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις μαζί του.

Προσπάθεια αποκατάστασης των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο ξεκίνησε το ίδιο διάστημα και το Κατάρ, με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας. Το περασμένο Σάββατο πήγε στο Κάιρο και είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ο ειδικός απεσταλμένος του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμαντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι και ο επικεφαλής του Σαουδαραβικού Βασιλικού Δικαστηρίου και προσωπικός γραμματέας του Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα, Κχαλίντ αλ Τουαΐτζρι.

Η συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου με τον Καταριανό απεσταλμένο αντιμετωπίστηκε από μερίδα του αραβικού Τύπου ως σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων Αιγύπτου - Κατάρ που και αυτές διαταράχθηκαν την υποστήριξη που έδινε το εμιράτο στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» ακόμη και μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου ισλαμιστή πρώην Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι.
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=8251728