23 Δεκεμβρίου 2014

Οι πλούσιοι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους

Για γενικευμένη κρίση προειδοποιεί ο Αλεξέι Κουντρίν
«Η Ρωσία εισέρχεται σε μια περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης, τα δεινά της οποίας θα εκδηλωθούν την επόμενη χρονιά», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κουντρίν. Την ίδια ώρα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι πλούσιοι Ρώσοι σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.«Η κυβέρνηση δεν αντέδρασε εγκαίρως για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και το 2015 οι συνέπειες της καθυστέρησης αυτής θα φανούν με αλγεινό τρόπο στην οικονομία», δήλωσε ο Κουντρίν, «ένας εκ των ελαχίστων Ρώσων που τολμούν να κριτικάρουν τον πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνηση Μεντβέντεφ», όπως γράφει χαρακτηριστικά το Reuters.Ο Αλεξέι Κουντρίν παραιτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το 2011 επειδή διαφωνούσε με τις προτάσεις του Κρεμλίνου να αυξηθούν περαιτέρω οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας.

Η κατακρήμνιση των πετρελαϊκών τιμών στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης έχουν φέρει στα πρόθυρα της ύφεσης τη ρωσική οικονομία και έχουν γονατίσει το ρούβλι, το οποίο έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας του από την αρχή του έτους. Μόνο την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 11% έναντι του δολαρίου.
Σημειωτέον ότι το 66% της αξίας των ρωσικών εξαγωγών αντιστοιχεί στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης, το 50% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας προέρχονται από τις πωλήσεις υδρογονανθράκων.

Όπου φύγει-φύγει
Η προοπτική μεγάλης οικονομικής αναταραχής ή και ανατροπών στη χώρα έχει τρομοκρατήσει τους έχοντες και κατέχοντες στη Ρωσία, οι οποίοι φαίνεται πως σχεδιάζουν κατά εκατοντάδες τη φυγή τους από τη χώρα.«Ο αριθμός των Ρώσων που εξασφάλισαν επενδυτική βίζα στη Βρετανία έχει αυξηθεί κατά 69% από την αρχή του έτους», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times επικαλούμενοι στοιχεία της βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.Τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς που εκπνέει 162 επενδυτικές βίζες χορηγήθηκαν σε Ρώσους πολίτες, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013 είχαν χορηγηθεί μόνο 96 βίζες. Συνολικά την περασμένη χρονιά μόνο 118 βίζες χορηγήθηκαν σε Ρώσους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν πρώτοι οι «Sunday Times».

«Λουτρό αίματος»
Δεν είναι, όμως, μόνο οι Ρώσοι κεφαλαιούχοι που εγκαταλείπουν τη χώρα. Είναι και οι ξένες επενδύσεις που περιορίζονται δραστικά στη Ρωσία. «Οι ξένες βιομηχανίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα βρίσκονται ενώπιον ενός λουτρού αίματος», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλοϊαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault Nissan, Κάρλος Γκον.Λόγω της κατακρήμνισης της ισοτιμίας του ρουβλίου η Renault και η Nissan έχουν πάψει να δέχονται παραγγελίες στη Ρωσία για κάποια καινούργια μοντέλα τους, ενώ ανέβασαν τις τιμές πώλησης των παλαιότερων.

Η General Motors, η Audi η Jaguar και η Land Rover σταμάτησαν επίσης από την περασμένη εβδομάδα τις παραδόσεις μοντέλων τους στους Ρώσους αντιπροσώπους.Όπως και άλλοι Δυτικοί κατασκευαστές, η Renault Nissan έχει επεκτείνει σημαντικά τα δίκτυα αντιπροσώπων της τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία. Η Nissan έχει αποκαλύψει ότι το 10% των αυτοκινήτων που κατασκευάζει στις εγκαταστάσεις της στο Σάντερλαντ της Βρετανίας απορροφώνται από τη ρωσική αγορά. Το δημοφιλέστερο μοντέλο της στη Ρωσία είναι το Qashqai.

Η Renault Nissan έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό «παίκτη» στη ρωσική αγορά αυτοκινήτου και για έναν ακόμη σημαντικό λόγο, επειδή έχει αποκτήσει τον έλεγχο της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας Avtovaz, η οποία κατασκευάζει τα Lada.Ο Κάρλος Γκον, πάντως, θεωρεί ότι η κατάσταση στη Ρωσία μπορεί να σταθεροποιηθεί και μάλιστα σύντομα - υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν στο ετήσιο μήνυμά του την περασμένη Πέμπτη προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ότι ίσως χρειαστεί να περάσουν δύο χρόνια για να επανέλθει η οικονομία στα προ της κρίσεως επίπεδα.

«Η κατάρρευση του ρουβλίου ισοδυναμεί με λουτρό αίματος για όλους. Ο κόσμος χάνει τα χρήματά του, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επίσης χάνουν τα κεφάλαιά τους. Αλλά, σε ό,τι μας αφορά, δεν μπορούμε να τα μαζέψουμε και να φύγουμε από τη χώρα. Θα ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας που έχουν ήδη παραγγείλει αυτοκίνητο. Προσωπικά, άλλωστε, είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση στη χώρα θα σταθεροποιηθεί σύντομα», τόνισε ο γάλλος μάνατζερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.