23 Δεκεμβρίου 2014

Η Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ ζητά παρέμβαση για την κυπριακή ΑΟΖ

Στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό σκάφος Barbaros
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρέμβουν ως μεσολαβητής στην Ανατολική Μεσόγειο σε ότι έχει να κάνει με τις διαφορές της Κύπρου με την Τουρκία για την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο, θεωρεί η Σχολή Πολέμου του αμερικανικού στρατού.Όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκδοσή της με τίτλο «Η περιφερειακή διάσταση του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου: Ενεργειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ο αμερικανικός ρόλος», η στήριξη των ΗΠΑ προς τις χώρες της περιοχής είναι απαραίτητη προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους ορυκτούς πόρους με έναν τρόπο επωφελή για όλους.
Στη συνέχεια, τονίζεται ότι η ανακάλυψη αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ οδήγησε σε σύγκρουση με την Τουρκία, ενώ η ανακάλυψη αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ οδήγησε σε διένεξη με τον Λίβανο σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.

Σε ότι αφορά την Κύπρο, υπογραμμίζεται ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν την στρατιωτική τους παρουσία στο νησί ώστε να αποτρέψουν μια πιθανή σύγκρουση. «Η απουσία ορατής διπλωματικής και τεχνικής βοήθειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βαθμιαία αλλαγή των συσχετισμών ανάμεσα σε παίκτες της περιοχής προς όφελος αναδυόμενων δυνάμεων όπως η Ρωσία, η οποία ήδη διατηρεί έντονο συμφέρον στις εξελίξεις, αλλά και η Κίνα».
http://energypress.gr/news/H-Sholh-Polemoy-twn-HPA-zhta-parembash-gia-thn-kypriakh-AOZ