23 Δεκεμβρίου 2014

Νέο πογκρόμ στην Τουρκία

Νέο πογκρόμ στην Τουρκία Συντάκτης: Μαργαρίτα Βεργολιά
«Θεού θέλοντος, θα έλθει η στιγμή που κανείς δεν θα θυμάται πια την εποχή της οργάνωσης των δολοφόνων», διακήρυξε το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας τον προσφιλή όρο του για το καταγγελλόμενο «παράλληλο κράτος» του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.Σε βάρος του εκκρεμεί ήδη ένταλμα σύλληψης από την τουρκική Δικαιοσύνη, ενώ το πογκρόμ κατά επιφανών στελεχών της αστυνομίας και αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ -φίλα προσκείμενα στον ιεροκήρυκα- συνεχίζεται με την άσκηση ποινικών διώξεων για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», βάσει του νέου (και πολύ βολικού για την τουρκική κυβέρνηση) νόμου περί «βάσιμων υποψιών».

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Zaman, Εκρέμ Ντουμανλί, που αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο, πλην όμως με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Samanyolu, Χινταγιέτ Καρατζά, παραμένει αντίθετα υπό κράτηση, καταγγέλλοντας μέσω των δικηγόρων του παράνομες μεθόδους κατά την ανάκρισή του και προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας. Ομως το «αφτί» του Ερντογάν κάθε άλλο παρά «ιδρώνει».

«Παρακολουθώ από κοντά αυτήν τη διαδικασία ως πρόεδρος της χώρας. Ολα είναι σύννομα (...) σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή μια πραγματικά επιμελής και καθαρή διαδικασία», τόνισε σε ομιλία στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον πλήθους επιχειρηματιών, σε απευθείας μετάδοση από το φιλοκυβερνητικό κανάλι NTV. Κι αμέσως μετά πέρασε στην... εξ αντανακλάσεως αντεπίθεση κατά της «επικριτικής και διπρόσωπης» Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η Τουρκία δεν είναι ο θυρωρός της» δήλωσε με σαρκασμό, φανερά ενοχλημένος από τις καταγγελτικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την προσπάθεια της Τουρκίας να φιμώσει τον αντιπολιτευόμενο εγχώριο Τύπο (η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ξεκάθαρα πως τέτοιου είδους ενέργειες «αντίκεινται στις ευρωπαϊκές αξίες, τις οποίες θα πρέπει να σεβαστεί η Τουρκία ώστε να μπορέσει να γίνει μέλος της Ε.Ε.»).

Τη «σκυτάλη» πήρε χθες ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι έχουν εξαπολύσει «μία βρόμικη εκστρατεία» κατά της Τουρκίας. «Μια εκστρατεία δυσφήμισης εις βάρος της κυβέρνησής μας και της χώρας μας», υποστήριξε σε ομιλία του στην Αγκυρα, σε κομματικό συνέδριο του κυβερνώντος AKP. «Εάν η Ε.Ε. μπορεί να αντέξει την πολυτέλεια να μην κάνει την Τουρκία μέλος της, εάν πάρει τη λάθος απόφαση, εμάς δεν θα μας πολυπειράξει», υπερθεμάτιζε την ίδια ώρα από την Αττάλεια ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ.

Θεωρίες συνωμοσίας
Η συντονισμένη φραστική επίθεση κατά της Ε.Ε. από την πολιτική ηγεσία της Αγκυρας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το δημοκρατικό έλλειμμα στην Τουρκία. Εξυπηρετεί τις «θεωρίες συνωμοσίας», στις οποίες ο Ερντογάν πάγια πλέον αποδίδει όλα τα «κακώς κείμενα» της ηγεμονικής πολιτικής του.

Και γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η ενταξιακή πορεία αλλά και η εθνική οικονομία της Τουρκίας καρκινοβατούν, το Κυπριακό βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση και ο ενεργειακός «πόλεμος» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται, με τη Ρωσία να έχει προσεταιριστεί την Αγκυρα στο ενεργειακό «παιχνίδι».

«Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το χέρι οποιουδήποτε προσπαθήσει να καταχραστεί τους εθνικούς πόρους μας, ακόμη κι εάν είναι αδελφός μας», προειδοποίησε χθες ο Νταβούτογλου, αφήνοντας να αιωρούνται πολλά ερωτήματα. Και ως κατακλείδα τόνισε πως η κυβέρνησή του θα κινηθεί με την ίδια αποφασιστικότητα κατά όσων «επιχειρήσουν να θίξουν την εθνική υπερηφάνειά μας με ψευδείς κατηγορίες για διαφθορά».