23 Δεκεμβρίου 2014

Η Ακροδεξιά της σύγχυσης...

Αν δεν είχε εμπλακεί, έστω και περιθωριακά, στην όλη υπόθεση η περιφέρεια του Μιλάνου, η συνάντηση θα είχε περάσει, πιθανώς, απαρατήρητη. Ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Σουηδίας και, φυσικά, η πάντα πρόθυμη Χρυσή Αυγή αποφάσισαν να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με την περιθωριοποίηση των μεταναστών και των πάσης φύσεως μειονοτήτων, το περασμένο Σάββατο, στην ιταλική συμπρωτεύουσα. Ο ιταλικός Τύπος καυτηρίασε το γεγονός ότι για τη μάζωξη αυτή είχε διατεθεί αίθουσα της περιφέρειας της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, με αίτημα συμβούλου της Λέγκας του Βορρά.
Επειτα από σειρά άρθρων και διαμαρτυριών -ανάμεσα στις οποίες και εκείνη του δημάρχου της ιταλικής συμπρωτεύουσας Τζουλιάνο Πιζαπία και του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil- η περιφέρεια της Λομβαρδίας ανακοίνωσε ότι η αίθουσα δεν ήταν, πλέον, διαθέσιμη και για τη συνάντηση επελέγη τελικά ένα ξενοδοχείο στη μεγαλούπολη του ιταλικού Βορρά.
Περίπου τριακόσιοι οι παρόντες, και στις διάφορες παρεμβάσεις ακούστηκαν αναφορές στο γνωστό «ρεπερτόριο τρόμου» της Ακροδεξιάς: από τον «σιωνιστικό διεθνισμό», μέχρι τους «Αφρικανούς εισβολείς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δολοφονήσουν προκειμένου να μπουν στην Ευρώπη» και «την ανάγκη να τύχει υπεράσπισης η παραδοσιακή μορφή οικογένειας».

Την έμπνευση για τη νέα αυτή ρατσιστική ημερίδα είχε το ιταλικό νεοφασιστικό κίνημα «Φόρτσα Νουόβα», με τον επικεφαλής του, Ρομπέρτο Φιόρε. Στο στόχαστρό του έχει βάλει τους μετανάστες (πολλά ακροδεξιά στοιχεία ενεπλάκησαν πρόσφατα σε βίαιες επιθέσεις κατά κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στη Ρώμη), αλλά και τους ομοφυλόφιλους, με εκστρατεία η οποία ζητά να μη διαδίδονται στα σχολεία «επικίνδυνες ιδέες που υποστηρίζουν, δήθεν, την καταπολέμηση των διακρίσεων».

Τη Χρυσή Αυγή εκπροσώπησε ο ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός, ο οποίος, αφού μπέρδεψε στις φιλοφρονήσεις του τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι με τη Φόρτσα Νουόβα, απαντώντας σε Ιταλούς δημοσιογράφους τάχθηκε υπέρ μιας συνεργασίας -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- με τη Λέγκα του Βορρά, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «πρέπει να γίνει πράξη».

Διαφωνούν με τη Λέγκα
Λίγα λεπτά νωρίτερα, όμως, οι επικεφαλής της Φόρτσα Νουόβα και της ισπανικής ακροδεξιάς «Democratia Nacional» είχαν απορρίψει με έμφαση ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους συμμαχία με μια δύναμη σαν τη Λέγκα, η οποία συνεργάζεται με τον Μπερλουσκόνι και ζητά την ανεξαρτητοποίηση μέρους της Ιταλίας».Οπως θα έλεγαν εδώ στην Ιταλία, «λίγες ιδέες και, αναμφίβολα, πολύ μπερδεμένες». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, παρά την πλήρη σύγχυση, είναι και επικίνδυνες. Λίγο πριν αρχίσει η ρατσιστική συνάντηση στο ξενοδοχείο Milton, πάντα στο Μιλάνο, μέλη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, του συνδικάτου Cgil, της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία πήραν μέρος σε κινητοποίηση με σύνθημα «έξω οι φασίστες από το Μιλάνο».

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, πάντως, η Ακροδεξιά δεν καταφέρνει, έως τώρα, να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια και την οργή που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Η παρούσα φάση, όμως, είναι λεπτή: το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, το οποίο είχε καταφέρει να κρατήσει τη διαμαρτυρία κατά της ύφεσης και της ανεργίας σε φραστικό και μόνο επίπεδο, συνεχίζει να αποδυναμώνεται. Η ξενοφοβική Λέγκα, την ίδια στιγμή, ενισχύει τα ποσοστά της και οι νεοφασίστες άρχισαν να ελπίζουν ότι με τον παραληρηματικό τους λόγο κατά των Ρομά, των μεταναστών, των ομοφυλόφιλων και όσων ζητούν μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, θα μπορούσαν να κερδίσουν έστω και λίγους, αποπροσανατολισμένους ψηφοφόρους.

Θετική δημοσκόπηση για τη Λέγκα του Βορρά
Οι Ιταλοί αρχίζουν όλο και περισσότερο να έχουν θετική γνώμη και για τον νεαρό ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, μεταστρεφόμενοι προς μια ρητορική που τάσσεται κατά του ευρώ και των μεταναστών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Demos&Pi για την εφημερίδα La Repubblica.

Περίπου το 35% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως έχουν θετική γνώμη για τον Σαλβίνι (έναντι 30% τον Νοέμβριο), ο οποίος ανέρχεται στη δεύτερη θέση των (πιο δημοφιλών) πολιτικών, μετά τον επικεφαλής της κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι (50%). Οσο για τη Λέγκα του Βορρά, που είχε εξασφαλίσει ποσοστό 6% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, συγκεντρώνει το 13,3% της πρόθεσης ψήφου σε περίπτωση που διενεργηθούν εκλογές. Ακόμα, πολύ πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα (κεντροαριστερά) του Ρέντσι (37%) ή ακόμα και από το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο (19%), η Λέγκα βρίσκεται στο εξής σχεδόν στην ίδια θέση με τη Φόρτσα Ιτάλια (δεξιά) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (13,6%).

Πανταχού παρών στα μέσα ενημέρωσης εδώ και μερικούς μήνες, ο Σαλβίνι, που ονειρεύεται να φτάσει σε ολόκληρη την Ιταλία τα ποσοστά που απέκτησε στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, λάνσαρε την Παρασκευή ένα κίνημα που φέρει το όνομά του προκειμένου να διευρύνει το έρεισμά του στον Νότο. Πράγματι, η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί σε ολόκληρη τη χώρα: 42% έχουν θετική γνώμη στο κέντρο και 28% στον νότο της Ιταλίας. Και το κόμμα του, που διεκδικεί με ένταση την απόσχιση της «Παδανίας» του Βορρά και δεν έχει παρά μόνο περιφρόνηση για ό,τι βρίσκεται νότια της Τοσκάνης, βλέπει το κέντρο βάρος του να μετατοπίζεται: 18% της πρόθεσης ψήφου στον βορρά, 19% στο κέντρο και 7% στον νότο.Πάντως, η δημοσκόπηση δείχνει μια σταθεροποίηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης Ρέντσι, η οποία συγκέντρωνε το 69% των θετικών ψήφων τον Ιούνιο, έπεσε στο 43% τον Νοέμβριο και ξανανέβηκε στο 46% τον Δεκέμβριο.