23 Δεκεμβρίου 2014

Ιταλική εξαίρεση


Στην αντιμετώπιση της φασιστικής ή φασίζουσας ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η Ιταλία αποτελεί εξαίρεση. Αν στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν για να σταθεροποιήσει τη δημοσκοπική της εκτόξευση προχωρά σε λίφτινγκ ώστε το Εθνικό Μέτωπο να είναι κυρίως αντιευρωπαϊκό κόμμα και λιγότερο ρατσιστικό-ακροδεξιό όπως την εποχή του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, στην Ισπανία της κρίσης οι μνήμες της εποχής του Φράνκο είναι νωπές για να υπάρξει ακροδεξιά με μαζική επιρροή.Η Ιταλία, εδώ και είκοσι χρόνια από την εποχή που ο δικαστής Ντι Πιέτρο με την επιχείρηση Καθαρά Χέρια διέλυσε τη χριστιανοδημοκρατία και άνοιξε τον δρόμο στον Μπερλουσκόνι, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.Στη χώρα που για τρεις σχεδόν δεκαετίες το νεοφασιστικό MSI του Αλμιράντε ήταν απομονωμένο, στη χώρα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά ο όρος «Συνταγματικό Τόξο», τα γεγονότα μετά το 1994 ήταν καταιγιστικά, μια σιωπηλή αλλά βαρύνουσα απενοχοποίηση της διακυβέρνησης της χώρας από τον Μουσολίνι και το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα (Οκτώβριος 1922 - Ιούλιος 1943).

Πρώτος ο καβαλιέρε, που μεταξύ σοβαρού και αστείου είπε από το βήμα της Βουλής ότι ο Ντούτσε δεν πείραξε κανέναν, απλά έστειλε κάποιους ακραίους αντιπάλους του διακοπές με έξοδα του κράτους.

Στη συνέχεια ο Φίνι, που το επικοινωνιακό του ταλέντο τον οδήγησε στον νεολογισμό «μεταφασίστας» σε αντίστιξη με το απαξιωμένο «νεοφασίστας», ένας ηγέτης που στη χώρα της μόδας και του στυλ προσπάθησε και έκανε την ακροδεξιά ολίγον lifestyle.

Κορωνίδα στα παραπάνω ο Μπόσι της Λέγκας του Βορρά, με ανοικτές φυλετικές-ρατσιστικές αξιακές αναφορές που δεν είχε τολμήσει ούτε το φασιστικό κόμμα να υιοθετήσει.

Και βέβαια όλα αυτά να νομιμοποιούνται και να σχετικοποιούνται από τον ισοπεδωτικό αντιπολιτικό λαϊκισμό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Γκρίγιο, όπου οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον αριστερόστροφο και στον φασίζοντα λαϊκισμό είναι δυσδιάκριτες αν όχι ανύπαρκτες.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι ο Μουσολίνι ως πρόεδρος της Ιταλικής Κοινωνικής Δημοκρατίας με πρωτεύουσα το Σαλό στην όχθη της Λίμνης Γκάρντα -την ατμόσφαιρα της οποίας απέδωσε αριστουργηματικά ο Παζολίνι- στην περίοδο 1943-45 συνεχώς ριζοσπαστικοποιούσε τον αντικαπιταλιστικό λόγο του, που πάντοτε συνόδευε τη ρητορική του φασισμού.

Είτε με στολή παραλλαγής, την «αριστερή» αντικαπιταλιστική, αντιπλουτοκρατική ρητορική του Ντούτσε, είτε με την απροσχημάτιστη νεοναζιστική φρασεολογία και εικονογράφηση για κάθε μορφή ακροδεξιάς, η Ιταλία είναι το πιο πρόσφορο πεδίο σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
kapopoulos@pegasus.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ