Σημαντική συμφωνία για την απόδοση των πετρελαϊκών εσόδων, ικανή να μεταβάλει τα δεδομένα ενώνοντας το Ιράκ απέναντι στην επιβουλή του «Ισλαμικού Κράτους», πέτυχε χθες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ Αμπάντι με εκπροσώπους της τοπικής κυβέρνησης του Αρμπίλ.Η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει σε προσωρινή αναστολή των σχεδίων των Κούρδων του Βορείου Ιράκ για ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους. Η Βαγδάτη συμφωνεί έτσι να καταβάλει τους μισθούς των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας Πεσμεργκά, επιτρέποντας παράλληλα τη ροή αμερικανικού οπλισμού προς τους Κούρδους.«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανάσχεση του “Ισλαμικού Κράτους”», είπε ο υπουργός Οικονομικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί. Με τη συμφωνία αυτή, ο πρωθυπουργός Αμπάντι εγκαταλείπει την τακτική του προκατόχου του, Νουρί αλ Μαλίκι, που αρνούνταν επίμονα να εξετάσει τα αιτήματα των Κούρδων -αλλά και των σουνιτών- εξαιτίας του εριστικού του χαρακτήρα και των διχαστικών του πολιτικών επιλογών.
Ο Μαλίκι
Η συμφωνία αποτελεί σημαντική επιτυχία και για την αμερικανική κυβέρνηση, που εξέφραζε την ανησυχία της για ενδεχόμενη διαίρεση του Ιράκ. Για την ώρα, η συμφωνία απομακρύνει το ενδεχόμενο αυτό.Η προσέγγιση μεταξύ Βαγδάτης και Αρμπίλ μοιάζει επίσης να δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης Ομπάμα για αντικατάσταση του πρωθυπουργού Μαλίκι με πιο ενωτικό και διαλλακτικό πολιτικό. Ο κ. Αμπάντι, που ανήκει και αυτός στο σιιτικό κόμμα Ντάουα του Μαλίκι, τον διαδέχθηκε ύστερα από επίπονες και δραματικές διαπραγματεύσεις αυτό το καλοκαίρι.
Μέχρι στιγμής, ο Χαϊντέρ αλ Αμπάντι έχει φανεί ότι είναι έτοιμος να συμβιβασθεί και να υποχωρήσει, γνωρίσματα που δεν διέθετε ο προκάτοχός του, Νουρί αλ Μαλίκι. Ο Αμπάντι υποχρέωσε σε παραίτηση διεφθαρμένους αξιωματούχους και στρατιωτικούς, άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με σουνιτικές χώρες παραδοσιακά εχθρικές στους σιίτες, όπως η Σαουδική Αραβία, και διέταξε τη μείωση του ίδιου του μισθού του, καθώς και των υπουργών του, υπακούοντας στις επιθυμίες των ψηφοφόρων. Η μεγαλύτερη νίκη του, όμως, αφορά την προσέγγιση με τους Κούρδους του Ιράκ.
Η συμφωνία εξασφαλίζει ότι το ιρακινό πετρέλαιο ανήκει σε όλους του Ιρακινούς. Η περιοχή του Κουρδιστάν οφείλει έτσι να προμηθεύει τη Βαγδάτη με 550.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, τα οποία θα πουληθούν από την ιρακινή κυβέρνηση, με τα έσοδα να μοιράζονται μεταξύ Βαγδάτης και Αρμπίλ.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και 300.000 βαρέλια την ημέρα από τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κιρκούκ. Τη ζωτικής σημασίας περιοχή κατέλαβαν οι Κούρδοι τον Ιούνιο, ύστερα από την υποχώρηση του ιρακινού στρατού, υπό την πίεση του «Ισλαμικού Κράτους». Η ραγδαία προέλαση των ισλαμιστών είχε κάνει πολλούς, ακόμη και στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, να μιλούν για επικείμενη θριαμβευτική είσοδο του ισλαμικού στρατού στη Βαγδάτη. Η κρισιμότητα της κατάστασης ήταν αυτή που έπεισε τον πρόεδρο Ομπάμα να απαιτήσει την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μαλίκι.
Το σύμφωνο με τους Κούρδους ορίζει επίσης ότι η Βαγδάτη θα ξαναρχίσει την παροχή κρατικής επιχορήγησης προς το ιρακινό Κουρδιστάν, η οποία είχε διακοπεί επί πρωθυπουργίας Μαλίκι.
Ο Μπαρζανί
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Βαγδάτη, ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί επαίνεσε τον πρωθυπουργό Αμπάντι, μνημονεύοντας τις τριβές της εποχής Μαλίκι. «Η επιμονή του κ. Αμπάντι στην εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης υπήρξε πηγή έμπνευσης για όλους μας. Ελπίζω η συμφωνία αυτή να δώσει το έναυσμα για να γραφτεί ένα νέο, λαμπρό κεφάλαιο στις σχέσεις Βαγδάτης - Αρμπίλ. Ευτυχώς, ουδέποτε αποδεχθήκαμε τον απειλητικό τόνο που συχνά υιοθετούσε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Ο Νουρί αλ Μαλίκι, όμως, είναι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ, ένας από τους τρεις τελετουργικούς αντιπροέδρους, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι ο τέως πρωθυπουργός εργάζεται σκληρά για να αποσταθεροποιήσει τον Αμπάντι, μιλώντας δημόσια εναντίον του διαδόχου του και της πετρελαϊκής του συμφωνίας με τους Κούρδους.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=191087