04 Δεκεμβρίου 2014

«Ντόμινο» αποσταθερο­ποίησης σε Σομαλία-Κένυα

«Ντόμινο» αποσταθερο­ποίησης σε Σομαλία-Κένυα Μαργαρίτα Βεργολιά Με ένα μπαράζ πολύνεκρων επιθέσεων η εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ -εκ των αφρικανικών «θυγατρικών» της αλ Κάιντα- επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να προκαλέσει εκ νέου ντόμινο αποσταθεροποίησης στο Κέρας της Αφρικής, με τρομοκρατικά χτυπήματα εντός κι εκτός των εδαφών της Σομαλίας.Χθες, καμικάζι της πυροδότησε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά μπροστά στην είσοδο του αυστηρά φρουρούμενου αεροδρομίου στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, στις εγκαταστάσεις του οποίου έχουν μεταφέρει την έδρα τους η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και ξένες πρεσβείες στη Σομαλία. Στόχος της επίθεσης ήταν αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ. Ο απολογισμός είναι 4 Σομαλοί νεκροί και 13 τραυματίες. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι μεταξύ των θυμάτων δεν συγκαταλέγονται μέλη του διεθνούς οργανισμού.

Η χθεσινή επίθεση της Αλ Σεμπάμπ -η οποία θέλει να ανατρέψει τη φιλοδυτική κυβέρνηση της Μογκαντίσου και να επιβάλει τη δική της εκδοχή του ισλαμικού νόμου- αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια της ισλαμικής οργάνωσης για επίδειξη ισχύος, μετά τις πρόσφατες ήττες της επί του σομαλικού εδάφους. Στο ίδιο πλαίσιο επιχειρεί να μεταφέρει τον «ιερό» της πόλεμο και στα εδάφη της γειτονικής Κένυας, η οποία συνδράμει με στρατιώτες της την αφρικανική δύναμη AMISOM στη Σομαλία.

Το αποτέλεσμα είναι η τελευταία έξαρση της βίας στην Κένυα -με πιο πρόσφατο παράδειγμα την προχθεσινή εν ψυχρώ εκτέλεση 28 αλλόθρησκων εργατών σε λατομείο της μεθοριακής πόλης Μαντέρα- να έχει πυροδοτήσει πολιτική κρίση στο Ναϊρόμπι. Ο Κενυάτης πρόεδρος, Ουχούρου Κενιάτα, επιχειρεί να την αποσοβήσει με πολιτικές «καρατομήσεις» υπουργών και των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ωστόσο το ρήγμα με την εγχώρια αντιπολίτευση ολοένα και βαθαίνει. Το ίδιο ισχύει και με την κενυατική κοινωνία, όπου ο πόλεμος μεταξύ Αλ Σεμπάμπ και των δυνάμεων ασφαλείας -γράφει στο αμερικανικό «The Daily Beast» η ανταποκρίτριά του στην ανατολική Αφρική, Μαργκό Κίζερ- περιγράφεται πια με ένα γνωστό στην περιοχή γνωμικό στα σουαχίλι: «Οταν δύο ελέφαντες μαλώνουν, αυτό που τελικά συνθλίβεται είναι το χορτάρι»...