04 Δεκεμβρίου 2014

Ζητούν στοιχεία από τον τουρκικό στρατό για αγνοουμένους

http://ellas2.files.wordpress.com/2009/08/untitled.jpg?w=280&h=210
ΤΟ ΘΕΜΑ της ανάγκης να δοθούν στοιχεία από τον τουρκικό στρατό για τους τόπους ταφής των αγνοουμένων έθιξε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, σύμφωνα με την Πρόεδρό της, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στις εγκαταστάσεις της ΔΕΑ και στο ανθρωπολογικό εργαστήριο. Στις δηλώσεις της μετά την επίσκεψη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων ανέφερε ότι «μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί τα οστά 1.105 ατόμων, έγινε ανθρωπολογική 992, 636 από αυτά έχουν ταυτοποιηθεί και τα 509 ανήκουν σε Ε/κ και τα 127 σε Τ/κ». Όπως έχουμε ενημερωθεί, πρόσθεσε, «θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να λειτουργούν περισσότερα συνεργεία, γιατί σήμερα λειτουργούν εφτά συνεργεία στα κατεχόμενα και δύο στις ελεύθερες περιοχές». Αν υπήρχε οικονομική δυνατότητα, είπε, «να συγκροτηθούν και άλλα συνεργεία, θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι εκταφές και σε άλλα σημεία».

Όπως μας είπαν, συνέχισε η κ. Κουκουμά, υπάρχουν σήμερα γύρω στις 151 περιοχές όπου θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εκταφές και παράλληλα ακόμα 31 σημεία σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως στρατιωτικές ζώνες, για να μην επιτρέπεται εύκολα η πρόσβαση σε αυτά τα σημεία.
«Έχουμε θίξει το θέμα των αρχείων του Τουρκικού Στρατού», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αν η Τουρκία δώσει στοιχεία από τα αρχεία της δεν θα υπάρχει λόγος για χάσιμο περισσότερου χρόνου και το συντομότερο δυνατόν το θέμα αυτό θα λήξει, γιατί είναι σίγουρο ότι ο τουρκικός στρατός κατέχει στοιχεία, έχει πληροφορίες και δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε από μάρτυρες ή από άλλες πληροφορίες, που μπορεί να μην είναι τόσο ακριβείς, και να οδηγούμαστε σε εκταφές, όπου στο τέλος δεν εντοπίζονται οστά».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ