04 Δεκεμβρίου 2014

Το Ισλαμικό Κράτος μπήκε στην Τουρκία Ενα ολόκληρο τουρκικό χωριό βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους Του Νίκου Στέλγια

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/12/RTR4E96C.jpg?t=thumbnail_570
Ένας έμπειρος δημοσιογράφος και ένας καθηγητής πολιτικής επιστήμης, ο οποίος ξεχωρίζει με το ακαδημαϊκό έργο και τις έρευνες του στο επιστημονικό πεδίο, φέρνουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας πληροφορίες, οι οποίες έρχονται να αφήσουν την σφραγίδα τους στα πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας και της Συρίας.Ο δημοσιογράφος Φεχίμ Τάστεκιν και ο ακαδημαϊκός Αχμέτ Ινσέλ γράφουν ότι στην νέα περίοδο, ένα ολόκληρο τουρκικό χωριό βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες φτάνουν στην «Κ» από τις δυο προαναφερόμενες καθώς και από άλλες πηγές, με έμμεσο τρόπο, η Τουρκία έχει παραχωρήσει το χωριό Ετμένεκ, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στο Ισλαμικό Κράτος.

Το συγκεκριμένο χωριό εκκενώθηκε πριν από λίγο διάστημα για λόγους ασφάλειας. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, οι συγκρούσεις στο Κομπάνι πλέον θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των κατοίκων του χωριού. Για αυτό τον λόγο, ο τουρκικός στρατός προχώρησε στην άμεση εκκένωση του Ετμένεκ.
Πριν από λίγες ημέρες, κάτοικοι του Ετμένεκ επιχείρησαν να προσεγγίσουν το χωριό τους. Μια μεγάλη έκπληξη περιμένει τους κατοίκους μέσα στα ίδια τα σπίτια τους. Πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους πλέον χρησιμοποιούν τις οικίες τους και ελέγχουν ολόκληρο το χωριό.Ο κ. Τάστεκιν τονίζει ότι το προηγούμενο σαββατοκύριακο, οι πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι επιτέθηκαν στους Κούρδους του Κομπάνι ενδέχεται να βρήκαν καταφύγιο στο συγκεκριμένο χωριό.

Οι νέες πληροφορίες έρχονται να δώσουν νέες διαστάσεις στην εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας. Για πρώτη φορά, μαρτυρίες Τούρκων πολιτών κάνουν λόγο για την ύπαρξη πολεμιστών και μονάδων του Ισλαμικού Κράτους μέσα στα εδάφη της Τουρκίας.Μεταδίδοντας την παραπάνω πληροφορία, η «Κ» υπενθυμίζει στους αναγνώστες της δυο σημεία. Πρώτον, η Άγκυρα διαψεύδει κατηγορηματικά την συγκεκριμένη πληροφορία. Την ίδια στιγμή, ο φιλοκυβερνητικός τύπος επιλέγει να αγνοήσει την νέα εξέλιξη. Δεύτερον, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο τουρκικός στρατός πρότεινε στην τουρκική κυβέρνηση την δημιουργία μιας στρατιωτικής ζώνης, φάρδους 5 ή 10 χιλιομέτρων, στα εδάφη της Τουρκίας, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Μέσα στα πλαίσια του συγκεκριμένου σχεδίου, προβλέπεται η εκκένωση και άλλων χωριών.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=191235