04 Δεκεμβρίου 2014

EurΑctiv: Ε.Ε. και ΗΠΑ σχεδιάζουν την μετά «South Stream» εποχή

http://www.mediterraneansailing.info/East%20Med%20map%20OPAL.jpg
«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ προωθούν εναλλακτικά εγχειρήματα μετά την αποτυχία του South Stream»,επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EurΑctiv, το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις αξιωματούχων, μετά το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ - ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες, στον απόηχο της ρωσικής ανακοίνωσης περί εγκατάλειψης του σχεδίου κατασκευής του αγωγού South Stream.«Ο South Stream δεν αποτελεί δείγμα διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, είναι απλά μια εναλλακτική οδός. Προσπερνά την Ουκρανία, αλλά το αέριο είναι το ίδιο», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε:«Ο SouthStream δεν αποτελεί απαραίτητα εγχείρημα με σκοπό την ενεργειακή διαφοροποίηση στην περιοχή». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα αντίστοιχων ενεργειακών εγχειρημάτων στη Βαλτική ως πρότυπο που μπορεί να εφαρμοστεί και στη Νότια Ευρώπη.«Η Βαλτική αποτελεί πραγματικό παράδειγμα εξαρτημένης ενεργειακά περιοχής, που μετατράπηκε σε μια από τις πιο διαφοροποιημένες ως προς την ενεργειακή τους τροφοδοσία. Δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά είμαστε καθ' οδόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις κατηγορίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο South Stream απέτυχε λόγω της πίεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε:
«Ήμασταν ξεκάθαροι ως προς τη στρατηγική μας στον τομέα της ενέργειας, όσον αφορά τον αγωγό South Stream. Το εγχείρημα έπρεπε να διακοπεί, αυτή ήταν η θέση μας, η οποία επανεξετάστηκε υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι η ακύρωση της κατασκευής του South Stream οδήγησε σε προκαταρτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για κατασκευή εναλλακτικού αγωγού στην Τουρκία, ο οποίος θα καταλήγει σε σημείο διανομής στα ελληνικά σύνορα.Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι ο αγωγός θα μπορούσε να εφοδιάσει την ΕΕ σε περίπτωση ανάγκης.
«Αναμφίβολα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Τουρκία μπορεί να διαφοροποιήσει τη διαδρομή και τις προμήθειες στην αγορά ενέργειας της ΕΕ. Πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θέμα στην ατζέντα».
«Η Τουρκία είναι ιδιαιτέρως σημαντική από πλευράς μεταφοράς», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ και πρόσθεσε ότι εντός του μήνα θα διαμορφωθεί συγκεκριμένη ενεργειακή στρατηγική αναφορικά με την Τουρκία.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=191286