04 Δεκεμβρίου 2014

ΡΩΣΙΑ Ενδιαφέρον για διείσδυση στο Σουδάν

http://news.sudanvisiondaily.com/media/images/29d17889-9c02-abd3.jpg
ΧΑΡΤΟΥΜ.--Επίσκεψη στο Χαρτούμ του Σουδάν πραγματοποιεί από την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη στρατιωτική και όχι μόνο συνεργασία με τη χώρα αυτή και να ενισχύσει τη διείσδυση σε μια ευρύτερη περιοχή που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και άλλων ανταγωνιστών.Στις δηλώσεις του ωστόσο ήταν προσεκτικός λέγοντας: «Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε τη στρατιωτική συνεργασία προς μια κατεύθυνση που δε θα διαταράξει την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή», δήλωσε στο τέλος της συνάντησής του με το Σουδανό ομόλογό του Αλι Κάρτι χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Λαβρόφ αναμενόταν χτες να συναντήσει και τον Πρόεδρο Ομαρ ελ - Μπασίρ και να συμμετάσχει αργότερα σήμερα σ' ένα φόρουμ για τη συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Η Ρωσία, δηλαδή μονοπωλιακοί της όμιλοι ενδιαφέρονται και για άλλους τομείς όπως η Ενέργεια (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία και για την αστική τάξη του Σουδάν, που ως χώρα αντιμετωπίζει το αμερικανικό εμπάργκο από το 1997, στο όνομα της «παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Ταυτόχρονα μετά από το διαμελισμό του Νότιου Σουδάν το 2011, που ήταν και το πιο πλούσιο τμήμα, επήλθε μεγάλη απώλεια από τα έσοδα από ενεργειακούς πόρους.
Η κυβέρνηση του Σουδάν τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να σπάσει τη διεθνή απομόνωση, με την επίσκεψη του Μπασίρ στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και τις πρωτοβουλίες που παίρνει για τη χαοτική κατάσταση στη Λιβύη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα φιλοξενεί μια σύνοδο των γειτονικών χωρών της Λιβύης.