25 Αυγούστου 2013

Θέση Με το εβραϊκό λόμπι

Πρώτος ο Θουκυδίδης διασάλπισε πως, ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ πόλεων, είναι το συμφέρον. Οι διακρατικές και διεθνείς σχέσεις στηρίζονται στη διεκδίκηση, υπεράσπιση και προστασία των κρατικών συμφερόντων. Στην άσκηση πολιτικής δεν υπάρχουν συναισθήματα παρά μόνο συμφέροντα. Οι φιλίες, οι συμμαχίες, οι συνθήκες, οι συνεργασίες, όλα κινούνται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Τα συμφέροντα μεταβάλλονται, αλλάζουν ή συμφύρονται ανάλογα με εξελίξεις, γεγονότα, ανακατατάξεις, συγκρούσεις, πολέμους, αντιπαραθέσεις. Η Κύπρος, ανά τους αιώνες, υπέστη όλων των λογιών κατακτήσεις, υποδουλώσεις και καταστροφές εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της, όπου συγκρούονται συμφέροντα και βλέψεις πολλών δυνάμεων. Σήμερα, η Κύπρος ανήκει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι μέλος του ΟΗΕ και όλων των διεθνών οργανισμών. Επιζητεί να γίνει μέλος στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και να αναπτύξει ειδικές σχέσεις με το ΝΑΤΟ ή και να ενταχθεί στην ατλαντική συμμαχία, αν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η Κύπρος είναι πάρα πολύ μικρή για να παίζει οποιαδήποτε παιγνίδια, άρα είναι προς το συμφέρον της να συμμετέχει και να είναι ομοτράπεζος σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες όπου μπορεί ευχερέστερα να υπερασπίζει αξιόπιστα τα συμφέροντά της. Μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, προ διετίας, αναπτύσσονται ραγδαιότατα οι σχέσεις μας με το Ισραήλ και, δι’ αυτού και της εταιρείας Noble, με τις ΗΠΑ. Η παράλληλη εντυπωσιακή βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τις Ην. Πολιτείες συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου κλίματος, που επενεργεί καταλυτικά και θετικά στη σύμπηξη και λειτουργία ενός τριμερούς, ισχυρού άξονα συμφερόντων, και όχι μόνο, μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Τη σημασία του άξονα, που αυτές οι στήλες και οι αρθρογράφοι-αναλυτές της «Σ» εδώ και πολλά χρόνια υπερτονίζουν, επισήμαναν και υπογράμμισαν και οι απόδημοί μας.


Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φιλ. Κρίστοφερ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Ανδρ. Παπαευριπίδης και ο εκπρόσωπος των αποδήμων Γαλλίας, Ευαγόρας Μαυρομμάτης, υπογράμμισαν από κοινού την ύψιστη αναγκαιότητα η Κύπρος να συμβαδίσει με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Στόχος, να αναθερμανθεί περισσότερο η ήδη αγαστή και αποδοτική σχέση του ελληνικού λόμπι με το αντίστοιχο εβραϊκό. Να θυμίσουμε τα λαμπρά αποτελέσματα μιας τέτοιας συνεργασίας, το 1976, όταν υποχρέωσαν την κυβέρνηση Κάρτερ να επιβάλει εμπάργκο στην αγορά και αποστολή αμερικανικών όπλων στην κατοχική Τουρκία. Σήμερα οι συγκυρίες, οι συνθήκες, οι υδρογονάνθρακες, η ασφάλεια, τα δημοκρατικά καθεστώτα, τα συμφέροντα, επιτάσσουν στο Ισραήλ, στην Κύπρο και στην Ελλάδα να συνεργαστούν στενότατα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιβάλλεται και η εξίσου στενή συνεργασία του ελληνικού λόμπι με το εβραϊκό. Είναι μία win-win κατάσταση, που θα αποβεί πολλαπλώς επωφελής για όλους. Οι απόδημοι δήλωσαν έτοιμοι να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Φ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με το εβραϊκό λόμπι και στη δημιουργία της συμμαχίας American-Hellenic-Israeli Alliance, που προωθεί τα συμφέροντα των τριών χωρών μέσω βουλευτών. Εναπόκειται τώρα στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει τους απόδημους και το ελληνικό και το εβραϊκό λόμπι με μιαν αξιόπιστη, σοβαρή, μεθοδική και στοχευμένη προσέγγιση. Οι εξελίξεις στην περιοχή μας και ειδικά η κατάρρευση της μεγαλοϊδεατικής, ιμπεριαλιστικής και νεο-οθωμανικής πολιτικής της Τουρκίας, η περαιτέρω χειροτέρευση των ήδη κακών σχέσεών της με το Ισραήλ όπως και τα γεγονότα στον αραβικό κόσμο, ενισχύουν στο πολλαπλάσιο την αναγκαιότητα λειτουργίας αυτού του τριμερούς άξονα και τη βέλτιστη αξιοποίηση των λόμπι -ελληνικού και εβραϊκού- στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στη Γαλλία. Χωρίς, φυσικά, να παραγνωρίζονται οι σχέσεις μας με όλες τις άλλες φιλικές χώρες και εταίρους μας. http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/572896