07 Ιουλίου 2013

Στο προσκήνιο και πάλι ο τουρκικός στρατός Του Νίκου Στέλγια

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201306/138074/images/det_turkey_army.jpgΠριν από ένα μήνα, στη γειτονική Τουρκία η πλειοψηφία των αναλυτών συμφωνούσε στο γεγονός ότι ο ρόλος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αποτελούσε πλέον παρελθόν. Κατά την άποψή τους, η εκδίκαση των Υποθέσεων «Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν» είχε φέρει το τέλος της επιρροής του τουρκικού στρατού στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Τουρκίας.
Η μεγάλη λαϊκή εξέγερση, η οποία προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο της Τουρκίας σχεδόν εδώ και έναν μήνα φαίνεται πως θέτει υπό αμφισβήτηση τη συγκεκριμένη θεωρία. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στους δρόμους των τουρκικών μεγάλων πόλεων, η τουρκική κοινωνία συζητά για μία ακόμη φορά τον ρόλο του τουρκικού στρατού στο πολιτικό πεδίο της γειτονικής χώρας.

Τη νύχτα του προηγούμενου Σαββάτου, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια του επιτελείου του τουρκικού στρατού για τον έλεγχο της έντασης στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας. Το επιτελείο του στρατού έτεινε χείρα βοήθειας στην κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Έτσι, ύστερα από απουσία πολλών ετών, τα οχήματα του τουρκικού στρατού εμφανίστηκαν εκ νέου στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Συγκεκριμένα, τα ειδικά οχήματα και οι ειδικές μονάδες της στρατοχωροφυλακής αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία των μεγάλων πόλεων και σε κάποιες περιπτώσεις συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές.

Στη γέφυρα του Βοσπόρου, οι μονάδες της χωροφυλακής αποτέλεσαν την τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης για τη διακοπή της μετάβασης των χιλιάδων διαδηλωτών από την ασιατική πλευρά στην ευρωπαϊκή όχθη της Κωνσταντινούπολης. Για πολλές ώρες, οι δυνάμεις της χωροφυλακής επιχείρησαν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη ένταση στη γέφυρα του Βοσπόρου. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες προσπάθειες απέτυχαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και η χωροφυλακή υποχρεώθηκε να επιτρέψει την είσοδο των διαδηλωτών στη γέφυρα. Τις ίδιες ώρες, στο Πέρα, ένα όχημα της χωροφυλακής επιτέθηκε στους διαδηλωτές. Ακολούθησαν σκηνές πανικού και μεγάλης έντασης. Οι ίδιες σκηνές εκτυλίχθησαν και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Η επιστροφή του τουρκικού στρατού στους δρόμους των τουρκικών πόλεων προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας. Η αντιπολίτευση, οι κύκλοι των διαδηλωτών και των ακτιβιστών προειδοποίησαν την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της. Σύμφωνα με διάφορους κύκλους της αντιπολίτευσης, η ανάπτυξη των δυνάμεων του τουρκικού στρατού στους δρόμους των τουρκικών πόλεων ενδέχεται να έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για την τουρκική κοινωνία. Κατά την άποψη των συγκεκριμένων κύκλων, την παρούσα περίοδο, οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης είναι μη προβλέψιμες και άκρως επικίνδυνες.

Οι επίσημες τοποθετήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες ακολούθησαν την ανάπτυξη των δυνάμεων της χωροφυλακής στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και των άλλων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, ήρθαν να δώσουν διαστάσεις στον μεγάλο προβληματισμό της αντιπολίτευσης. Τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να χρησιμοποιήσει και άλλες μονάδες του στρατού για την αναχαίτιση των διαδηλωτών και των ακτιβιστών. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμμέρ Γκιουλέρ, υπενθύμισε ότι η στρατοχωροφυλακή υπάγεται διοικητικά στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, διάφοροι κυβερνητικοί κύκλοι επιχείρησαν να διαδώσουν το μήνυμα ότι «ο νέος τουρκικός στρατός, ο οποίος πλέον υπακούει στις διαταγές της κυβέρνησης είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την Τουρκική Δημοκρατία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρκικός στρατός έρχεται για μια ακόμη φορά στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας τη στιγμή που, σύμφωνα με διάφορες τουρκικής δημοσιογραφικές πηγές της «Κ», η τουρκική αστυνομία έχει προ πολλού εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων της. Ύστερα από ένα μήνα διαδηλώσεων και συγκρούσεων, οι δυνάμεις της αστυνομίας πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καλέσματα και στις εντολές της τουρκικής κυβέρνησης. Η τουρκική αστυνομία μετρά ήδη έναν νεκρό αστυνομικό, χιλιάδες τραυματίες και τουλάχιστον έξι αυτοκτονίες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ (Kathimerini.com.cy)