04 Ιανουαρίου 2015

Να μείνει πίσω η εποχή της ασημαντότητας

Σπύρος ΛίτσαςΕίναι η ώρα της αποτίμησης του έτους που πέρασε. Quo vadis, γαλανόλευκο καραβάκι, με τέτοιο καιρό; Το διεθνοπολιτικό περιβάλλον γίνεται ολοένα περισσότερο ασταθές και η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωγραφική συνισταμένη που οι μεταβολές σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο στον πυρήνα του Ισλάμ δημιουργούν σωρεία αδιεξόδων για το σύνολο των δρώντων. Επιπρόσθετα, ο ναρκισσισμός της τουρκικής κυβέρνησης παράγει δομικό αναθεωρητισμό που δείχνει ότι θα κλιμακωθεί τη νέα χρονιά κυρίως κυρίως εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου. Ασφαλώς και η χώρα μας δεν είναι ανοχύρωτη. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι του δυτικού κόσμου και κομβικό μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Επίσης, η συμμαχία με το Ισραήλ δίνει στην Ελλάδα μια επιπρόσθετη πηγή ισχύος που μέσα στο 2014 ορθώς έτυχε περαιτέρω εμβάθυνσης και από τα δυο μητροπολιτικά κέντρα. Επομένως, η ηττοπάθεια και η απογοήτευση οφείλουν να δώσουν τη θέση της στην εθνική αυτοπεποίθηση και στον διεξοδικό προγραμματισμό.

Εκτός όμως από το κρίσιμο σταυροδρόμι της ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα της ευρωπαϊκής κρίσης. Σε μια Ευρώπη όπου το σύνολο των σοβαρών αναλυτών αναγνωρίζει ότι δεν πατά καλά, μεταξύ της σφύρας της ευρωγραφειοκρατίας και του άκμονος της Ακροδεξιάς, οδεύοντας προς τις συμπληγάδες του αποπληθωρισμού. Το δελτίο θυέλλης προϊδεάζει για το επόμενο διάστημα αλλά οι πυξίδες είναι απομαγνητισμένες. Η μοίρα της Ευρώπης το 2015 είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μεσογειακό ζήτημα και πιο συγκεκριμένα με την πορεία της Γαλλίας και της Ιταλίας, αφού με τη νέα χρονιά τα προσχήματα τελειώνουν και σημαντικές αποφάσεις πρέπει να παρθούν που είτε θα δίνουν λύση στη δημοσιονομική μαύρη τρύπα των κρατών του Νότου είτε θα οδηγήσουν το ενωσιακό οικοδόμημα σε δομική κρίση.

Το 2014 η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκε για άλλη μια χρονιά πολύ σκληρά. Η ανεργία συνεχίζει την αρνητική πρωτιά της στην Ευρώπη, ενώ σημαντικότερο πρόβλημα φαντάζει το γεμάτο ρωγμές κοινωνικό συμβόλαιο που σε κάθε περίπτωση οφείλει να επαναδομηθεί πάνω σε θωρακισμένους θεσμικούς πυλώνες και σε σύγχρονες προοπτικές παραγωγής πρωτογενούς πλούτου με κέντρο βάρους τις νέες τεχνολογίες. Τέλος, η πληθυσμιακή συρρίκνωση της χώρας λόγω της μετανάστευσης οδηγεί σε οριστική απορρύθμιση του υφιστάμενου μοντέλου των συνταξιοδοτικών Ταμείων.

2014. Ζήσαμε πολλά. Αυτή είναι όμως και η πορεία της ανθρωπότητας: να ζει, να αναζητά την ευτυχία, να παλεύει, να δημιουργεί, να εμπεδώνει την ευημερία, να εξελίσσεται και να εξελίσσει. Τα τελευταία χρόνια, από το 2010, ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει σημαντικά και οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα saccade.
 
Κορυφώνονται με το νέο έτος με τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Οι γραμμές αυτές γράφονται αμέσως μετά τον ερχομό του νέου έτους. Είναι οι στιγμές της περισυλλογής. Είναι οι στιγμές που οφείλουμε να κοιτάξουμε τον διπλανό μας. Ενα σφίξιμο στο χέρι, ένα νεύμα ενθαρρυντικό. Κάνεις να μη μείνει πίσω. Ολοι μαζί να διαβούμε τον Ρουβίκωνα. Γιατί πάνω απ' όλα δεν πρέπει να απολέσουμε την ανθρωπιά μας σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς. Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, ευημερία, αξιοπρέπεια, νηφαλιότητα και αγάπη, και προπάντων με ειλικρινή διάθεση να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την εποχή της ασημαντότητας.
 
Σπύρος Ν. Λίτσας