Τον Αύγουστο του 1980 ο Νετσμεντίν Ερμπακάν, ηγέτης του τότε Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας και πατέρας του πολιτικού Ισλάμ της Τουρκίας, είχε δημοσιεύσει δύο άρθρα. Το ένα είχε τίτλο «Ιερουσαλήμ και Σιωνισμός» και το άλλο «Αναρχία και Σιωνισμός». Στο δεύτερο έγραφε πως ο σιωνισμός είναι ένα χταπόδι με αμέτρητα πλοκάμια. Μερικά από τα πλοκάμια αυτά είναι «ο κομμουνισμός, ο καπιταλισμός, η μασονία και ο ρατσισμός», έγραφε.Στη δεκαετία του 1970 η Τουρκία ζούσε στη δίνη της πολιτικής βίας, με 12 άτομα, κατά μέσο όρο, να πεθαίνουν κάθε μέρα σε συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών. Για το χάος αυτό, έγραφε ο Ερμπακάν, έφταιγε, φυσικά, ο σιωνισμός.
Λίγο μετά τη δημοσίευση των άρθρων του Ερμπακάν, τον Σεπτέμβριο του 1980, το κόμμα του οργάνωσε τη διαβόητη «συνάντηση για την Ιερουσαλήμ», στο Ικόνιο, προμαχώνα τότε των ισλαμιστών. Χιλιάδες άτομα, μεταξύ τους παιδιά, φώναζαν τότε «θάνατος στους Εβραίους» και πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη. Έξι ημέρες αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, ο στρατός έκανε πραξικόπημα. Οι στρατηγοί ήθελαν να συντρίψουν τόσο τους αριστερούς όσο και τους δεξιούς εξτρεμιστές, αλλά και τους φανατικούς ισλαμιστές.Λίγα άλλαξαν στην πόλη του Ικονίου (Κόνια, στα τουρκικά), από το 1980. Η πόλη παραμένει το άντρο του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ, αν και, κατά ειρωνεία της τύχης, το όνομα της πόλης αποτελεί παραφθορά του ελληνικού της ονόματος Ικόνιον.
Τον Αύγουστο του 2014 τα 3/4 των κατοίκων της πόλης ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Τουρκίας με ποσοστό 51,5%. Ο Ερντογάν, φυσικά, προέρχεται από την σχολή του πολιτικού Ισλάμ του Ερμπακάν. Το Ικόνιο όμως, αυτή την εποχή, είναι ιδιαίτερα υπερήφανο για ένα από τα τέκνα του, τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Πριν μερικές ημέρες ο Νταβούτογλου οργάνωσε μια κομματική συγκέντρωση στην πόλη. Οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν, χαιρετίζοντάς τον ως «αληθινό απόγονο των Οθωμανών».Η κομματική συγκέντρωση θα έμοιαζε με όλες τις προηγούμενες του κυβερνώντος κόμματος, με ένα πλήθος να ζητωκραυγάζει, να ουρλιάζει, να τραγουδά και να κρατά τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες. Αυτή τη φορά όμως υπήρχε και κάτι περισσότερο. Ο Νταβούτογλου παρουσίασε ως επίτιμο καλεσμένο τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μασάαλ.
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Μασάαλ, συνεχάρη τον τουρκικό λαό που έχει τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου. Στο άκουσμα των λόγων αυτών το πλήθος ξεσπάθωσε. «Κάτω το Ισραήλ», φώναξε και ύψωσε παλαιστινιακές σημαίες. Ο Μασάαλ τότε, ο Μασάαλ που ζει μια παραμυθένια ζωή στο Κατάρ, είπε πως μαζί με τους ηγέτες της Τουρκίας θα «απελευθερώσουν την Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ». «Μια δημοκρατική, σταθερή και ανεπτυγμένη Τουρκία είναι πηγή ισχύος για όλους τους μουσουλμάνους. Μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει μια ισχυρή Ιερουσαλήμ, μια ισχυρή Παλαιστίνη», είπε.
Δυστυχώς, η Τουρκία δεν είναι ούτε δημοκρατική, ούτε ανεπτυγμένη, ενώ είναι και ασταθής. Σε όλο τον κόσμο η Τουρκία θεωρείται ως μια μη ελεύθερη χώρα, με τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα. Η χώρα ζει σε ένα κλίμα πολιτικού φόβου και συνορεύει με το Ιράκ και την Συρία, δηλαδή βρίσκεται στην πλέον ασταθή αυτή τη στιγμή περιοχή του κόσμου. Το δε κατά κεφαλήν εισόδημα αγγίζει τα 10.000 δολάρια.Στην ομιλία του, ο Νταβούτογλου κατηγόρησε το Ισραήλ, ότι προσπαθεί να αλλάξει τον ισλαμικό χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ και επανέλαβε ότι Τουρκία και Παλαιστίνη έχουν κοινή στάση κατά του Ισραήλ. Διακήρυξε επίσης τη νέα αποστολή της Τουρκίας που είναι η υπεράσπιση της Ιερουσαλήμ και του τεμένους αλ Άκσα. «Η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει την Ιερουσαλήμ και το τέμενος αλ Άκσα», είπε και αμέσως νέες κραυγές κατά του Ισραήλ ακούστηκαν και πάλι οι παλαιστινιακές σημαίες κυμάτισαν.
Κάθε φορά που ο Νταβούτογλου υποδέχεται έναν ξένο επίσημο συναντάται μαζί του για μια έως δύο ώρες. Η συνάντησή του με τον Μασάαλ κράτησε τέσσερις και μισή ώρες, κάτι που όμως δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η Τουρκία παίζει, εδώ και καιρό, το χαρτί της Παλαιστίνης.Πριν από 34 χρόνια οι κάτοικοι του Ικονίου πορεύονταν στους δρόμους κραυγάζοντας «θάνατος στους Εβραίους», ψάλλοντας αποσπάσματα από το κοράνι, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες. Σήμερα πράττουν το ίδιο, με επικεφαλής το «δικό τους παιδί», τον Νταβούτογλου.Πριν από 34 χρόνια, η καρδιά και το μυαλό τους ήταν ενωμένα με αυτά των Παλαιστινίων αδερφών τους. Σήμερα αν κάποιος μιλήσει ενάντια στους Παλαιστίνιους μπορεί να βρεθεί στη φυλακή, στην καλύτερη περίπτωση, γιατί στη χειρότερη τον περιμένει λιντσάρισμα. Έτσι αναπτύσσεται η δημοκρατία στην Τουρκία.
ΠΗΓΗ-Φωτογραφία: http://www.defence-point.gr
http://mignatiou.com/2015/01/ikonio-to-antro-tou-tourkikou-islamismou-ke-tou-ratsismou/