Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στη `δίκη για τους κοριούς`, όπως αποκαλείται η υπόθεση παρακολούθησης του γραφείου του κ. Ερντογάν κατά την περίοδο που εκτελούσε χρέη Πρωθυπουργού.Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου στη σημερινή πρώτη ακρόαση της δίκης, δεν αφέθηκαν ελεύθεροι οι 13 αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία. Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία συμμετείχαν και οι δικηγόροι του Ταγίπ Ερντογάν. Με βάση το κατηγορητήριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2011 έγιναν παρακολουθήσεις στο γραφείο του Πρωθυπουργού με ειδικά μηχανήματα τα οποία ανακάλυψε η ΜΙΤ έπειτα από έρευνα.
Σήμερα η διαδικασία ξεκίνησε με την την υπεράσπιση οχτώ υποδίκων. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του υποδίκου Γιουκσέλ, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής της Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, είχαν προμηθευτεί με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας διεθνούς επιπέδου και πριν από κάθε ταξίδι του Πρωθυπουργού Ερντογάν έκαναν εξονυχιστικές έρευνες στο χώρο διαμονής του καθώς και στους χώρους που γίνονταν οι συσκέψεις. Ανέφερε ακόμη ότι είχε προταθεί δύο φορές το μήνα να γίνονται έρευνες στο πρωθυπουργικό γραφείο και την επίσημη κατοικία. Ωστόσο επειδή ο Ταγίπ Ενρτογά έλειπε συνεχώς σε ταξίδια είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό οι έρευνες δεν γίνονταν δύο φορές το μήνα.
"Δεν πιστεύω ωστόσο ότι υπήρξε πρόθεση παράλειψης από τους συναδέλφους. Κάναμε έρευνες για κοριούς σε κάθε μέρος που μιλούσε ο Πρωθυπουργός αλλά είδαμε κατά τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας ότι δεν γίνονταν κανονικοί έλεγχοι στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο κοριός βρέθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 2011. Ο υφυπουργός μας με κάλεσε στο γραφείο του. Μας ζήτησε να πάμε στη ΜΙΤ και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποκαλυφθεί η υπόθεση", είπε ο Γιουκσέλ.Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, οι κοριοί είχαν τοποθετηθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα όταν ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη για εγχείρηση. Ο Γιουκσέλ αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι αυτό θα φανεί στο φάκελο της υπόθεσης.Ο υπόδικος Ζεκί Μπουλούτ δήλωσε πως όταν προσλήφθηκε στη Στενή Φρουρά του Πρωθυπουργού παρατήρησε ότι υπήρχε `αταξία` και έλλειψη ιεραρχίας. Στη συνέχεια αυξήθηκαν οι δυνατότητες ασφάλειας του Πρωθυπουργού.
http://kathimerini.com.cy/