Ο ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ της γειτονιάς μου χρωστάει στο ΟΑΕΕ ασφάλιστρα ενός χρόνου. Αρνείται να αφήσει τα παιδιά του νηστικά. Όταν ανέλαβε ο Σαμαράς, μαζί του δούλευαν και τα δύο αδέλφια του. Σήμερα, μετά από δυόμισι χρόνια Σαμαρά, έμειναν δύο και είναι ζήτημα αν κάνουν τρία μεροκάματα την εβδομάδα. Γιατί θα φοβηθεί αυτός ο επαγγελματίας και θα ψηφίσει Σαμαρά; Να μιλήσουμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; «Η ώρα κορυφαίας ευθύνης για τους '300', στην τελευταία και άκαρπη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, τουλάχιστον κατέληξε στη λύτρωση όλων, με τη διάλυση της χειρότερης μεταπολιτευτικής Βουλής στη κρισιμότερη περίοδο για τη χώρα», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, που στις ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος με τη Ν.Δ.

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, όλοι οι οικονομικοί δείκτες, εκείνοι που συνθέτουν τον δυναμισμό και τις προοπτικές μιας οικονομίας, είναι στο κόκκινο και βαίνουν διαρκώς επιδεινούμενοι. Μα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα! Τα όποια πλεονάσματα δημιουργούνται από την αιματηρή υπερφορολόγηση των πολιτών δεν μπορούν να έχουν διάρκεια και συνέχεια. Όλος ο οικονομικός κύκλος συνεχίζει να παράγει λιτότητα, χρέη και χρεοκοπίες, αφού το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται συνεχώς και ανατροφοδοτεί την ύφεση. Οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί δραματικά και όσες δημιουργούνται αφορούν εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, των 350 ευρώ, χωρίς ασφάλιση! Οι νέες θέσεις εργασίας απαιτούν ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και τραπεζικό σύστημα ικανό να τις ενθαρρύνει. Τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι επενδύσεις οι αρπαγές των δημοσίου χαρακτήρα κερδοφόρων μονοπωλιακών επιχειρήσεων και μάλιστα με στημένους σικέ διαγωνισμούς στους οποίους λαμβάνει μέρος ένας και φυσικά κερδίζει!

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ δεν βρίσκουν κανένα λόγο να επενδύσουν ιδρύοντας νέες επιχειρήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο, φακελωμένοι και απόλυτα εκβιάσιμοι από τα ευρω-ιερατεία, δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτα απολύτως. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση δυνάμεις τύπου Σαμαρά να διεκδικήσουν εθνικού χαρακτήρα ανάπτυξη. Ναι, αλλά μήπως έστω και έτσι, κούτσα - κούτσα, τουλάχιστον μένουμε στην Ευρώπη και έχουμε το ευρώ; Δεν νομίζω πως υπάρχει Έλληνας πολίτης που να θεωρεί ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι ενίσχυση της Ελλάδας και της παρουσίας της στην Ευρωζώνη. Ακόμα και όσοι δεν το κατανοούν με πολιτικούς και οικονομικούς όρους νιώθουν πως η Ελλάδα διαρκώς φτωχαίνει και όλο και περισσότερο απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ευρωπαϊκή πορεία. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, που σε πολιτικό επίπεδο έχει ήδη συμβεί, με τη χώρα μας ουσιαστικά να μην έχει δικαίωμα λόγου και ψήφου, αφού κάνει ό,τι ακριβώς της επιβάλλουν Μέρκελ και Σόιμπλε.

ΜΠΟΡΕΙ να μας απομονώσει η Ε.Ε. και η ΕΚΤ, να κάνει δηλαδή δύσκολη τη διακυβέρνηση της Αριστεράς; Μόνο αν παραβιάσει τις συνθήκες που ορίζουν τους κανόνες λειτουργίας της. Το θέμα του χρέους ούτως ή άλλως θα τεθεί, μιας και το ΔΝΤ θέτει θέμα βιωσιμότητας, δηλαδή κουρέματος, διαφορετικά δεν μπορεί να παρατείνει τη συμμετοχή του. Το θέμα του χρέους ούτως ή άλλως είναι πλέον ευρωπαϊκή υπόθεση. Μάλιστα, σε κύριο άρθρο τους, οι FT καλούν τους μεγάλους ηγέτες της Ευρωζώνης να αφήσουν τις τεχνοκρατικές λύσεις. Η Αθήνα δείχνει πως το 2015 είναι η χρονιά σημαντικών πολιτικών αποφάσεων. Η συνταγή της Γερμανίας και η τακτική του εξαναγκασμού αποτυγχάνει. Η ποσοτική χαλάρωση είναι σίγουρα σημαντική. Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης όμως, να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές είναι η τελευταία απόδειξη ότι απαιτούνται πιο γενναίες πολιτικές αποφάσεις από τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Δεν φτάνουν πλέον οι απλές τεχνικές βελτιώσεις της πολιτικής. Κατά συνέπεια, αυτό δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να προσπεράσει κανένας. Έχουν γνώμη επ' αυτού Σαμαράς και Βενιζέλος;

Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ του Σαμαρά και κάθε εθελόδουλης ομάδας στην εξουσία οδηγεί τον τόπο σε τραγικές εξελίξεις. Η χώρα συρρικνώνεται και αφελληνίζεται με ταχύτατο για τα ιστορικά δεδομένα ρυθμό. Αυτό πρέπει να ειπωθεί με κάθε τρόπο στους πολίτες ώστε να ζωντανέψει η κοινωνική και εθνική συνείδηση σε μέρες τόσο μεγάλων κινδύνων. Η Αριστερά το κατάφερε επί γερμανικής Κατοχής, είναι εθνικά υποχρεωμένη να το καταφέρει και σήμερα που οι κίνδυνοι είναι ύπουλοι. Τα πραγματικά διλήμματα που οφείλει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός είναι: Υποτέλεια, φτώχεια και ανισότητα ή ανεξαρτησία, υπερηφάνεια και εθνική ευημερία. Κλεπτοκρατία και πλιάτσικο ή δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού.