19 Ιανουαρίου 2015

Υπόθεση πιθανής «διαπλοκής» κράτους-τρομοκρατίας στην Τουρκία

Από τα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω Twitter για την υπόθεση «διακίνησης όπλων προς τους τρομοκράτες στη Συρία», με τις ευλογίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών πριν από ένα χρόνο
Περίπου 3.000 άνθρωποι στην Τουρκία διατηρούν σχέσεις με τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρεται σε έκθεση των Υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας, την ώρα που μέσω twitter έρχεται πάλι στη δημοσιότητα η υπόθεση διακίνησης παράνομου οπλισμού προς τη Συρία με φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών!

Για τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι «εν υπνώσει» θύλακες οργανώσεων τζιχαντιστών στην Τουρκία κάνει λόγο έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, γράφει η εφημερίδα Hurriyet, και συστήνει την παρακολούθηση των 3.000 υπόπτων, προειδοποιώντας για πιθανές επιθέσεις σε δυτικές πρεσβείες και από το ΙΚ και από την Αλ Κάιντα, μετά το μακελειό στο Παρίσι. Ηδη στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είχε τονίσει την ανάγκη επαγρύπνησης στα σύνορα με τη Συρία, αναφέροντας ότι οι 700 έως 1.000 Τούρκοι, που μάχονται στο πλευρό των εξτρεμιστών, μπορεί να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στη χώρα.

Οι ανησυχίες αυτές των αρχών συνέπεσαν με την ανακίνηση πάλι της υπόθεσης διακίνησης όπλων και εκρηκτικών προς τους εξτρεμιστές στη Συρία, με φορτηγά των μυστικών υπηρεσιών, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας πέρυσι.

Τότε πληροφορίες ανέφεραν ότι τα φορτηγά τα σταμάτησε η αστυνομία, αλλά με παρέμβαση ανδρών της ΜΙΤ, η χωροφυλακή αποσύρθηκε, η κυβέρνηση στη συνέχεια διέψευσε τα πάντα και είναι άγνωστο τι απέγινε τελικά το φορτίο, που σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ανθρωπιστική βοήθεια για τους εκτοπισμένους. Τη Δευτέρα όμως στονλογαριασμό ανώνυμου χρήστη του Twitter, με το ψευδώνυμο LazepeM, κυκλοφόρησαν έγγραφα που ο χρήστης υποστήριξε ότι προέρχονται από το γραφείο του εισαγγελέα στα Αδανα. Τα χειρόγραφα ντοκουμέντα φαίνεται να διαψεύδουν την επίσημη εκδοχή.
Ενα από τα έγγραφα για τη διακίνηση όπλων από την Τουρκία στους εξτρεμιστές |

Ενας από τους πέντε εισαγγελείς, που παρακολουθούσε τότε την υπόθεση και τέθηκε τώρα σε διαθεσιμότητα, μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του, οι οποίοι είχαν εμπλακεί και αυτοί με κάποιο τρόπο σε αυτές τις έρευνες, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι «οι τρομοκρατικές δραστηριότητες» στη Συρία, που επηρεάζουν τώρα και τη χώρα του κι άλλες δυτικές χώρες, δείχνουν «πόσο μεγάλη ήταν η συνωμοσία» που είχαν αποκαλύψει οι έρευνές τους.

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε στις 19 Ιανουαρίου πέρυσι, όταν η χωροφυλακή στα 'Αδανα της νότιας Τουρκίας σταμάτησε για έλεγχο τρία φορτηγά που κατευθύνονταν στη Συρία και τα οποία ήταν υπό τον έλεγχο των Μυστικών Υπηρεσιών (MIT). Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τότε ήταν ότι το φορτίο που μετέφεραν ήταν οπλισμός και πυρομαχικά για οργανώσεις που πολεμούν τον Ασαντ, μεταξύ αυτών όμως και η Αλ Κάιντα. Η κυβέρνηση τότε είχε διαψεύσει τα πάντα και σήμερα άλλο δικαστήριο εξέδωσε εντολή απαγόρευσης αναδημοσίευσης των εγγράφων που διέρρευσαν.

Οπως υποστηρίζει στη δήλωσή του ο Τακτσί, «δεν κατηγόρησε κανέναν χωρίς απτά αποδεικτικά στοιχεία... και πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι γι' αυτή την υπόθεση δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν εάν κατέθεταν μπροστά σε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα». Ο Τούρκος εισαγγελέας υπογραμμίζει την ανησυχία του για το ότι ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα δημοσιεύουν με λεπτομέρειες το περιεχόμενο των ανακρίσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ίδιον «απολυταρχικών καθεστώτων» και αρνούμενος γι' αυτό τον λόγο να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των ανακρίσεων που έκανε ο ίδιος, εξηγεί τι συνέβη  στην περιοχή «Γκαζιαντέπ- Χατάι- Αδάνων και Συρίας» τα τελευταία χρόνια.

Ως πρώτο κρίκο στην αλυσίδα των γεγονότων ο Τακτσί αναφέρει μια βομβιστική επίθεση στην επαρχία Γκαζιαντέπ στις 12 Αυγούστου του 2012, με εννέα πολίτες νεκρούς και πολλούς άλλους τραυματίες. Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι η επίθεση εκείνη -σύμφωνα με την έρευνά του- έγινε από το PKK με κλεμμένο αυτοκίνητο.

Το δεύτερο περιστατικό είναι άλλη μία βομβιστική επίθεση με 13 νεκρούς στο μεθοριακό πέρασμα Τζιλβεγκοζού με τη Συρία στις 11 Φεβρουαρίου του 2013. Η έρευνα έδειξε ότι οι δράστες είχαν έρθει από τη Συρία.

Το τρίτο περιστατικό είναι άλλη μια έκρηξη βόμβας με 52 νεκρούς και 150 τραυματίες στις 11 Μαΐου του 2013. Οι δράστες, υποστηρίζει ο εισαγγελέας, «σχετίζονταν με τη Συρία και προστατεύονταν από κρατικούς αξιωματούχους στην Τουρκία παρότι ήταν γνωστό ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις... Η πληροφορία για εκείνη την επίθεση δεν είχε διαβιβαστεί εγκαίρως στην αστυνομία και στο γραφείο του εισαγγελέα και έγινε γνωστή στις τοπικές αρχές μόλις 12 ώρες πριν την επίθεση».

Λίγες ημέρες ύστερα από αυτό το μακελειό, γράφει η εφημερίδα Zaman, στις 30 Μαΐου, οι ανακριτές είχαν στοιχεία ότι άνθρωποι που σχετίζονταν με την Αλ Κάιντα απέκτησαν από την Τουρκία πρώτες ύλες από αυτές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του θανατηφόρου αερίου Σαρίν και σχεδίαζαν να το μεταφέρουν στη Συρία. Ο Τακτσί λέει ότι αυτό το κύκλωμα συνελήφθη και έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες.

Ο Τακτσί δίνει και ορισμένες πληροφορίες για ένα φορτηγό με όπλα που εντοπίστηκε τον Νοέμβριο του 2013 στα Αδανα και είχε προορισμό τη Συρία. Αναφέροντας ότι κατασχέθηκαν 935 βλήματα όλμων, ο εισαγγελέας λέει ότι, ως ένας από τους ερευνητές της υπόθεσης, διαπίστωσε ότι ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι διατηρούσαν σχέσεις με Σύρους που οργάνωναν τη μεταφορά των πυρομαχικών.

Μετά από όλα αυτά τα γεγονότα, λέει ο εισαγγελέας, δεν μπορούσε αυτός και οι συνάδελφοί του να αγνοήσουν τις πληροφορίες για τα τρία φορτηγά. Στην διάρκεια των ερευνών και της κατάσχεσης των φορτίων στα Αδανα, την 1η Ιανουαρίου και στις 19 Ιανουαρίου του 2014, δεν καταγράφηκε ποτέ στον φάκελο της υπόθεσης ότι τα φορτηγά ήταν «κρατικά» αυτοκίνητα και αυτοί που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των όπλων στη Συρία ήταν «κρατικοί αξιωματούχοι». Ο Τακτσί υποστηρίζει ότι οι ταυτότητες των εμπλεκομένων σε αυτή την υπόθεση παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστες και πως όλες οι ενέργειες που έκαναν οι εισαγγελείς ήταν «στο πλαίσιο του νόμου».