19 Ιανουαρίου 2015

Διεύρυνση προς Ανατολάς για το Ισλαμικό Κράτος

Διεύρυνση προς Ανατολάς για το Ισλαμικό ΚράτοςΧαρίτος Πάνος ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΧΑΡΙΤΟΥ
Δέκα ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, οι αρχές ασφαλείας των ευρωπαϊκών κρατών επικεντρώνουν την έρευνα σε δύο τομείς επιχειρώντας να αποτρέψουν νέα χτυπήματα.
Σε μια πρώτη φάση αναζητούν το δίκτυο υποστήριξης των τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν, μέσα από απανωτές επιχειρήσεις, να αποσυντονίσουν τους πυρήνες τους, προχωρώντας σε προληπτικές συλλήψεις.
Αν και αριθμητικά τα μέλη του Ισλάμ που έχουν ασπαστεί τη Τζιχάντ και πολέμησαν πρόσφατα στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους είναι περισσότερα από τα άτομα που συντάσσονται με την Αλ Κάιντα και βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, οι υπηρεσίες ασφάλειας αδυνατούν για την ώρα να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη.Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως οι αδελφοί Κουασί, που πραγματοποίησαν το χτύπημα στο γαλλικό περιοδικό, υποστηρίχθηκαν οικονομικά και εξοπλίστηκαν από το ευρωπαϊκό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Οι ίδιοι και εν αγνοία της οργάνωσης εξόπλισαν τον τρίτο τζιχαντιστή, που επιτέθηκε στο εβραϊκό παντοπωλείο, αδιαφορώντας για την ταύτισή του με το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως επισημάνθηκε σε προηγούμενο άρθρο, η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο οργανώσεων είναι έντονη και η κλιμάκωσή της θεωρείται δεδομένη.Η επιβεβαίωση ήρθε από τα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν, όπου το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε τη δραστηριοποίησή του στην περιοχή.
Αν και επί του παρόντος η δράση τους καταγράφεται σε μια και μόνο περιοχή, την επαρχία Φάραχ του Αφγανιστάν, όπου και εκπαιδεύουν τους πρώτους 80 μαχητές που εντάχθηκαν στις τάξεις τους, η είδηση έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.Καταρχάς η γνωστοποίηση της δράσης του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή έγινε από τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, ο οποίος κατονόμασε και τους στρατιωτικούς διοικητές. Πρόκειται για δύο πρώην διοικητές των Ταλιμπάν σε Πακιστάν και Αφγανιστάν. Το γεγονός της απόσχισης αξιωματούχων των Ταλιμπάν και της σύμπραξής τους με το Ισλαμικό Κράτος συμβαίνει για πρώτη φορά κι επισημοποιεί την αποστασιοποίησή τους από την Αλ Κάιντα και τη διάσπαση της ίδιας της οργάνωσης των Ταλιμπάν.

Αν και βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο για να εκτιμήσουμε τη δυναμική του εγχειρήματος, μια πρώτη ανάγνωση ίσως και να δίνει κάποιες σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας στο κομμάτι εκείνο του Πακιστάν και πολύ λιγότερες σε εκείνο του Αφγανιστάν.Ο λόγος γι' αυτό είναι οι θέσεις και απόψεις αναφορικά με τον ιερό πόλεμο, τις οποίες οικειοποιείται η οργάνωση των Ταλιμπάν του Πακιστάν. Πρόκειται για ιδιαίτερα σκληροπυρηνικές προσεγγίσεις που αποδέχονται και ωθούν σε ακραίες μορφές βίας και έκφρασης της τζιχάντ.Στην περίπτωση του Αφγανιστάν, ο στόχος του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι άλλος από το να αποκαθηλώσουν τον ηγέτη των Ταλιμπάν που φέρει τον τίτλο του επικεφαλής του Ισλαμικού Αφγανικού Χαλιφάτου και να διευρύνουν τη δράση τους στην περιοχή της Ασίας και του Ιράν.

Οι πιθανότητες για χτύπημα σε Ευρώπη - ΗΠΑ

Αν οι ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας αναζητούν τα στοιχεία Ευρωπαίων τζιχαντιστών που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Συρία, η ανάληψη δράσης των ατόμων αυτών σε ευρωπαϊκό έδαφος δίχως τη συνδρομή της Αλ Κάιντα θεωρείται δύσκολη.Αντίθετα, το Ισλαμικό Κράτος επιλέγει τη διεύρυνση της αντιπαράθεσης με τα ισλαμιστικά κινήματα σε περιοχές όπου τα ήθη και οι εθιμικοί κώδικες βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις τις οποίες πρεσβεύουν.Η επέκταση της δράσης τους ανατολικότερα δεν συνιστά κατ' ανάγκην επιτυχία του Ισλαμικού Κράτους, αφού το εγχείρημα βρίσκεται υπό διαμόρφωση και έρχεται σε χρονική στιγμή που καταγράφουν απώλειες στα εδάφη του Ιράκ, όπου ο στρατός ανακτά τις επαρχίες νοτίως της Μοσούλης.Ωστόσο το γεγονός ότι κατάφεραν να βάλουν ακόμα μια καρφίτσα στον χάρτη που υποδεικνύει πεδίο δράσης τους δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την κλιμάκωση της τζιχαντιστικής δράσης από την Αλ Κάιντα σε εδάφη μακριά από τα λημέρια της, ώστε να επιβεβαιώσει τους πιστούς σε αυτήν για το αξιόμαχο της οργάνωσης και τις δυνατότητές της σε παγκόσμιο επίπεδο.