19 Ιανουαρίου 2015

Η Άγκυρα κατεβάζει πλατφόρμα στην ΑΟΖ Πρώτο βήμα της τουρκικής πλευράς είναι η εντατικοποίηση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

«Σκηνικό Ιμίων» στήνουν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ - Προκλητική βόλτα του Barbaros κοντά στα οικόπεδο 2 (δείτε βίντεο)
Οι νέες δηλώσεις του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς στον τουρκοκυπριακό τύπο μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αυτό επισημάνουν στην εφημερίδα μας κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης από την Άγκυρα.  Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της εφημερίδας μας, οι νέες τοποθετήσεις και κινήσεις της τ/κ πλευράς έρχονται στα πλαίσια του νέου οδικού χάρτη, ο οποίος συμφωνήθηκε την προηγούμενη περίοδο στην Άγκυρα και τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Εφόσον, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στις θέσεις της και δεν αποφασίζει να αναπτύξει οδούς επικοινωνίας και συνεργασίας με την τουρκική πλευρά, η Άγκυρα προσανατολίζεται πλέον σε νέες φόρμουλες για την ΑΟΖ, οι οποίες επιφυλάσσουν αντίκτυπο για το Κυπριακό. Αυτό υπογραμμίζουν οι πηγές πληροφόρησης μας από την τουρκική πρωτεύουσα.

Πρώτο βήμα της τουρκικής πλευράς είναι η εντατικοποίηση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όπως έχει ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες της η «Κ», η Άγκυρα τροποποιεί το πρόγραμμα εργασιών και το δρομολόγιο του «Μπαρμπαρός». Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία έρχεται για να μείνει αρκετό καιρό στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Το επόμενο βήμα της Τουρκίας, αφορά την εγκατάσταση τουρκική πλατφόρμας σε οικόπεδα, όπου διεξάγει ήδη έρευνα η Κυπριακή Δημοκρατία. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει ήδη από το επιτελείο του τουρκικού στρατού να πραγματοποιήσει όλες τις προπαρασκευαστικές έρευνες για αυτό το εγχείρημα. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έρχεται να αναλάβει καθήκοντα «προστασίας» και «φρούρησης» της τουρκικής πλατφόρμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες της «Κ» επιβεβαιώνονται και από τουρκοκυπριακές δημοσιογραφικές πηγές, οι οποίες πλέον δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Ακόμη, παρά τον προεκλογικό πυρετό, ο οποίος επικρατεί στην Αθήνα, κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν κρύβουν τον δικό τους προβληματισμό για την τροπή, την οποία έχουν πάρει πλέον οι εξελίξεις στην Κύπρο. Μάλιστα, κάποιοι κύκλοι Ελλήνων αναλυτών έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διχοτόμηση του νησιού, πλέον είναι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια.
ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ