19 Ιανουαρίου 2015

Ο «γιατρός» και «φαρμακοποιός» Δένδιας και το έλλειμμα Καραμανλή

Σε ρόλο …γιατρού και …φαρμακοποιού εμφανίστηκε  τηλεοπτικώς ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και υπουργός Άμυνας κ Νίκος  Δένδιας , λέγοντας το αυτονόητο: Οτι το Μνημόνιο είναι ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση μιας αρρώστιας που υπήρχε. Είπε επί λέξει σε προεκλογική παρέμβασή του στον Μπλου Σκάι, όπως μας ενημερώνει Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αμυνας :
»Η αρρώστια είναι  το Μνημόνιο ή υπήρχε αρρώστια η οποία δημιούργησε το πρόβλημα και το Μνημόνιο υπήρξε ένα φάρμακο;
Θέλετε να πούμε φάρμακο με παρενέργειες πολλές; Σίγουρα.

Το ερώτημα στο οποίο πρέπει  να απαντήσει η ελληνική κοινωνία και φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να την οδηγήσει σε λάθος απάντηση, είναι  ποια ήταν η αρρώστια.(…)».
Αυτό όμως που – όχι λόγω …αμνησίας-  ξεχνάει να μας πει ο κ. Δένδιας είναι τι προκάλεσε την αρρώστια την οποία ήρθαν να »γιατρέψουν» – με σοβαρότατες παρενέργειες και δυστυχώς πολλά θύματα - τα Μνημόνια.  Ξέχασε να μας πει ο κ. Δένδιας με  τους ακροβατισμούς της σκέψεις του στην συνέχεια ότι η κρίση ήταν η αιτία της ασθένειας  και ότι την κρίση την προκάλεσε ο πολιτικός του μέντορας :Ο κ. Κώστας Καραμανλής! Που  παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τέλη Μαρτίου του 2004 με το έλλειμμα να αντιστοιχούσε τότε στο 3,2% του ΑΕΠ.
Πόσο το παρέδωσε;  Διαβάστε τι έγραφα στις 30-9-2009 ( λίγες μέρες πριν τις εκλογές) στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ :

Τα γαλάζια παραμύθια με το …ασανσέρ του ελλείμματος!
»ΟΠΩΣ θα θυμάστε ο κ. Κ. Καραμανλής προκήρυξε εκλογές (2009) για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του τόπου.

Αυτό σημαίνει ότι γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας- δηλαδή, μεταξύ άλλων, και το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος που με δύο λόγια είναι το πόσο έχει μπει μέσα το κράτος έως τη δεδομένη στιγμή. Για να καταλαβαινόμαστε, το έλλειμμα το μετράμε ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

Ας δούμε τώρα τι μας έχει πει η κυβέρνηση για το έλλειμμα το οποίο, εννοείται, θέλει να αντιμετωπίσει:
●Ως στόχο του προϋπολογισμού το είχε ορίσει στο 1,6% του ΑΕΠ.
●Αργότερα το αναθεώρησε προς τα πάνω, στο 2,5% του ΑΕΠ.
●Τον περασμένο Ιανουάριο (σ.σ.2009) , στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε στην Ε.Ε., το ανέβασε στο 3,7% του ΑΕΠ.
●Λίγους μήνες μετά, διάφορα γαλάζια στελέχη άρχισαν να μιλάνε για 4,4%5%.
●Την περασμένη εβδομάδα ( σ.σ. Σεπτέμβριο του 2009) ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου δήλωνε (στον City 99,5) ότι το έλλειμμα πρέπει να είναι λίγο πάνω από 5% του ΑΕΠ.
●Μια-δυο μέρες μετά, ο ίδιος ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Βloomberg ότι το έλλειμμα είναι 6%.
●Την επομένη, ο προκάτοχός του κ. Γ. Αλογοσκούφης το ανέβασε επικαλούμενος το περιοδικό «Εconomist» στο 6,8% του ΑΕΠ.


●Και χθες (σ.σ.29-9-2009), ο κ. Παπαθανασίου μας προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν τα μέτρα που προτείνει θα φθάσει το 8%.
Σε μία εβδομάδα, δηλαδή, το ανέβασαν σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Όσοι ασχολούνται βεβαίως με τα μακροοικονομικά μεγέθη λένε ότι (το έλλειμμα) είναι πάνω από 10%- ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι είναι ήδη 12,5%…
Προφανώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τους γαλάζιους «μάγους» με όλα αυτά. Και φυσικά ούτε να τους εμπιστευθεί.


ΥΓ: Δυστυχώς για την τσέπη μας το έλλειμμα θα το μάθουμε… μετά την απομάκρυνση από την κάλπη! Εκτός κι αν πρέπει, λόγω αυτών των παλινωδιών, να μιλήσει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος».
Έλλειμμα 2004-2009 : Από 3,2%  στο 15,4% του ΑΕΠ!
Αυτά έγραφα λοιπόν στις  30 Σεπτεμβρίου 2009 στα ΝΕΑ. Δυστυχώς ακόμα και εκείνη η – προχωρημένη τότε - εκτίμηση για  12,5% που είχα μεταφέρει , αποδείχθηκε λίγη : Με την βούλα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της Eurostat ( και αργότερα με την …ψήφο των βουλευτών της ΝΔ στον Προυυπολογισμό) αποδείχτηκε ότι το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ που άφησε η διακυβέρνηση Καραμανλή ήταν 15, 4 % του ΑΕΠ!
Επίσης- ξέχασε να μας πει ο κ. Δένδιας – ότι η κυβέρνηση του κ Καραμανλή παρέλαβε το Δημόσιο Χρέος το 2004 στα 184,5 δισ. ευρώ και το παρέδωσε το 2009 στα 298 δισ. ευρώ , δηλαδή το αύξησε κατά 108,5 δισ. ευρώ μέσα σε 5 χρόνια!
Ωραία είναι αυτά που μας λέει ο κ Δένδιας για τα …φάρμακα και τις …ασθένειες, αλλά αυτό που χρειάζεται σήμερα το πολιτικό προσωπικό της χώρας – και ιδιαίτερα τα στελέχη της ΝΔ και φυσικά ο κ Δένδιας-  είναι ένα …φάρμακο για την πολιτική »αμνησία».
Γράφει: Λουκάς Δημάκα