02 Δεκεμβρίου 2014

Η «πρωτεύουσα» του ISIS, Ράκα, στο στόχαστρο των δυτικών

Η «πρωτεύουσα» του ISIS, Ράκα, στο στόχαστρο των δυτικών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, με περισσότερες από 30 επιθέσεις στη Ράκα μέσα σε ένα βράδυ, ανακοίνωσε η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Syrian Observatory for Human Rights - SOHR) με έδρα το Λονδίνο.
Παράλληλα, μία ακόμη μία οργάνωση της αντιπολίτευσης με έδρα τη Ράκα, έκανε λόγο για περίπου 30 αεροπορικά χτυπήματα της συμμαχίας με στόχους βορειοδυτικά της πόλης. Προγενέστερα χτυπήματα είχαν ως στόχο το Κομπανί, κοντά στα τουρκικά σύνορα, με τις επιθέσεις στη Ράκα να σηματοδοτούν κλιμάκωση των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν  από συριακούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράκα, ενώ πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν σοβαρά, ανακοίνωσε το SOHR. Τα κυβερνητικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν τουλάχιστον δέκα βομβαρδισμούς στη Ράκα, με στόχους όπως η αγορά ή το τέμενος αλ Χάνι. Οι τζιχαντιστές έκαναν την πόλη τη ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ.

Εκτιμάται ότι εκεί το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει στρατόπεδα εκπαίδευσης, αποθήκες οπλισμού και καταφύγιο για τους μαχητές της. Στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Συρία, οι εξτρεμιστές κατάφεραν να αποσπάσουν στρατιωτικές βάσεις από το συριακό καθεστώς κοντά στη Ράκα και στην ευρύτερη περιοχή. Όπως ανακοίνωσε το SOHR, οι συγκρούσεις στη χώρα εντάθηκαν την Κυριακή με περισσότερους από 40 ανθρώπους νεκρούς στη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Μεταξύ των νεκρών, σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν νότια του Χαλεπίου, εκτιμάται πως είναι και ο ηγέτης της οργάνωσης Μέτωπο αλ Νούσρα, το οποίο έχει σχέσεις με την αλ Κάιντα και επιδιώκει να ιδρύσει το δικό του ισλαμικό κράτος, κυρίως σε εδάφη της Συρίας.
ΒΗΜΑ