02 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Δυο «φρεγάτες τσέπης» στην Ανατολική Μεσόγειο

https://strategyreports.files.wordpress.com/2013/02/astraph2l.jpg?w=630&h=420
Τουλάχιστον δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) περιπολούν αυτήν τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόσω κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη για τον έλεγχο κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και διαύλων μεταφοράς τους στις ευρωπαϊκές αγορές.Στα ανοιχτά της Κύπρου, περιπολεί η πυραυλάκατος «ΡΟΥΣΣΕΝ». Επισήμως, από 19/11 έως 28/12 έχει ενταχθεί στη δύναμη της επιχείρησης του ΟΗΕ «UNIFIL» που περιπολεί στα ανοιχτά του Λιβάνου, επιτηρώντας την τήρηση της εκεί ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανακληθεί και να στρέψει γι' αλλού πλώρη αν παραστεί ανάγκη... Προηγούμενα στην ίδια περιοχή έπλεε η πυραυλάκατος «ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ».

Ταυτόχρονα, στην περιοχή που ορίζεται από τα νησιά Καστελόριζο, Στρογγύλη και Ρω (τα απώτατα ανατολικά όρια της ελληνικής επικράτειας, στρατηγικά σημεία για την ΑΟΖ, γύρω από τα οποία υπάρχουν τριβές με την Τουρκία) στάλθηκε να περιπολεί η πυραυλάκατος «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ».
Τα δύο πλοία έχουν ενισχυμένες δυνατότητες και θεωρούνται, στη γλώσσα του ΠΝ, «φρεγάτες τσέπης». Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προώθηση και άλλων μάχιμων μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ