02 Δεκεμβρίου 2014

Ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου θέλει να πάει Θράκη Προγραμματίζει ιδιωτική επίσκεψη με όλο το υπουργικό κλιμάκιο


Ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη όχι μόνο του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και όλου του υπουργικού κλιμακίου (συνολικά 10 υπουργοί) που θα τον συνοδεύει για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδος – Τουρκίας προετοιμάζει η Άγκυρα, σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι λειτουργεί επιβαρυντικά στην ατμόσφαιρα των διμερών σχέσεων. Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τηρούν προς το παρόν «σιγήν ιχθύος» για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Αθήνα εξέταζε διάφορες λύσεις για τον χειρισμό του με όσο το δυνατόν χαμηλότερο επικοινωνιακό αντίκτυπο (ενδεχομένως με την αποφυγή της μετάβασης στη Θράκη όλης της τουρκικής αντιπροσωπείας).
Ωστόσο, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου μαζί με τους υπουργούς του θα πραγματοποιηθεί τελικά το απόγευμα του Σαββάτου μετά την ολοκλήρωση του ΑΣΣ - εκτός απροόπτου φυσικά. Μάλιστα, ο τούρκος Πρωθυπουργός άλλαξε το πρόγραμμά του, το οποίο αρχικώς προέβλεπε την άμεση αποχώρησή του από την Ελλάδα μετά το τέλος των εργασιών του ΑΣΣ, διότι είχε να συμμετάσχει σε προεκλογική εκδήλωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Το αίτημα της τουρκικής πλευράς έφθασε στην Αθήνα με ρηματική διακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας. Ακολούθησε δε τις συνομιλίες που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία επισκέφθηκε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισκέπτονται τη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα. Ωστόσο, θα είναι η πρώτη φορά που θα μεταβεί στη Θράκη το μισό τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από συμβολική και πολιτική άποψη. Στο θέμα της επίσκεψης αναφέρθηκε με δημοσίευμά της το πρωϊ της Τρίτης και η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Το Ποντίκι».

Οι επισκέψεις αυτές τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων γίνονται υπό το μανδύα του «ιδιωτικού», αλλά είναι σαφές ότι έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Στη Δυτική Θράκη έχουν μεταβεί στο παρελθόν τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν (ως Πρωθυπουργός) όσο και ο Αχμέτ Νταβούτογλου (ως υπουργός Εξωτερικών) αλλά και ο Αλί Μπαμπατζάν (επίσης ως υπουργός Εξωτερικών). Το πρόγραμμα που ακολουθούν είναι πάγιο αφού συναντώνται, μεταξύ άλλων, με τους ψευδομουφτήδες, καθώς επίσης με την Ένωση Επιστημόνων και με την Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία της Μειονότητας, της γνωστής Π.ΕΚ.Ε.Μ. Επισκέπτονται επίσης την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι μία σειρά κινήσεων της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης, στη Θράκη έχουν προκαλέσει ενόχληση στην Άγκυρα διότι, μεταξύ άλλων, κινούνται στην κατεύθυνση αποτροπής δημιουργίας παράλληλων δομών και διευκολύνουν την ένταξη των παιδιών της μειονότητας στα δημόσια σχολεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυνατότητα διδασκαλίας του Κορανίου σε αυτά.

Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι με γνώση της πρακτικής των… ιδιωτικών επισκέψεων τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων στη Θράκη κάνουν λόγο για μία τακτική όπου η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση «κάνει τα στραβά μάτια» από τη στιγμή που οι επισκέψεις αυτές δεν εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα.

Μάλιστα, διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η Τουρκία επεδίωξε να συμμετάσχουν στο ΑΣΣ και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας. Λόγω της ευαισθησίας των θεμάτων αυτών, οι υπουργοί Άμυνας είχαν αποκλειστεί από το 1ο ΑΣΣ, το 2010 στην Αθήνα, αλλά συμμετείχαν στο 2ο ΑΣΣ, τον Μάρτιο του 2013 στην Τουρκία. Ωστόσο, αυτή τη φορά η Αθήνα αρνήθηκε, έστω λίγα 24ωρα πριν τη σύγκληση του ΑΣΣ, τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας.