02 Δεκεμβρίου 2014

Οι Τούρκοι βάζουν πλάτη στους τζιχαντιστές

Οι Τούρκοι βάζουν πλάτη στους τζιχαντιστές
Επίθεση ένοπλων εξτρεμιστών και βομβιστών αυτοκτονίας που εφόρμησαν από τουρκικό έδαφος αντιμετώπισαν χθες οι Κούρδοι μαχητές που υπερασπίζονται το Κομπάνι. Τόσο οι Κούρδοι της Τουρκίας, όσο και οι πεσμεργκά στο Κομπάνι, κατήγγειλαν ότι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι είχαν τη βάση τους εντός τουρκικού εδάφους, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σε κρατική αποθήκη σιτηρών, εξαπέλυσαν επίθεση σε φυλάκιο των Κούρδων και έγινε φονική μάχη για πολλή ώρα, μπροστά στα μάτια των Τούρκων συνοριακών φρουρών. Δύο τζιχαντιστές, ένας με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά και ένας με γιλέκο αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν όταν πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς δίπλα από το συνοριακό πέρασμα του Μουρσιτπινάρ.

Οι Κούρδοι κατήγγειλαν ότι το παγιδευμένο αυτοκίνητο ήρθε και αυτό από τουρκικό έδαφος και ζητούν εξηγήσεις πώς συνέβη αυτό όταν οι τουρκικές δυνάμεις -υποτίθεται ότι- ελέγχουν την περιοχή. Επίσης, οι Κούρδοι της Τουρκίας ζήτησαν εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο και υποστήριξαν ότι της επίθεσης είχε προηγηθεί πολύωρη συσκότιση στα σύνορα, που διευκόλυνε το πέρασμα των τρομοκρατών. Επίσης, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν εκκενώσει τα κουρδικά χωριά πλησίον των συνόρων με πρόσχημα την ασφάλεια, αλλά αυτό μάλλον έγινε για να κινούνται οι τρομοκράτες χωρίς να υπάρχουν ενοχλητικοί μάρτυρες, αναφέρουν οι Κούρδοι.Το κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας, HDP, με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι εδώ και μήνες υπάρχουν στοιχεία πως η Αγκυρα υποστηρίζει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. Τις κατηγορίες απέρριψε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά είναι προπαγάνδα.

Ο συμπρόεδρος του κουρδικού καντονιού του Κομπάνι, Ανουάρ Μουσλίμ, δήλωσε χθες ότι ο τουρκικός στρατός, με πρόσχημα την ανάσχεση των ισλαμιστών εξτρεμιστών, βομβάρδισε συνοικία του Κομπάνι που ελέγχεται ακόμη από τους τζιχαντιστές, αλλά τα βλήματα έπεσαν στον κουρδικό τομέα και σκοτώθηκαν αρκετοί άμαχοι. Στο Κομπάνι σημειώθηκαν επίσης χθες άλλες δύο επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ οι πεσμεργκά αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές έχουν παγιδεύσει με νάρκες και εκρηκτικά τις συνοικίες που ακόμη ελέγχουν και πως μέσα στην πόλη έχουν απομείνει λίγοι τρομοκράτες, αποφασισμένοι να πεθάνουν.

Οι Κούρδοι έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος της πόλης και τις τελευταίες 48 ώρες διεξήχθησαν σφοδρές μάχες με θύματα τουλάχιστον 50 ισλαμιστές εξτρεμιστές και εννέα Κούρδους. Σφοδροί ήταν και οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν οι αεροπορικές δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας, που έπληξαν πάνω από 30 στόχους στην ευρύτερη περιοχή.

Η στρατιωτική διοίκηση των Κούρδων ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αντικατασταθούν οι 150 πεσμεργκά, που έφτασαν στο Κομπάνι από το Αρμπίλ μέσω Τουρκίας στις 28 Οκτωβρίου, με άλλα στρατεύματα, που θα φτάσουν επίσης από το Ιρακινό Κουρδιστάν.